Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Abdullah BAYRAM - 25 Mart 2023, 10:53:37
-
Merhaba, başlıkta belirttiğim çelik hakkinda bilgisi olan var mı? Yabancı kaynaklardan daha önce araştırdığımda 0.85 oranında karbon olduğunu ve t7 mov'un bir üst versiyonu olduğunu okumuştum. Fakat, yakın zamanda tekrar araştırdığımda herhangi bir bilgiye ulaşamadım.
Türkçe kaynaklarda (yeterli bilgi olmamakla birlikte) tam tersi belirtiliyor 0.65 karbon oranı ve t7 mov'un alt versiyonu olduğu belirtilmiş, kafam iyice karıştı, konu hakkında bilgisi olan bizimle paylaşırsa çok sevinirim...
-
Bu çelik için 325M diye aratıldığında daha fazla içeriğe ulaşmak mümkün.
İçeriği ile ilgili olarak buraya bakılabilir.
http://zknives.com/knives/steels/Bonpertuis/t6mov.shtml
Yabancı forum sitelerinde, mutfak bıçağında kendisi için memnuniyet ifadeleri var.
T7 çelik işi biraz karışık. T7 diye aratıldığında amerikan malı tungsten ağırlıklı bir çeliğe ulaşılıyor.
Piyasada T7 diye geçen çeliğin bu çelikle ilgisi olması imkansız.
Piyasada T5 ve T7 yi Yatağan gibi geleneksel üretim merkezlerine getirenlerin, bu iki çeliğin fransız ve T7 nin bir tık daha iyi olduğu söylemiyle sattıkları biliniyor.
T5MoV için içerik bilgileri de şöyle.
https://zknives.com/knives/steels/t5mov.shtml
Yine üretici mahvillerinde, N6MoV çeliğinin bu iki çeliğin bazı dezavantajlarının giderilerek üretildiği bilgisi dolaşıyor.
-
Karbon oranı olarak T7den düşük ama içeriğinde bir miktar nitrojen var o yüzden tane yapısı, paslanmazlığı T7ye göre daha iyi deniyor piyasada.
-
Sefa ağabey de, bu çeliğin T6 Mov'dan çok farkı olmayacağını söyledi. @dela üstadımızın belirttiği üzere "zknives.com" sitesine baktığımızda 0.50 civarı karbon oranının olduğu görünüyor. Ülkemizde T7 Mov'un kullanım alanlarına baktığımız taktirde, bu çeliğin gıda sektörü ve kasaplara hitap eden bir ürün olduğunu söylemek abartı olmaz sanırım?
Fiyatı baz alındığında hakkını veren bir ürün olduğunu okumuştum, aynı düşüncedeyim. Siz değerli forum üyelerinin vermiş olduğu bilgi için teşekkür ederim...