Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: wmasterfriend - 12 Kasım 2022, 20:58:32

Başlık: Sertleştirme yaparken mıknatıs kullanımı?
Gönderen: wmasterfriend - 12 Kasım 2022, 20:58:32
Merhaba ustalarım.
Kesici gereçlerimizi sertleştirirken curie noktası yani 769 dereceden sonra çelik manyetik olmayan noktaya ulaşıyor diye biliyoruz.

Fakat bu makalede aslında düşük veya alaşımsız çeliklerin daha düşük sıcaklıklarda manyetik özelliğini kaybettiği yazıyor.

Örneğin 1095 çeliğinin sertleştirme sıcaklığı 770-800 ama mıknatıslanmayı 741 derecede kaybettiği yazıyor grafikte.

Ben mıknatıs çekmemeye başlayınca direk suya sokuyorum eğe çeliklerini. Bu makaleye göre ben hata mı yapıyorum?


Makale: https://knifesteelnerds.com/2019/03/18/magnet-heat-treating/
Başlık: Ynt: Sertleştirme yaparken mıknatıs kullanımı?
Gönderen: sefaçabuk - 12 Kasım 2022, 21:44:55
Çeliğin manyetiklik sınırı genel geçer bir deyişle 762-764 dereceler arasındadır ama bu sertleştirme sıcaklığı için bir temel kriter oluşturmaz, sadece fikir verir. Yani alaşımlı bir çelikte (ki W1-W2 bu sınıfta bir çeliktir) bu sınır pek tutmaz. Örneğin eğe çeliğinin bu iki çelikten birisi olduğunu varsayarsak 790 derece civarında bir sıcaklık ister ki bu Curie sıcaklığının çok üzerindedir ve su verme işlemi tam başarıyla sonuçlanmaz. Her zaman çelikler için verilen ısıl işlem değerlerine uymayı öneririm, elde olanak varsa kullanmakta yarar var.
Başlık: Ynt: Sertleştirme yaparken mıknatıs kullanımı?
Gönderen: wmasterfriend - 13 Kasım 2022, 14:00:08
Çok teşekkür ederim Sefa hocam.
Başlık: Ynt: Sertleştirme yaparken mıknatıs kullanımı?
Gönderen: Soytürk Dönmez - 13 Kasım 2022, 22:38:27


Ben mıknatıs çekmemeye başlayınca direk suya sokuyorum eğe çeliklerini. Bu makaleye göre ben hata mı yapıyorum?


Makale: https://knifesteelnerds.com/2019/03/18/magnet-heat-treating/

      Bende bu konuya dikkat çekmek istiyorum, Sefa ustam gerekeni yazmış zaten ama su verme sıcaklığına gelir gelmez su vermek o çelikten hakkı ile yaralanmamıza engel olacak, östenizasyonu atlamamak lazım. Buda kontrolsüz bir ocakta zor ama dikkat edilmesi gereken bir konu.
Başlık: Ynt: Sertleştirme yaparken mıknatıs kullanımı?
Gönderen: wmasterfriend - 14 Kasım 2022, 20:09:43
Elektrikli fırınım var ama bazen küçük bir kridashi için fırını çalıştırmak külfetli oluyor düşüncesiyle propanda yapıyorum. Aslında yaksında 15tl yaksın. Doğru ısıl islem için bedava.

Bu arada eğe çeliğini mıknatıs çekmemeye başladıktan sonra bir süre daha tuttum ve suya soktum. Herhangi bir tane büyümesi gözlemlemedim.

5 yıldır mıknatıs 770 dereceden sonra çekmemeye başlar diye öğrenmişim. Fakat yanılmışım. Neyse ki sonunda doğrusunu öğrenmiş oldum.