Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Özel Yapım Araçlar => Konuyu başlatan: MustafaV - 19 Mayıs 2022, 10:43:58
-
Ustalarım selamlar. Bıçak ile alakasız, aklımda olan bir proje için hem foodsafe (Türkçeye sanırım yiyecek temasına uygun diye çevirebiliriz, aramalarda tam çıkmıyor Türkçe bir terim) hem de ısıya dayanıklı bir boya arayışındayım. Isıya dayanıklılığın çok üst düzey olmasına gerek yok, tahminimce 150-200 derecelerde olsa iş görecektir. Böyle bir boyayı bulamadım. Hatta kendi başına foodsafe bir boya da bulamadım. Böyle bir üründen bilgisi olan var mıdır?
Epoksi-akrilik toz boyanın yiyecek açısından sorunu var mıdır?
Yahut direkt çıplak demir mi kullansam?
Ya da ince bir kaplama, farklı bir ürünle çevreleme gibi bir alternatifimiz var mıdır?
-
epoksi , akrilik toz boya gıdaya uygun değil
paslanma sorunu yoksa ,yani ortam nemli islak değilse, her hangi bir çelik olabilir.
paslanmaz çelik seçenekler arasında olabilir.
bir şeyi kesme ağız keskinliği önem arzetmiyorsa 304 Paslanmaz Çelik olabilir,gıda sanayisinde ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelmektedir.
paslanmaz çelikler de kendi arasında farklılılar göstermekdedir.
mesela bükme katlama gibi işlemlere uygun olanlar olmayanlar var.
asit vb sıvıya dayanıklılarda var.
siz projenize uygun çeliği yada paslanmazı secin
-
Mahmut hocam malzemenin üstünde epoksi-akrilik toz boya vardı ondan ötürü sordum. Ondan kurtulmak gerek öncelikle o zaman, onu kenara not edelim. Darbe dayanımı, keskinlik vs. aranan bir şey değil hocam. İnce bir paslanmaz levha ile gıda güvenliğini sağlayabilirsek olur gibi anlıyorum yazdıklarınızdan.
-
Mustafa, kullanılacak yeri söylersen belki nokta atışı yapabiliriz, ısıya neden dayanıklı olması gerekiyor, gıdaya nasıl temas edecek vs vs.
-
Mustafa, kullanılacak yeri söylersen belki nokta atışı yapabiliriz, ısıya neden dayanıklı olması gerekiyor, gıdaya nasıl temas edecek vs vs.
Haklısın Sefa Hocam niye saklıyormuş gibi yazıyorum ki değil mi? :))
Hocam işyerimden 2 adet hurda silindir lpg tankı aldım. Bunlardan birini ısıl işlem fırını yapacağım İnşallah, biri de daha küçük, ondan da ayaklı, kapaklı bir mangal yapayım diye geçti içimden görür görmez. Çok mühim bir proje değil fakat niyetlendim bir kere.
İç mekanı çıplak demir bırakırsam sorun yaşar mıyım diye düşünürken boyamak geldi aklıma. Isıya dayanıklılık bundan ötürü. E kapalı bir mekan olacağından ötürü gıda temasının da sağlıklı olması gerekir diye düşündüm. Belki çıplak olarak kullanırsam ve döküm tavalarda yabancıların "seasoning" dedikleri işlemi yaptıkları gibi bir işlem yapsam kullanışlı olur mu onu da şimdi düşündüm. Kafamda tam oturmamış bazı düşünceler var hocam kısacası.
Öyle kendi aklımda yarım yamalak düşündüğüm şeyleri netleştireyim, hem de merakım gitsin diye sordum hocam.
-
Mangallarda hazırlık tamamlandıktan sonra 200 derece civarı bir sıcaklıkta saitlemeye çalışırsınız. Ama yakma, ateşi kontrol altına alma, hazırlık vs derken sıcaklık o sınırların çok üzerine çıkacaktır bölgesel olarak. Boyalar işe yaramayacaktır bence.
Soba borusu, fırın tepsisi, eskiden bazı tencerelerde vs emaye kaplama var epey yüksek sıcaklığa çıkıyor. Ama onu yapmak, yaptırmak ne kadar mümkün bilemiyorum.
Bana sorarsanız çıplak demir olarak bırakın.
Seasoning dedikleri işlem de güzel göründü bana.
-
Bu iş için en uygun boya malzemesi egzoz boyası. Genelde siyah renk bulmak mümkün Mustafa ustam. Bir deneyimn derim
-
En iyi seçenek egzos boyası, 690 dereceye dayanıyor, Raymax marka olanın üç rengi var, ilk bir kez boşta yakıyorsun ondan sonra yüzeyde olduğu gibi kalıyor. Ama bence gerek yok, hiç bir işlem yapmasan bile en az 20 yıl dayanır.
-
Mangallarda hazırlık tamamlandıktan sonra 200 derece civarı bir sıcaklıkta saitlemeye çalışırsınız. Ama yakma, ateşi kontrol altına alma, hazırlık vs derken sıcaklık o sınırların çok üzerine çıkacaktır bölgesel olarak. Boyalar işe yaramayacaktır bence.
Soba borusu, fırın tepsisi, eskiden bazı tencerelerde vs emaye kaplama var epey yüksek sıcaklığa çıkıyor. Ama onu yapmak, yaptırmak ne kadar mümkün bilemiyorum.
Bana sorarsanız çıplak demir olarak bırakın.
Seasoning dedikleri işlem de güzel göründü bana.
Yusuf hocam yakarken çıkılacak sıcaklıkları es geçtim, haklısın. Bilgilendirmen için teşekkür ederim. Emayeyi düşündüm de şimdi onu yaptırmak, dert anlatmak çok zor gibi geldi bana, aklıma geldiği gibi vaz geçmiştim. :)
Bu iş için en uygun boya malzemesi egzoz boyası. Genelde siyah renk bulmak mümkün Mustafa ustam. Bir deneyimn derim
Murat hocam sağ olasın. Egzoz boyasını düşünmemiştim hiç. Aklıma araçların külbütör kapaklarını boyadıkları pütürlü bir boya var, o gelmişti. Bunların da yiyecekle ilişkisini bilmediğimden riske atmak istememiştim. Sefa hocamın dediği gibi ben çıplak bırakayım en iyisi.
En iyi seçenek egzos boyası, 690 dereceye dayanıyor, Raymax marka olanın üç rengi var, ilk bir kez boşta yakıyorsun ondan sonra yüzeyde olduğu gibi kalıyor. Ama bence gerek yok, hiç bir işlem yapmasan bile en az 20 yıl dayanır.
O zaman ben direkt çıplak kullanayım Sefa hocam. Zaten sac sanırım 3 milim kalınlığında. Hatta 3.5 bile olabilir, baya dayanacaktır. Ben üst iç-üst kısımlara da öylece kalmasın diye madem bu döküm tavalarda uyguladığımız yağlayıp ısıtma işini uygulayayım, öylece kalsın. Dışını boyarsam da dediğiniz egzoz boyasını düşüneyim.
Fikir sunan, bilgi veren herkese teşekkür ederim. ^-^
-
Mustafa mangal icin kullanacaksan bence hic boya kullanmana gerek yok boya zamanla sicaktan etkilenip bozulacaktir .Isil islem ocaği yapacagini yazmissin capi az olan daha kullanisli olacaktir isi kaybi olmamasi daha cabuk isinmasi bakimindan .Malum tup fiyatlari uctu tasarruflu olmak gerekiyor.Ayrica basinc ayarli dedantör ve araya guvenlik icin cekvalf gorevi yapan bir aparat daha gerekiyor guvenlik icin . Şimdiden hayirli olsun .
-
Mustafa mangal icin kullanacaksan bence hic boya kullanmana gerek yok boya zamanla sicaktan etkilenip bozulacaktir .Isil islem ocaği yapacagini yazmissin capi az olan daha kullanisli olacaktir isi kaybi olmamasi daha cabuk isinmasi bakimindan .Malum tup fiyatlari uctu tasarruflu olmak gerekiyor.Ayrica basinc ayarli dedantör ve araya guvenlik icin cekvalf gorevi yapan bir aparat daha gerekiyor guvenlik icin . Şimdiden hayirli olsun .
Güray hocam teşekkürler. Çapı ikisinin de aynı, uzun olanı kullanacağım ileriyi de düşünerek. İçine kullanacağım malzemeyi fazla kullanarak iç çapı küçük tutacağım zaten, kocaman bir ısıl işlem fırınına şimdilik ihtiyacım yok. Şimdilik piknik tüpü kullanıyorum hocam. Endüstriyel tüp yahut büyük mutfak tüpü değil. İleride kullanırsam bunlar da aklımda olsun. Çok teşekkür ediyorum bilgiler için hocam.
