Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: tirendaz - 28 Temmuz 2011, 00:39:11
-
Sayın forumdaşlar,
Özellikle provakatif bir başlıkla dikkatinizi çekmeye çalıştım, amaç bıçağı sadece kırmak değil elbette.
Bir süreden beri yabancı sitelerde izlediğiniz "knife test" veya "torture test" tarzı testlere takılmış durumdayım.
Bu testlerle ilgili beni rahatsız eden şeyler var. Ama bir yandan da birçok kulanıcı bu test sonuçlarını dikkate alıyor diye düşünüyorum.
Son bir yıldır maalesef bu forum dışında birçok yerde "kendi bıçak testinizi geliştirmek isteseydiniz, hangi kriterlere bakardınız" sorusunun cevabını aradım ve tahmin edersiniz, cevapsız kaldım.
Geçen gün bir yazışmada sayın Emre Ekipmen uygulanacak testlerin bilimsel olması gerektiğinden bahsetti.
Tam olarak bunu arıyorum şimdi: Elimdeki imkanlarla yapabileceğim, tekrarlanabilir, standart testler.
Şimdi bıçaktan bahsedeyim:
(http://i918.photobucket.com/albums/ad24/tirendaz/26072011910.jpg)
(http://i918.photobucket.com/albums/ad24/tirendaz/26072011913.jpg)
-
Bunu yapan arkadaşımın bana verdiği bilgileri aklımda kaldığı kadarı ile paylaşacağım, yanlış birşey yazmam umarım:
Bıçak yüksek hız çeliği olarak tarif edilen rulman da denilen bir malzemeden fırınlanmak ve dövülmek sureti ile üretilmiş. Anlatılandan anladığım kadarı ile hava ile soğutulmuş, ama bu esnada sırtın ve kesici kenarın farklı hızlarda soğutulması sağlanmış. Şu anda kolumu traş edebileceğim kadar keskin ve özellikle bu tür testlere tabi tutulmak üzere üretilmiş bir bıçak. Belki bir eksikliği - ve bu çok önemli de olabilir- bir kabzasının olmaması olabilir, ama sanırım bu şekilde de kullanılabilir.
Bu yazacağım biraz duygusal olacak ama elimde verdiği his çok güzel, ağırlığı ve dengesi çok doğruymuş gibi hissediliyor, yani bunu sevdim.
Nasıl test edeceğim diye kara kara düşünüyorum.
Hangi testleri uygulamak doğru olur?
Daha da önemlisi hangi testler anlamlıdır, sizlerin beğendiğiniz bıçakları seçerken bilmek isteyecekleriniz nelerdir?
-
Mert bey öncelikle bıçakgörsel açıdan çok hoş duruyor ve aynı zamanda çok hoşta fotoğrafda kombinasyon oluşmuş o bakımdan süper :2up
Sorduğunuz soruyu bıçak bende olsa idi ne yapardım diye kendime sordum ve aklıma gelen şu oldu:
Bana göre bıçağın görselliği kadar mukavemetide çok önemli bunu avrupada nasıl uygulandığını az çok hepimiz biliyoruz bunun yarışmaları düzenleniyor yapılanlar az çok belli halat kesiyorlar pet şişe kalas hatta cola kutusunda bile performans denemesi yapıyorlar.
Aslında bizlerde hersene bi araya gelip bu etkinliklerden yapmamız lazım diye düşünüyorum!!!
Elinizdeki bıçakla ne yapabilirsiniz; Bıçak jlet keskinliğinde olmalıdır Sertlik derecesi yüksek ağaçlar seçilerek örneğin meşe gürgen erik ceviz ağacı gibi bunlar üzerinde parçalama ve doğrama testine tabi tutulduktan sonra ağız keskinliğinin hala jilet keskinliğinde olup olmadığı konturol edilebilir, yine yağ tenekelerinde aynı işlem yapılıp ağzı dönmüş mü bakılabilir bu tür işlemler çoğaltılabilir işte kemik enson demir de denenebilir ki bunu ben özellikle kendi yaptığım bıçaklarda hep test etmişimdir inanın yaptığım bıçakların ağzında en ufak bi dönme olmadığını görünce işte bütün dünyalar benim oluyor o an.
Yakın zamanda bununda videosunu çekip foruma koyacağım nasipse.
Saygılar!!!
-
Ben olsam önce pirinç testi yapardım, ısıl işlem düzgün mü, kristal yapısı homojen mi diye bakmak amaçlı, sonra karton keserdim. Kaç metre karton kesiminden sonra traş edemeyecek kadar körleşmiş ona bakardım, tabii kesim işini olabildiğince aynı noktada yapmak gerek, karton yerine halat da olur. Halat için de kaç dilim halat kestikten sonra körelmeye başlamış onu kaydederdim. Bundan sonra düzgün bir kabza geçici de olsun yapardım en azından ip sargı filan, çünkü bu noktada yine bileyleyip bir de 2X4 cmlik kalas kesme işine girişirdim. Doğrama sonunda ne kadar vuruş sonra ya da kaç kez kalası böldükten sonra körleşme olmuş ona bakardım.
Bundan sonra eğer tamamen bıçaktan kurtulmak istiyorsanız ;D mengeneye uçtan yaklaşık 3-4 parmak ilerden namluyu kıstırıp bükülme testi yapardım, kaç derece civarında kırıldığını not ederdim. Bu elinizdeki verileri daha ilerde elinize başka test için bıçak geçerse karşılaştırabileceğiniz değerler sunacaktır kabaca. Bir de eğer imkanınız olursa ve test etmeye meraklısanız bence mutlaka bir metalurji laboratuvarına sertlik ölçümü için yollayın, bu sertlik ölçümünü hem sırt bölgesine yakın yerlerden ve ağıza yakın biryerden ölçtürün derim...
-
Emre Kipmen , uygulanacak testlerin bilimsel olmasi gerektigini soyledi demek. :) O zaman " three point bend " diye bir test yapmak gerekecek ve bu test standart sekilde uretilmis 40 plus ornek ile yapilacak ve " poisson rate "de isin icine katilarak ' kirilma testi istatistikleri degerlendirilecek. :) Bu tarz materyalleri degerlendirmek icin bilinen en baba , bilimsel test bu. Bir dolu metalurji muhendisimiz de var , bir girersek cikamayiz .
Ama , bicak kullanicilari kendi yollarini buluyorlar, ben de bu test metodlarina saygi duyuyorum, ne yalan soyliyeyim. Mengeneye tutturulmus bicagin boru marifetiyle , kuvvet kolunu uzatarak egilmeye calisilmasi, gibi abuk bir test , avda ne kadar anlamli ise en bilimsel yol da esit derecede anlamsiz geliyor bana sanki.
Bicagi , sahada kullanan adamlarin fikirlerine danisiyorum, bence en duzgun test sonuclari buradan cikiyor. Ben , gecmiste bir zaman japon su taslari hamonu daha iyi ortaya cikariyor sanki demistim, benimle dalga gecmislerdi 'simdilerde Emre'den de ayni seyleri duyuyorum.
Bilimsellige karsi degilim , ama bicak denen nesne oyle acaip birsey ki , ve kullanildigi alanlar oyle cok degiskenlik gosteriyor ki degiskenleri sabitleyip belirli bir test metodunu standart hale getirmek mumkun degil. Konusuruz daha ...
-
burak abiye katılıyorum. bıçak için çokta bilimsel testlere gerek yok. ki bin bir emekle ürettiğimiz bıçağı geri dönüşü olmayan bir yola sokmanın da bir manasıda yok. tabi belli bir çelik ve tipteki bıçaktan çok sayıda bıçak üretilecekse bir kaç bıçağı eğme ve benzere testlerde heba etmenin kalite açısından faydası olacaktır.
hani mümkünse bıçağın sertliğini ölçtürmek bıçağın ağız tutuşu açısından bize yeterli bir bilgi verecektir. halat, karton vs ile de buna bakılıyor sanırım. bu kesim işlerinde bir süre uğraştıktan sonra buradan da yeterli bilgi alınabilir.
aklıma gelen diğer önemli bir konu da, tabi bıçağın sertliğinin yeterli olduğunu gördükten sonra, ısıl işlemin ne kadar doğru yapıldığı. sertlik tamamsa zaten bıçak ya olması gerektiği gibi olmuştur ya da serttir ama tane büyümesi nedeniyle mukavemeti inanılmaz derecede düşmüştür.
ben bunu eğeden yaptığım ikinci bıçağımda gördüm. inanılmaz bir ağız tutuşu ve sertliği vardı.
aklıma pirinç çubuk testi geldi, millet acaba bunu niye yapıyor diye, denedim ve bıçağın ağızı cam gibi kırıldı. meneviş az gelmiştir diye menevişle baya uğraştım ama nafile kırık yüzeyde büyümüş taneler açık olarak görülüyordu. pirinç çubuk testi olmadan bunu anlayamazdım en azından bıçak elimde kalana kadar çünkü bıçağın azını baya bir yere vurdum ağız tutuşuna bakmak için ama hep bıçağın ağızına dik kuvvetlerle. yani pirinç çubuk testide şart bence.
-
Elinle kırdığın bıçağı göz yaşlarınla birleştiremezsin. ;D
Amaç salt kırmak ise bunu şöyle yapardım: Sıcaklık sıfırın altındayken gece dışarda unutur, yine dışarda kalmış bir kütüğü yarmak için demir bir lamayı bıçağın sırtına vurarak batonlardım. Bu kaza süsü verdiğim hal.
Aksi halde yine çok soğutulmuş bıçağı mengenede çekiç darbesiyle kırardım.
-
Bilgilerini ve fikirlerini paylaşan tüm dostlara teşekkür ederim. Aklımda yavaş yavaş bir protokol belirmeye başlıyor.
Forum çapında standart olarak uygulanan bir testler dizisi yok anladığım kadarı ile. Sizce "bıçaksanatı" forumuna özgü bir yöntem geliştirmek, yapalacak yeni bıçakların en azından bu forumun standartlarını karşılaması anlamında bir hedef koymaz mı?
Ya da Bursa'da yapılacak yarışma gibi yarışmalarda kullanılacak bir referans olmaz mı?
Benim aklımda oluşan protokol şöyle:
Sertlik ölçümü
Keskinlik ölçümü-başlangıç için traş edebilir keskinlik
Keskinlik ölçümü -Halat- karton kesimi -kaç mm.lik malzeme kesileceği kararlaştırılır-
Tekrar bileylenebilme
Bu noktada pirinç çubuk testi? Belki bu testin yeri değişebilir
Kalasa vurarak (2x4) kalası kesmek
Tekrar keskinlik testi
Batonlayarak benzer kalınlıkta bir kalası kesmek
Keskinlik testi
Metal objeleri delmek- bundan emin değilim-
Tekrar test
Bıçağın üzerine yatay olarak ağırlık vermek- bunun, acil bir durumda bıçağı basamak olarak kullanmak anlamında bir kıymeti var mıdır?-
Sayın deserteagle :)
Bıçağı kırmak istemiyorum efendim, dikkatinizi çekeyim demiştim ama yanlış bir başlık olmuş:)
Sizin test önerilerinizi de öğrenebilir miyim?
-
Ehehe başlığı öyle koyunca benim bu şakayı yapma fırsatım doğdu. :)
Aslında yazdığımın kelime aralarında kırılganlığı belirleyen daha fazla şey olduğunu ima ettim. Örneğin aynı noktaya sert ve köşeli bir nesnenin darbeleri, sıcaklığın çeliğin kırılganlığına etkisi, kesim testinde kullanılan malzemenin durumu gibi... Bunları kontrol altında almadıkca karşılaştırmalar kötü sonuçlara gebedir.
Bunun dışında testler için tek bir test paketi oluşturulamayacağını düşünüyorum. Bıçağın kullanım amacına ve operatörünün anlayışına göre sahada yaşayacakları farklı olduğundan bıçağın hangi özelliğinin ne kadar öncelikli olduğunu herkesin mutabık olacağı şekilde belirlemek güç...
-
Testlerden yalnızca belirli bir seviyenin altındakini eleme amaçlı yararlanılması ise bahsi geçen yarışma gibi işin içinde estetiğin olduğu durumlarda iyi bir tercih olabilir.
-
Testin tekrarlanabilir ve bize nicel bir değer vermesi durumunda bilimsel olduğu düşünülebilir. En azından 1 - 0 gibi "doğru" - "yanlış" gibi sonuçlar veren bir test bilimsel olabilir bir miktar, bu sonuçların tekrarlanabilir olması demek de tüm değişkenlerin kontrollü olması anlamını taşır.
Bu açıdan baktığımızda:
Sertlik ölçümü bilimseldir. Kesine yakın ve tekrarlanabilir bir sonuç verir.
Pirinç testi doğru uygulanırsa bilimseldir. "Doğru" veya "yanlış" anlamında mantık sonucu vermesi bakımından, ısıl işlemin bıçak geometrisine göreli olarak başarılı olup olmadığını söyler. Sadece bu ikisi bile oldukça güzel veri sunar.
Sorun ağız tutuşu denilen karmaşık konu. Bu konunun testi pek kolay değildir, hele tekrarlanabilir ve bıçaktan bağımsız olma ihtimali yoktur. Bu yüzden sadece ve sadece aynı geometri ve işleve sahip bıçaklar arasında karşılaştırma anlamında birşeyler ifade edebilir. Örneğin maksimum 3 milim kalınlığa kadar olan, namlu boyu 12 santimi geçmeyen av bıçakları halat kesme müsabakası gibi birşey yapılırsa, hemen hemen aynı fonksiyon için ve aynı boyutlarda tasarlanmış bir bıçak grubunu birbiriyle karşılaştırma anlamında bir miktar bilgi sağlayabilir, ancak bu kullanıcı odaklı bir bilgidir, bilimsel olduğu iddia edilemez. Bunun gibi kalas kesme konusu da aynı şekilde sadece karşılaştırma anlamında değeri olan testlerdir, ya da en azından bir kriter belirlenir, denir ki bıçak bu halattan 15 dilimi körelmeden kesebiliyorsa başarılı sayılır. Bu tip bir kriter sadece bıçağın aşınma direnci ve geometrisinin belli bir işlevi yerine getirmeye yeterli olduğu anlamında bir bilgi taşır.
Açıkçası benim kendi deneyimlerim saha testinin, yani av bıçağının avda, şef bıçağının mutfakta test edilmesinin sadece kabza ergonomisi, kılıf tasarımı ve bıçak formu anlamında bir anlamı olduğunu söylüyor. Bıçağın dayanımı, keskinliğini koruyabilmesi vs. konusunda sahadan gelen bilgiler aşırı yanıltıcı olabiliyor. Örneğin bir av bıçağı ile övünen bir avcı bir sürü ava gittim bıçak hala bileme istemedi diye bir bilgi verirken o bıçağı ne sıklıkta ve ne iş için kullandığı bilgisini tam olarak vermediği sürece bu bilginin aslında en ufak bir değeri yoktur. Bir avcı afrikada gergedan avlamıştır ve bıçağı bu hayvan için kullanmıştır, diğeri göl kenarında çulluk avlamıştır ve bıçak sadece bu hizmeti görmüştür. Bunları tam olarak karşılaştırmanın imkanı yok...
Bıçağı kırmaya gelince, bence yine aynı tip ve boyutta bıçakların özellikle "survival" denilen tiptekilerin karşılaştırılması için kırılana kadar bükülme testi bir miktar bilgi içerir, en azından kullanıcıya az çok bıçağı ne kadar zorlayabileceği bilgisini verir ki maalesef bazı kullanıcılar için bu bilgi önemlidir ::) Aslında sadece bu konuda bir kriter belirlemek ve belli mesafeden kaldıraçlanan bıçağın kabzadan bükülmesi neticesinde en azından atıyorum 35 derece bükülmeye dayanması ve eski haline yamulmadan geri dönmesi gerekir gibisinden bir kısıt koymak daha makul olur.
Bu tip kriterleri her bıçak ustasının zaten olur az çok, bazısı abartılı kriterler belirlerler bazısı sadece pirinç testini geçsin yeter der, bazısı teneke bidon keser bazısı karton, bunları standartlaştırmak pek mümkün görünmüyor, ancak yukarda bahsettiğim şekilde bir müsabaka veya belli bir başarı seviyesini kanıtlama babında birşey ifade ediyor..
-
Sertlik testi, belli bir ölçüm değerinin altının elenmesi için kullanılabilir; sertleşmiş ama aşırı sıçaklıkta tane büyümesiyle su verilmiş bir bıçağı eleyemez. Ancak bundan farklı problemler de olduğundan bunları dert etmeyeyim.
Sertlik testinden benim anladığım Rockwell C'dir. Yanlışım varsa affola, bu testi bıçak yüzeyinin istediğiniz noktasına yapamazsınız diye biliyorum. Namlunun iki yüzde de paralel olduğu noktalarda mı doğru sonuç veriyordu? O halde bu testi sırta yakın yerlerde yapacak gibiyiz. Peki, usta gidip şahane bir san mai yapmışsa dış taraflarda karbonu oldukça düşük bir çelik kullanmışsa, yada usta hamon yapmış, bıçağın sırtı su almamışsa bu test nasıl uygulanacak?
Aynı şekilde bükme testi de sırtına balyoz ile bile vursanız tek parça kalacak şekilde sadece ağzına su verilmiş, sırtı yumuşak bir bıçağa haksızlık edecektir.
Yani testlerin yanıltıcı sonuşlar vermemesini sağlamak güç.
Ayrıca testler fazlaca belirleyici olmaya başlatınca testlerden çıkan bıçakların daha az güzel bıçaklar olduğunu görmeye başlayacağız.
-
Haklısın Eylem, bunun için ricassonun ağza en yakın noktasından sertlik ölçümü iş görebilir, eğer ricasso'nun o kısmı ağızla birlikte sertleştirilmişse genelde ağız bölgesiyle aynı sertlikte olur hemen hemen, aynı şekilde hamon olayında da bu geçerli olabilir, ama tabii bir sürü bıçağın ne ricasso'su var ne de belirgin bir sertleştirme hattı, hatta sırta doğru karbon çeliklerinde giderek yumuşak değerler çıkabilir. Dediğin gibi sadece ağız sertleştirilmiş bıçaklarda zaten böyle bir bükme testinin anlamsız olacağını düşünüyorum, sünek malzemeyi bükmenin kimseye bilgi vermesi pek mümkün değil, ABS testlerinde bu kısım en fazla şimşekleri üstüne çeken konu zaten.
Testler olunca bıçakların çirkinleştiğini görmek de olası, bir sürü işkenceye katlansın diye 10-12 mlimlik malzemeden bıçaklar gördük, ya da kabza niyetine hiç üstünde uğraşılmadan öylesine ip sarılmış filan...
Ancak bizim ülkemizde yine de bir kalite kıstasının gelişmesi gerektiğini düşünüyorum, en azından pirinç testi için. Biliyorsunuz, beni tanıdığınızdan beri pirinç testi der dururum, boşuna değil, piyasada bu testi geçebilecek pek bıçak yok, geçebilenler de ya aşırı kalın ağız yüzünden filan geçebiliyor. Bu durumun bir şekilde değişmesi lazım, yani bıçakların bir miktar daha fonksiyonellik kazanması ülkemiz için de bir artı değer olabilir bence. Aynı zamanda estetik algıların da hafif hafif değiştiğini görmek isterim, artık kaba 120 kum zımparanın üstüne keçe ile polisaj yapılmış bıçakları insanların sorgulamaya başlaması, kullanıcıların kabzada biraz daha ergonomi aramaya başlaması, iki parça derinin yapıştırılıp dikilmesinin "kılıf" olmadığını görnesi hoşuma giderdi. Mesela balçak için pirinç artık daha az kullanılmaya başlanmalı sizce de öyle değil mi? Ya da pazlanmaz çelik olarak tedarikçilerin sadece 440 A belki bir miktar B ama çoğunlukla AISI420 tibi çelikler getirdiği bir dönemden, daha kaliteli çelikleri istemeye başlayan kullanıcı baskısı ne güzel olurdu.
Bu tip değişimler ne olursa olsun benim gördüğüm kadarıyla ancak ve ancak bu forumun bir şekilde etkisiyle olacaktır ülkemizde. Bu yüzden basit ve tam olarak anlamlı olmasa da bir çeşit performans testi geleneğinin de burada az çok oturmaya başlamasını elzem olarak görüyorum. Akın'ın anlattığı pirinç testi hikayesi bence çok önemli bir deneyim. Sert olup da başarısız bir çeliğin olabileceğini bu testle ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ya da güzel sertleşmiş görünen bir paslanmaz çelik halat keserken hızla körelebilir, burada aşırı miktarda birikmiş kalıntı östenit olduğunu farkedebilmek veya yeterince östenitlenmeyip yarı martensit yarı perlit bir yapı oluşmuş, bunu görebilmek bence çok ileri bir adım olabilirdi üreticilerimiz adına. Kullanıma yönelik olmayan ergonomisi hiç düşünülmemiş bir kabzaya sahip bıçağı artık yerebilecek bir kullanıcı kitlesinin oluşmaya başlaması en büyük temennim. Bunun için bu tip yarışmalar bir yere kadar işlevseldir, en azından ABS'nin saçma sayılabilecek testleri sonundadır ki artık neredeyse tüm endüstri az çok fonksiyonel, yeteri sertlikte ve esneklikte, ergonomisi rahatsız etmeyen ve çoğunlukla estetik denilebilecek bıçak üretmeye dikkat ediyor. Bu bıçaklar ABS sınavına gireceğinden değil ama bu testlerin 30 yıl kadar sonra çıtayı yukarı çekmesinden dolayı kalitece yükseliyor...
-
Sayın Emre (ilk mesajımda soyisminizi yanlış yazmışım, özür dilerim) ve Eylem beyefendiler,
İzninizle son yazışmanıza dair bazı sorularım olacak:
Bıçak yapan bazı dostlarım sertlik testi ölçümlerinde Rockwell testini diğerlerine üstün tutuyorlardı. Önceleri farklı malzemelerle çalışırken Vicker ve Knoop testlerini kullandım, ama Rockwell C testinin püf noktalarını bilmiyorum.
Şu anda yapabileceğim tek şey Dudullu KOSGEB'e gidip, oradan birisine rica etmek, ama ölçümlere müdahale etmem mümkün olmayabilir. Bana bu tip sertlik ölçümünün inceliklerinden bahseder misiniz?
Kesici ağız, orta 1/2 hat ve sırt boyunca 3 hat üzerinde 5'er taneden toplam 15 ölçüm yapmak, metalin homojenliğini ölçmek anlamında değerli olur mu?
ABS testlerini hala içime sindirememkle beraber, eğer dünyanın anladığı şey şimdilik bu ise, oluşturulacak testler paketine bu yöntemlerin de eklenmesine nasıl bakarsınız?
Saygılarımla
-
Sertlikte homojenlik ararsak kesintisiz bir şekilde ve yavaş su alabilen (örneğin havasa su verilen) bir çelik seçip, bunu fırında ısıtıp sonra temperlemeyi de fırında yaparsak hedefe olabildiğince yaklaşırız.
Haliyle
- hızlı su vermek gereken çelik kullanıldığı ve soğutma ortamının sınır hızlarda soğutma sağladığı,
- ocakta ya da başka bir ortamda sadece ağzını ısıtarak su verdiğimiz,
- kesintili olarak su verdiğimiz,
- ya da su verme ortamından ya da kil kaplaması gibi nedenlerden dolayı bıçağın sadece ağzının yeterli hızda soğuyabildiği,
- temperlemeyi farklı noktalarda farklı derecede uygulayabildiğimiz
durumlarda homojen olmayan sonuçlar alırız ki bu durumda bir bıçağı elde yapmanın getirdiği tüm avantaj ve bıçak yapmanın keyfi de çöpe gider. :(
Tabii hep eksiltme yöntemi ile düşündüm durdum. Böylece testlerin yanlış kullanımını olabildiğinde bulup geriye iş görecek testleri bırakmaya çalıştım.
O:-) Çamur atamadığım testler arasında pirinç testi var, kalas kesme testi var, ip, kağıt, karton kesme tesleri var. Tabi bunların da doğru ayrıntılandırılması ve testlerde elden geldiği kadar da kesen kişinin değil de kullanılan bıçağın yetilerinin gözlenmesinin sağlanması gerekli.
;D Bu yüzden baştan şakayla başladım. Çünkü mesele insanların emeğini, sanatını karşılaştırmak olduğundan ayrıntılar ciddileşiyor.
>:D Biraz da kara mizah yapayım. Buna karamsarlık demek de doğru aslında... Sadece keskinlik testini bile geçemeyecek çok bıçak olacaktır. Üstelik bıçağı köreltmeyi amaçlayan testler yapılmadan...
-
Keşke Sefa ustamız olsaydı forumda da güzelce aydınlatabilseydi sizi. Ben sadece onun yanında durup ölçüm yapışını izledim.
Öncelikle sertlik ölçümü tam olarak çeliğin yapısı hakkında bilgi vermez, sadece sertlik değerini ölçer, bu ölçüm de ortalama bir değerdir. Sertliği oluşturan kristal yapısı ve karbür büyüklükleri dışında martensit-perlit-östenit-sementit yapıların dağılımı ve homojenitesi ve boyutları değişse de sertlik aynı kalabilir. Bu yüzden sertlik ölçümü bir yere kadar bilgi verir.
Rockwell C sertlik ölçümü artık bildiğim kadarıyla sert çeliklerde en çok uygulanan test. Bu işlemi en önemli problemi yüzeylerin paralel olması yani bıçağın düz bölgelerinde yapılabilmesi Eylem'in belirttiği gibi. Birden çok ölçüm tabii ki daha doğru bir sonuca varmanızı sağlayabilir. Elinizdeki bıçağın kabzanın ağıza en yakın kısmından ölçüm yaparsanız belki ağız sertliği konusunda daha iyi fikriniz olur, ne de olsa taşlamanın olduğu namlu bölgesinde yüzeyler paralel olmadığından ölçüm yapamayacaksınız...
-
bu bıçak düz kolay kırılır
önemli olan kalınlığı değil yüzeyinde yüzey gerilimine artıran yüzey şekilleri
iç bükey ağız oluk vs
en iyi test sertlik testi sanayide KOSGEB lerde yaptırabilirsin ama ustaların dediği gibi sadece sırt kısmına
baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )
benin en sevdiğim test bıçağa tek kurşun atma testi ama daha fırsat bulup deneyemedim >:D
-
Haklısınız Yusuf bey, yüzeyinin fotoğraflarını çekmemişim.
Bahsettiğiniz testleri ben de yapacağım.
Bu arada bıçağa mermi atmaktaki murat nedir, bilemiyorum ama sanırım ayarlayabilirim :)
Sayın dostlar, Sefa beyin fikirlerini de çok merak ediyorum. Kendisinin foruma dönmesini ve yorumlarını beklemek istiyorum.
Bu arada tüm katkılara açığım :)
İnşallah iş "bu forumda uygulanan ve kabul gören testler" başlığının açılmasına kadar gider:)
Saygılarımla
-
sertlik testini sırt dışında ağız kısmına da uygulayabiliriz. bu iş için açısı ayarlanabilen aparatlar var bunlar ile ağız kısmı tabla ile paralel hale getirilebilir. kosgeb labratuvarlarında da olması gerek, bizim labta bile olduğuna göre.
sertlik ölçümü için 5 tekrar fazla genelde 3 tekrar yapılır ve ortalama alınır.
-
Haklısınız Yusuf bey, yüzeyinin fotoğraflarını çekmemişim.
Bahsettiğiniz testleri ben de yapacağım.
Bu arada bıçağa mermi atmaktaki murat nedir, bilemiyorum ama sanırım ayarlayabilirim :)
aman haaa
bu iş çok sakat iş ...normal bıçak testleri bile güvenlik önlemleri alınmadan çok riskli
hani derler ya lütfen denemeyiniz
çeliğe kurşun atınca çelik size onu iadeli taahhütlü geri gönderebilir ;)
internette bu tür çeliğe yapılan atışlarda yaşanan kazaların videolarını görebilirsiniz
bıçağın ağzına atarsanız da etreftakiler için tehlike var
tek kurşun ikiye bölünüp 30 derece açı ile sağ ve sola sapar
arka kısmın sağlam olması gerekiyor ;)
silahlarla içli dışlı olmama rağmen bu test beni gerçekten çok korkutuyor
İnşallah iş "bu forumda uygulanan ve kabul gören testler" başlığının açılmasına kadar gider:)
Saygılarımla
inşalllah ben de çok isterim
Türkiyemiz de de artık bazı şeyler değişiyor dünyaya ayak uydurmamız lazım
-
baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )
bir avcı ve amatör balıkçi olarak kemik kesme ve balık kesme testini unutmuşum
iyi bıçak balığı da kesen bıçaktır
özellikle de alabalık ;)
-
http://www.youtube.com/watch?v=-sHTJAKN-5k
Adamlar katanaya 50 cal. ile atış yapıyor ve sonuç
Saygılar.
-
Akın bey, teşekkür ederim. Önerdiğiniz biçimde 3er ölçüm alabilirim.
Ben 10 sene önce KOSGEB'de çalışmıştım ve o zamanlar çok da teknolojik bir yer değildi. Umarım bahsettiğiniz tablalı düzenek orada vardır.
Yusuf bey, balığı bulmak kolay :) ama av hayvanına muadil aklıma gelen tek şey çiğ bir tavukla uğraşmak.
Bu yöntemi uygulamak sizce doğru olur mu?
Saygılarımla
-
Testin amacı yoketme testinden çıktı galiba.
Balık konusuna katılamayacağım, balık için bıçak süper keskin, dar, ince ve esnek olmalı, dayanıklılık balık bıçağında arayacağım son şey. Balık bıçağı balığın derisini yüzecek fileto çıkartacak bıçak.
Tavuk da bir av hayvanımızdır, avcı yeterince alkollendirilip yeterince kızdırılırsa >:D. Dana bile avlanabilir ???, ustalarımızın hikayelerinden bilirim :D.
Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.
-
...
Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.
Kırma yöntemi ne? Bıçağın ağzıyla art arda vurarak mı kırıyorlar? Yoksa bıçağın sırtıyla falan..? Bıçaklarda hasar genelde ne oluyor?, ağızda dönme ya da kırılma? Bıçağı mitoz bölme?
-
...
Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.
Kırma yöntemi ne? Bıçağın ağzıyla art arda vurarak mı kırıyorlar? Yoksa bıçağın sırtıyla falan..? Bıçaklarda hasar genelde ne oluyor?, ağızda dönme ya da kırılma? Bıçağı mitoz bölme?
Her türlü Eylem hocam, dikine saplayıp kabzadan vurarak yerleştiren, sonra da kanırtarak ayırmaya kalkan mı ararsın, ağızla ardarda vuran mı ararsın (bunu benim de yapmışlığım var :-[, mahçup olmadım kırdım zurnayı ama :) )? Hırs yapan avcının yapmayacağı şey yok. Tek ördek arkasından 8 fişek sıkıp hala vuramayınca tüfeği yere çalan eli tüfekliler biliyorum.
-
baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )
bıçağın ağız kısmı nasıl oldu diye bu testlere tutunca yine biraz körelme deforme oluşabiliyor,sonra yine bilemek lazım,yine test yapınca yine deforme oluyor kısır döngü :-[
ayrıca bu testlerin ingilizce adını bulamadım ki video olarak aratayım ^-^
-
Sayın ratbertovich,
:)
Av hayvanı tarifime katkıda bulundunuz, teşekkür ederim.
Bıçağı yok etmekten vazgeçmiş değilim, ilk aşama testleri hallettikten sonra iyice zorlayacağım (laf aramızda kırılmasa ne iyi olur :) )
Avlanmıyorum, pek avcı arkadaşım da yok. Belki bir domuz ile değil ama sığır kemikleri ile çalışabilirim, sizce uygun olur mu?
Balık ile ilgili olarak bu bıçakla fileto çıkartabilir miyim, bilmiyorum ama balığa dikey ve yatay "insizyonlar" yapabilirim sanırım :)
Şu ABS testlerinde, testi geçen bıçağı "knife smith"ler imzalıyorlar, forumdaki ustalar da sınavı geçen bir örneği onurlandırırlar mı acaba? :)
Saygılarımla
-
...
Her türlü Eylem hocam, dikine saplayıp kabzadan vurarak yerleştiren, sonra da kanırtarak ayırmaya kalkan mı ararsın, ağızla ardarda vuran mı ararsın (bunu benim de yapmışlığım var :-[, mahçup olmadım kırdım zurnayı ama :) )? Hırs yapan avcının yapmayacağı şey yok. Tek ördek arkasından 8 fişek sıkıp hala vuramayınca tüfeği yere çalan eli tüfekliler biliyorum.
False edge denen belki yelman sayılabilecek olan bıçak sırtı attraksiyonunun doğru biçim ve doğru ısıl işlem ile uygulandığında bu konuda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Yaptığım şu yelman iş görür mü acep?
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/b4/B4_02_yelman.jpg)
Belki açıyı az daha keskin hale getirmek iyi bir fikir...
-
...
Her türlü Eylem hocam, dikine saplayıp kabzadan vurarak yerleştiren, sonra da kanırtarak ayırmaya kalkan mı ararsın, ağızla ardarda vuran mı ararsın (bunu benim de yapmışlığım var :-[, mahçup olmadım kırdım zurnayı ama :) )? Hırs yapan avcının yapmayacağı şey yok. Tek ördek arkasından 8 fişek sıkıp hala vuramayınca tüfeği yere çalan eli tüfekliler biliyorum.
False edge denen belki yelman sayılabilecek olan bıçak sırtı attraksiyonunun doğru biçim ve doğru ısıl işlem ile uygulandığında bu konuda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Yaptığım şu yelman iş görür mü acep?
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/b4/B4_02_yelman.jpg)
Belki açıyı az daha keskin hale getirmek iyi bir fikir...
Eylem hocam iş yerinde konulardaki resimleri göremiyorum, akşama bakarım, ama evet, kemik kırmakta zaten ağız değil false edge kullanılmalı. Zurna biraz daha zorlu; o kadar ki, kurşun sektirdiği efsaneleri yaygındır.
Ben uzun zamandır zurna için balta taşıyorum.
-
Kesin vardır bir tekniği.
Hindistan cevizini, nasıl bir şey acaba, bu yaşa geldim bir de bunu öğreneyim deyip almıştım. Eve getirdikten sonra mundar etmeden açma işini muhterem google sayesinde çözünce "Vay anasını amma kolaymış demiştim." Kesin vardır zurnanın da bir cheat kodu.
-
Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.
avcılar işin kolayını bulmuşlar ;) artık motorlu ağaç testeresi ile zurnayı kesiyorlar >:D
balığa gelince balık dayanıklılık testi için değil kesim testi için
kaygan ve yumuşak et bıçağı zorluyor kör bıçak balığı kesmiyor ezip pörsütüyor
-
Yusuf bey, doğada ava "field dressing" yaparken- özür dilerim, bunun Türkçesini bilmiyorum,içini temizlerken filan mı demek lazım?- bıçak satır gibi mi kullanılıyor?
