Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Emrah06 - 12 Şubat 2021, 12:28:23
-
Elimde kalan çelik ile O2 den yapmaya çalışıp deneyim göreyim nasıl oluyor mutfakta dediğim ufak şefcik modeli oldu. Yapmaya çalıştığım iş ise aslında önceki yaptığım tüm bıçaklarda paslanma sorunu yaşadı hediye ettiklerim, acaba dedim çok mu hor kullanıyorlar yoksa dediklerimi yapmadıkları için mi öyle oldu, yada değerini bilemedikleri için mi paslandılar diye aynı çelikten son kalanını da ufak bir şef bıçağı yapayım diye düşündüm. ilk soğan testini gerçekleştirdim, ama bıçağın kesinlikle karartılması gerektiğine karar verdim kendi adıma bir tecrübe ile. Perdah 2000 kuma kadar yapıldı.
Çelik O2
Kalınlık 3 mm
Toplam Boy 280 mm
Kabza Ceviz, