Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: dela - 21 Temmuz 2022, 23:15:53
-
Avda, kendi yaptığım birer tane puukko ve yakut kullanıyorum.
Mutfakta, kendi yaptığım nesmuk şef saplı, modifiye soğan/kebapçı bıçağı ( Türkiye'nin her yerinde kebapçılar, kokoreçciler, ciğerciler onu kullanır.) kullanıyorum.
Bu sene Kurban bayramında da kesim hariç (yetiştiremedim.) yüzme, parçalama, doğrama ve yemek işlerinde (sebze dahil) kendi yaptığım birer adet Mansi bıçak, Almazan ve Et baltası kullandım.
Ustalarım kendi yaptığı neleri kullanıyor görelim. :)
Kurban Bayramı videosu aşağıda...
-
Mehmet hocam keşke sondaki mangal görüntüsünü koymasaydın ya sabah sabah acıktım bu saatte . :)) :))
Bu bayram makita 1200 ile evdeki 10 adete yakın bıçağı biledim. 1-2 tanesi harici kıl kesecek seviyeye geldiler. Bu arada benim ilk bıçağı da biledim, onu 360 kum zımpara ile bileyip bırakmıştım. Kurbanın kemiklerini ayırırken kardeşimin eline geçmiş, onu da almışız kesim yaptığımız yere. Tabi ki kullanılacak bir bıçak olmayınca kaldırdım hemen kenara. :D
Aslında bileme taşına altlık yapmıştım eski bir küçük dondurma kutusundan. Taşı güzelce strece sardıktan sonra kutunun altına ve kenarlarına silikon sıktım, taşı da üstüne çok bastırmadan bıraktım olduğunca terazili şekilde. Maksadım bileme süresince taşın emdiği suyu alttan tahliye etmesini engellemek ve bu sayede üstten çok su eklemek zorunda kalmamaktı. Faydasını da gördüm. Hem taştan çıkan kahverengi suyun etrafa aşırı saçılmasını önlüyor, hem de cidden taşın ıslak kalmasına faydası oluyor. Konusunu da açasım vardı ama çok garip gureba bir şey olduğu için fotoğrafını falan çekmedim, kaldı öyle. Bunun harici kurbanda kullanacak bir bıçak yapacak kadar olamadık daha hocam.
-
:) :)
Makitayı yağdan uzak tut. Ne yaparsan yap. :)
-
:) :)
Makitayı yağdan uzak tut. Ne yaparsan yap. :)
Kesinlikle hocam. Hatta eski konulardan birinde görmüştüm yağ bulaştıranı, ekstra bi dikkat ediyorum. :)
Bir de bıçakların ucu zamanla bir yana dönmeye meyilli, bu mutfak bıçaklarında daha çok oluşuyor gibi gözlemledim, bunu direkt taşa değdirince kaymak gibi yüzeyin çizilmesi epey can sıkıyor. Bunları ben oval şekilde olan, kaba kumlu taşın birinde (tırpan taşı dedikleri midir acaba?) önce iyice düzeltip sonra biledim. Çok da güzel oldu, o kaba taşa acımam nihayetinde.
-
Mehmet hocam eline sağlık. Gurur tablosu gibi olmuş. Her yaptığın bıçağı kullanmak/kullanabilmek gurur verici olmalı. Kesim için yetiştiremediğim dediğin bıçak nasıl birşey olacak peki? Klasik puukko yada mansi ile yapamaz mıydın?
-
Mehmet hocam eline sağlık. Gurur tablosu gibi olmuş. Her yaptığın bıçağı kullanmak/kullanabilmek gurur verici olmalı. Kesim için yetiştiremediğim dediğin bıçak nasıl birşey olacak peki? Klasik puukko yada mansi ile yapamaz mıydın?
Sağolasın. :)
Zorda kalınırsa her bıçakla olabilir. Ama bu iş için önerilen geometri, boyut, bileme şekli falan var. Zaten elimde Solingen üretimi 4116 vardı. Onunla hallettim.
Düşündüğüm 52100...