-
Yusuf bey, doğada ava "field dressing" yaparken- özür dilerim, bunun Türkçesini bilmiyorum,içini temizlerken filan mı demek lazım?- bıçak satır gibi mi kullanılıyor?
av bıçağıysa evet
büyük av bıçağı + bi de yüzme bıçağı var avcıların kullandığı
deri yüzmek karın yarmak için bir de bunlar var
Guthook
(http://ressim.net/s/upload/518cb408.jpg)
(http://ressim.net/s/upload/16bdbefa.jpg)
(http://ressim.net/s/upload/befdcfeb.jpg)
(http://ressim.net/s/upload/f55dc902.jpg)
-
avcılar işin kolayını bulmuşlar ;) artık motorlu ağaç testeresi ile zurnayı kesiyorlar >:D
Keserken kolaydır da üst baş batıyordur domuzun kanı kemiği kıkırdağından... Ben baltayla devam ^-^...
-
False edge denen belki yelman sayılabilecek olan bıçak sırtı attraksiyonunun doğru biçim ve doğru ısıl işlem ile uygulandığında bu konuda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Yaptığım şu yelman iş görür mü acep?
Belki açıyı az daha keskin hale getirmek iyi bir fikir...
Evet, biraz daha dar bir açıyla gayet iyi iş görür. Bir de tecrübem: düz değil de dışa kavisli yelmanla daha kolay kemik kırılıyor.
-
Bu durumda:
Aşamaların tek bir uygulayıcı tarafından tatbik edilmesi ve her aşamadan sonra traş edici keskinliğin kalıp kalmadığının ayrıca bıçaktaki kırılma, aşınma ve çatlamaların standart bir ışık kaynağı altında, bir kişi tarafından kontrol edilmesi kaydıyla:
1-Sertlik testi -Rockwell
2-Pirinç çubuk testi
3-Traş edecek seviyede keskinlik
4-Balık- domates vs kesmek
5- Karton kesmek
6-Halat kesmek
7-Kalas kesmek
8-Batonlayarak kalas kesmek
9-Kemik kesmek/kırmak
10-Uç dayanımını görmek için metal levhaları delmek
11-Briket kırmak??
12-Mengenede bükme testi uygulamak
Eksik kalan birşey var mı? :)
Saygılarımla
-
Metal levha delmek ucun esnemesini test eder mi? Gördüğüm testlerde 20-30 kez kalasa saplayıp kanırtarak parça kopartmak şeklinde test ediliyor bıçağın ucu.
-
Şahsen knifetests.com mentalitesini itici bulmuşumdur ancak sizin test listesi de aynı yöne kayıyor. ::)
-
Briket kırmak, metal levhaları delmek testleri özellikle gereksiz ve anlamsız...
Aynen Eylem'e katıldım şimdi, bu yolda gidiyor. Bir daha tekrarlayayım, karşılaştırılabilir veya anlamlı bir sonuç vermeyecek test bıçağa eziyetten ileri gidemez, örneğin brikete veya betona bıçağı vurmak hiç bir bilgi vermeyecektir size, tüm bıçaklar gibi sizin bıçağınızın da bu işten hasar göreceğini kanıtlayacak sadece, ya da metal levhayı delmek, bu testte de eğer levha yeterince inceyse bıçağınızın kendinden yumuşak metalleri rahatlıkla deldiğini gösterecektir, uç yapısı bıçağınızın küt ise levhayı delemeyecek ve bu test sizin bıçağınızın ucunun küt olduğunu gösterecek, yani totoloji. Totolojiler testlerde sanki işe yarar gibi görünürler genelde, bıçak kesiyor bilgisi mesela hiç bir bilgi içermez, bıçak zaten keser, ama ne kadar kesiyor bilgisi totoloji değildir. Bunun gibi mesela su dolu pet şişeleri dizip bıçakla bunları biçiyorlar, burada bıçağı tutanın tekniği, gücü, bıçağın ağırlığı ve uzunluğu, biley kalitesi gibi faktörler sonucu belirliyor, ancak bu veriler bilgi değil değişkenlerdir, değişkenlerin de değişme eğiliminde olması bilgi değil totoloji yine ;D
-
bıçağın ucunu ağaca saplayıp kanıttırmak çok iyi bir test ama beton biriket ve varile saldırmak çok amaç dışı
-
Test listesi aklıma bu sene seyretttiğim bir dizinin sahnesini hatırlattı: huysuz ihtiyar Ed Goodson 70 yaşına geldiğinden yeniden ehliyet testine çağrılır. İlk testte göz doktoru tabelasına uzaktan baktırırlar, sorarlar en üstte var diye. Cevap: "Sevişen iki sincap". Testi yapan adam "Dalga mı geçiyorsun?" diye sorunca Ed patlar: "Asıl sen dalga mı geçiyorsun? 50 yıldır araba kullanıyorum, yolda hiç dev E harfi görmedim, neyi test ediyorsun?"
Bu test kalemleri de test olarak çok birşey ifade etmeyebilir, ben başlığa bakarak sonuç almaktan çok bıçağı kırmaya çalışıyoruz diye düşünmüştüm.
-
abartıya kaçmadan bilimsel bıçak testler artık Türkiyede de yapılmalı
ki takke düşsün kel görünsün
-
Şöğğğle çok güzel son model bir araba istiyorum herkezin özeneceği spor bir araba tek kapı olsun ibre 350 yi göstersin üstü açılsın bazen formula 1 katılayım bazen arkadaşlarla araziye ava gidelim bazen bütün mahalleyi toplayıp pikniğe gidelim boş kalıncada şehirler arası nakliye yapayım. :D
-
Eleştirileri anlıyorum, katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Daha önce de yazdığım gibi, bıçağı kırmak gibi bir amacım yok. İlgi çekmek amacıyla bu başlığı seçtiğimi ilk mesajda yazmıştım. Benim derdim tam da bu tartışmanın gidişatı doğrultusunda belirlenecek bir test yöntemleri dizisini bu bıçaktan başlayarak, bıçağını böyle bir teste tabi tutmak isteyecek yerli üreticilere duyurmaktır.
Tüm bunları bıçakçılığın daha iyi tanınması, desteklenmesi ve üretilen ürünlerin kalitesinin daha da artmasına hizmet etmesi için yapmak istiyorum.
Sayın Emre bey, Eylem bey ve diğer arkadaşlar,
Rica etsem listenin içinden çoğunluğun mutabık kalacağı bir liste çıkartmama yardımcı olur musunuz?
Saygılarımla
-
Yazıyı sindirebilmek için defalarca okudum. Başka ülkelerde benzer testler var belki bunlardan da yaralanılabilir ama zaman içinde bu testler öyle ya da böyle ülkemizde de yapılacak.
Rc testi daha çok sert çeliklere uygulanır, Akın ın da söylediği gibi nesne yüzeyinden üç örnek yeterlidir ve bu ölçümlerin ortalaması alınır ( genellikle) ama sertlik testinin bıçaklar için uygulanacağı düşünülürse bu ortalama değer pek bir anlama ifade etmeyebilir. Şöyle ki, bir bıçağın her tarafı aynı sertleşmeyebilir. Bu kimi zaman kasıtlı yapılır kimi zaman da kontrolü sizde olmayan bazı etkenlerden ortaya çıkar ( su verme sırasında buhar tamponu, eşit daldırmama, daldırırken tereddüt vs) bu durumda sertlik testinin en önemli olduğu yer bizim için ağız kısmı olmalıdır. O zaman da bir başka sorun ortaya çıkar, bıçağın ağzı sert ama diğer tarafı yumuşak olursa örneğin bu bıçak yapmayı düşündüğünüz eğme testine dayanmayacaktır, oysa iyi kesen bir bıçaktan bahsedebiliriz.
Bu durumda işler biraz karmaşıklaşır. Her bıçağın ayrı tipi, amacı var olduğundan bana kalırsa eğme koşulları altında çalışmayacak bir bıçağı eğmeye zorlamanında bir anlamı olmayacaktır.
Kesme testi için bir parametre belirlenip ( halat kalas vs) uygulanabilir ve belkide bu konuda bir standarta kavuşuruz zaman içerisinde. Eğme testide belki aynı çelikten ve aynı koşullarda yapılmış ikinci bir bıçağa uygulanabilir ( belki daha az emek harcanmış bir bıçağa).
Sözü uzatmadan, bence tüm tipler için bir sertlik testi, kimi tipler için eğme testi. Hepsi için pirinç çubuk testi. Bazı absürt tipler içinde eziyet testi yapılabilir ( bu konuya karşıyım aslında ama ilgi çekici olduğu kesin) bunun dışında yapılacak testler sizi biraz daha hassas değerlendirmeye götürür ki sonuçta neye yarar bilemem, sonuçta mikroişlemci yapmıyoruz.
Son olarak sertlik testinin ölçülebilir yöntemler içinde en pratik ve sorunsuz test olduğunu düşünüyorum, sertlik örneğin ölçüldü ve 61Hrc çıktı eğer bıçak kesmiyorsa veya çok çabuk köreliyorsa o zaman kesme açısında veya bilemede veya her ikisinde birden bir sorun olduğunu kolayca söylemek mümkün. Ardından gelecek kesme testleriylede bu konuda zaten bir fikrimiz olur.
Örnek bıçak için söylemek gerekirse, bıçak eğer iyi bir ısıl işlem görüp sertleştirildiyse ve örneğin sertlik 60 Hrc veya üzerindeyse ( çeliğinde 52100 olduğunu varsayıyorum) eğmeye kalkışmanın ne anlamı var, zaten hemen kırılacağını düşünüyorum.
Şimdilik bunları yazabildim, ama konuyu diri tutmakta yarar var, herkesin katkısı önemli. Yeni düşünceler çıkabilir bu konuda, ve büyük olasılıkla bu işi bu platformun yapması gerekecek gibi görünüyor.
-
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim efendim. Ben, programımı ayarlayıp, sertlik ölçümü için randevu alacağım. Ancak bu esnada gelecek tüm katkıları bekliyorum. Şimdiden zaman ayıran herkese de teşekkür ederim.
Anlatmaya çalıştığım gibi, tek hedefim, bu forumun belirlediği bir testler dizisinin hayata geçtiğini görmek. Ve kullanıcı olarak çok daha iyi yerli bıçaklara ulaşmak.
Saygılarımla
-
bence bıçağın amacına uygunluğunu test etmek gerekiyor
balık filetosu çıkarmak yapılmış bıçakla survival amaçlı yapılmış bıçaktan beklentilerimiz farklı olacağına göre testleri'de farklı olmalı
-
http://knifetests.com/ (http://knifetests.com/)
Bu linkteki vatandasa bicaklari hediye ediyorlar galiba
yaptigi testler ilgin bi o kadar da acimasiz :-[
-
Sayın İsmet Güney,
Bu grupla da yazışıyorum, onlar kendi standartlarını oluşturmuşlar ve internette aradığınızda ama doğru ama yanlış bu insanlarla buluşuyorsunuz.
Neden bu forum da bu konuda söz sahibi olmasın hatta daha da önemlisi Türk bıçakçılığına yeni standartlar katmasın?
Saygılarımla
-
Sayın İsmet Güney,
Bu grupla da yazışıyorum, onlar kendi standartlarını oluşturmuşlar ve internette aradığınızda ama doğru ama yanlış bu insanlarla buluşuyorsunuz.
Neden bu forum da bu konuda söz sahibi olmasın hatta daha da önemlisi Türk bıçakçılığına yeni standartlar katmasın?
Saygılarımla
soylediklerinize tamamen katiliyorum hatta yardimci olabilegim bir sey varsa onuda yaparim saygilar..
-
Kişisel düşüncem, Bu konuyu çok çetrefilli hale getirmeden detaylıca birbirine yakın türler için ayrı ayrı test normları ortaya koyalım.
Durukan Ustaylada biraraya geldiğimizde konuyu biraz paylaşma fırsatımız oldu. Her bıçağın amacı ve nitelikleri farklı olduğundan bir kaç ana başlık altında test normları olmalı. Örneğin, mutfak bıçakları için ayrı Av bıçakları için ayrı taktik veya saha bıçakları için ayrı normlar olsa ve bu başlıklar altında konuyu ayrı ayrı tartışsak ve çok fazla uzatmadan konuyu netleştirsek nasıl olur.
-
Başlıklar fikri çok iyi :)
Peki, ilk etapta bu bıçakları bizzat üreten ustalarımıza sorsak, onlar ne tür testler uyguluyorlar?
Biz de o testlerin -eğer ihtiyaç varsa- üzerine ekler, grupları oluştururuz belki?
Saygılarımla
-
Yeni aldığım veya yaptığım, doğada kullanacağım her bıçağa yaptığım testler hemen hemen aynı. Doğada o bıçakların başına gelebilecekleri test ediyorum. Abartılı testleri sevmiyorum. Doğal yöntemler daha inandırıcı ve daha eziyetsiz geliyor bana. Sıralama kendimce testin zorluk derecesine göre
1: Bıçağın ucunu kuvvetlice bir tahtaya saplayıp yanal zorluyorum. Tahadan bir parça kopartana kadar. Ve bunu sert bir ağaçta onlarca kez deniyorum.
2: Kurumuş en az bilek kalınlığında erik, mandalina, ayva gibi sert ağaçların dalını bıçağı vura vura kesiyorum. Aynı işlemi bıçağı dala yaslayıp üstten başka bir ahşapla vurarak dalı bölmeye çalışıyorum. Emre abinin mandalina dalında test ettiği bir bıçak vardı mesela.
3: Tavuk kemiklerini (pişmemiş) ahşap bir zeminde vurarak kesiyorum. Kırmış mı yoksa kesmiş mi diye bakıyorum. Bıçağın ağzını devamlı kontrol ediyorum.
4: Anten kablosu, içecek kutusu, konserve tenekesi gibi yumuşak metalleri kesiyorum. Bir çok defadan sonra ağızdaki durumu gözlemliyorum
5: Kabza ile namlu arasındaki bölgede bir zayıflık olup olmadığını kontrol etmek için bıçağına göre yanal zorluyorum. Örneğin bir av bıçağının namlusunu masaya sabitleyip sapına basıyorum. Beni tartması şart. En azından bana saldıran iki veya dört ayaklı vahşi bir hayvana bir kez saplayabilecek kadar sağlam olmalı.
Metal boru kesme, 45 derece açıyla bükme, tuğlayı taşı bıçağın ağız kısmıyla kesme gibi testler bana sadece fantezi geliyor. Sadece bir bıçakla birkaçkez doğada hayatta kalmaya çalışmış biri olarak böyle aksiyonlara hiç ihtiyaç duymadım. Bu knifetest gibi adamlar el yapımı bir bıçağın arkasındaki emeği bilmedikleri için istedikleri kadar hor davranabilirler. Ama bir bıçak için bir hafta eğe bir hafta zımpara yapmış biri olarak test kriterlerini seçerken daha insaflı olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Saygılar.
-
Bu kadar uzun yazıp en önemli konuyu unutmak :2up
Keskinlik testi pek yapmıyorum. Çünkü kolay körelen bıçak kolay bilenir, zor körelen zor. Bakımlarını doğru zamanda yaptığım sürece daima keskin bir bıçağa sahip olacağımı bildiğim için keskinlik testi yapmıyorum. Hatta bazen doğada daha kolay körelen dolayısıyla kolay bilenen bir bıçağa ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Çünkü istediğiniz an taşla,ağaç mantarıyla falan maksimum keskinliğe ulaşmak çok kolay oluyor.
Saygılar
-
...
ağaç mantarıyla
...
"razor strop fungus"?
-
;) Kırklareli taraflarında bulabilirsin sanırım Eylem abi. Kılağı almada mükemmel derecede işe yarıyor.
Dışı beyaz içi süngerimsi alt kısmı kahverengi olan ağaç mantarı diye tarif edebilirim.
-
Bi sürü yazı yazdım fakat yazdıklarım uçtu :-[ Şimdi de üşendim bir daha yazmaya.
Kısaca:
Narin bıçaklar için
Pirinç testi,
Kesme testleri - Özellikle Deri, halat, karton gibi aşındırıcı tip malzemeler. Testi standartlaştırmak için kesilen malzeme hep aynı özellikte olur ve aynı miktar katmandan oluşur, örneğin 4 milimlik deriden 5 kat 3 santim genişlikte bant. Bu tip bir test malzemesini kaç kere dilimleyebildiği aşınma direnci konusunda yi bilgi verebilir...
Hafif esneme testleri bıçağın tipine göre, örneğin fileto bıçağını ciddi bir esneme testine sokabilirsiniz, ancak bir usturanın hiç esneme gibi bir özelliği olması beklenmez. Bu durumda şu kıstas olabilir, 1 milimlik kalınlığı olan bıçağın 40-50 derece eğilebilmesi beklenirken 2 milimde bu belki 30, 3 milimde 15, 4 milimde 5 derece gibi bişeydir. Bunu her bıçak sanatçısı kendisine bir standart belirleyebilir, önemli olan ağzı iyi tuttuğu halde yanal zorlanmalarda hemen çıt diye gitmesin, mikro çatlak filan varsa müsteriden önce benim elimde kalsın mantığı...
Daha kalın, kamp bıçağı gibi bıçaklarda, yukardaki testlere ek olarak darbe testleri yapılmalı, kişisel olarak ben kuru mandalin dallarında test yapıyorum, bu malzemeyi doğrayan bir bıçağın her tür şeyi sorunsuz doğrayabileceğini düşünüyorum, müthiş sağlam ve sert yapılı, darbeyi emen bir yapısı var narenciye dallarının...
Bıçak tipleri sonsuz, bu yüzden standart tip testleri de sonsuz olmalı. Bu açıdan mesela Sefa ustamızın dediği gibi bazı kriterler belirlenir, kamp bıçağı ve benzerleri diye bir sürü bıçak tipi bu kriterin içine girer, bunlara yapılacak testler standartlaştırılabilir.
Akın'ın dediği gibi eğer bıçağın herhangi bir yerinden ölçüm yapabiliyorsan ağız ve sırt öçümü olarak ikili sertlik ölçümü de standartlaştırılabilir, tabii her bıçağa yapmak anlamsız olabilir, ama bir tür ve aynı yöntemle üretilen benzer bıçakların birisi için bu ölçüm yapılması diğerleri için de bir bilgi sayılır. Örneğin ben zamanında kamış bıçaklarımdan birisinde sertlik ölçümü yapmıştım (Sefa ustamız sağolsun), oran aldığım bilgi ile aynı şekilde ürettiğim bıçakların hemen hemen 62.5 HRC sertlikte olduğunu biliyorum...
-
Katkılarınız için çok teşekkür ederim, öok iyi fikirler ve yöntemler birikmeye başladı sayenizde:)
Ben de bugün bıçağı KOSGEB'e teslim ettim; kabzadan itibaren, namluya en yakın ve mümkün olan en paralel yüzeyden 3lü ölçüm olacak şekilde HRC cinsinden sertlik değerini önümüzdeki hafta bildirecekler.
O noktadan sonra kararlaştıracağımız testleri uygulamaya başlayacağım.
Arz ederim.
-
Sonuçları bekliyoruz
-
Dostlar,
Testlere başladım. Rockwell testi yapıldı, karton kesildi, batonlama yapıldı, pirinç testi yapıldı, elma soyuldu.
Yavaş yavaş fotoğrafları da bir araya getiriyorum.
Bu vesile ile yapmamı istediğiniz başka bir test var mı?
Saygılarımla
-
Dostlar,
Testlere başladım. Rockwell testi yapıldı, karton kesildi, batonlama yapıldı, pirinç testi yapıldı, elma soyuldu.
Yavaş yavaş fotoğrafları da bir araya getiriyorum.
Bu vesile ile yapmamı istediğiniz başka bir test var mı?
Saygılarımla
Darbe testi? Halat testi (pek ne işe yaradığını anlayamadım aslında)? http://www.youtube.com/watch?v=4v5RAJsLTVU (http://www.youtube.com/watch?v=4v5RAJsLTVU)
Bıçağı bükmeyi boşverin şimdilik.
Aslında en güzeli birkaç metre kendir (Jüt) halat alın bir hırdavatçıdan, 15-25 mm arasında bir kalınlık güzel olur.
http://www.youtube.com/watch?v=3LgFny0ZQEU&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=3LgFny0ZQEU&feature=related) Şu şekilde bir düzenek yapın
Ardından ağızda hep aynı noktada kesim yapın. Artık rahat kesemediğinde kaç kere kestiğini not edin. Aynı model birbaşka bıçak elinize geçtiğinde karşılaştırabileceğiniz bir sayısal değeriniz olur. Tabii teste başlamadan önce son derece iyi keskinleştirilmesi gerek... http://www.youtube.com/watch?v=O8_C7jV_gI4 (http://www.youtube.com/watch?v=O8_C7jV_gI4)