-
Mustafa hocam, o ısıda mikrop falan yaşayamayacağı için hiçbirşey yapmana gerek yok. Hatta mevcutta boya falan varsa ısınıp koku yapacaktır, zımparayla sökmende fayda var. Piyasada satılan mangallar ve mangal telleri zaten paslanan malzeme. Keza karbon çelikleri de öyle. Sertleştirilebilmesi dışında karbon çelikleri de bildiğin demir aslında. Gıdaya temasında hiçbir sakınca yok.
-
Mustafa hocam, o ısıda mikrop falan yaşayamayacağı için hiçbirşey yapmana gerek yok. Hatta mevcutta boya falan varsa ısınıp koku yapacaktır, zımparayla sökmende fayda var. Piyasada satılan mangallar ve mangal telleri zaten paslanan malzeme. Keza karbon çelikleri de öyle. Sertleştirilebilmesi dışında karbon çelikleri de bildiğin demir aslında. Gıdaya temasında hiçbir sakınca yok.
Orkun ustam teşekkürler cevabın için. Benim aklıma gelmesinin nedeni bu seyyar tezgahlarda, özellikle yabancıların fastfood arabalarında vs. yiyecek temasına uygun malzeme kullanılmasının gerekliliğinin, ve bu kullanılan malzemenin de özel bir malzeme olduğunun altının çizilmesi. Mesela eski bazı mutfak gereçlerini restore edenler de foodsafe boya kullandıklarını belirtiyorlar videolarında, ondan ötürüydü. Demek ki çok da gerekli bir ayrıntı değilmiş deyip geçiyorum şu an.
-
Mustafa hocam, o ısıda mikrop falan yaşayamayacağı için hiçbirşey yapmana gerek yok. Hatta mevcutta boya falan varsa ısınıp koku yapacaktır, zımparayla sökmende fayda var. Piyasada satılan mangallar ve mangal telleri zaten paslanan malzeme. Keza karbon çelikleri de öyle. Sertleştirilebilmesi dışında karbon çelikleri de bildiğin demir aslında. Gıdaya temasında hiçbir sakınca yok.
Orkun ustam teşekkürler cevabın için. Benim aklıma gelmesinin nedeni bu seyyar tezgahlarda, özellikle yabancıların fastfood arabalarında vs. yiyecek temasına uygun malzeme kullanılmasının gerekliliğinin, ve bu kullanılan malzemenin de özel bir malzeme olduğunun altının çizilmesi. Mesela eski bazı mutfak gereçlerini restore edenler de foodsafe boya kullandıklarını belirtiyorlar videolarında, ondan ötürüydü. Demek ki çok da gerekli bir ayrıntı değilmiş deyip geçiyorum şu an.
Hayır aslında tam öyle değil, öyle demedim. Söylediğim şey sadece sıcak alan, mangal için. Zaten içinde en geleneksel dezenfeksiyon işlemi yani yüksek ısı var. Harıl harıl kömür yakacaksın. O alanı daha fazla dezenfekte etmen mümkün değil. Fakat durum kesme tahtası için farklı mesela. Saklama kabı, dolap içleri, tezgah ve çalışma alanı için bu söylediklerim geçerli değil. Sonuçta bakteri üremesi için uygun bir ortam ve önlemini alman gerekiyor. Şimdi anlaşabildik mi? O0
-
Hayır aslında tam öyle değil, öyle demedim. Söylediğim şey sadece sıcak alan, mangal için. Zaten içinde en geleneksel dezenfeksiyon işlemi yani yüksek ısı var. Harıl harıl kömür yakacaksın. O alanı daha fazla dezenfekte etmen mümkün değil. Fakat durum kesme tahtası için farklı mesela. Saklama kabı, dolap içleri, tezgah ve çalışma alanı için bu söylediklerim geçerli değil. Sonuçta bakteri üremesi için uygun bir ortam ve önlemini alman gerekiyor. Şimdi anlaşabildik mi? O0
Şimdi oturdu Orkun hocam, haklısın. Tahtada zaten durumun farkındaydım fakat metalde de durumu böyle açıklaman çok iyi oldu. Mangalda çıplak şekilde devam, tezgah vs. ise dezenfeksiyon önemli. :2up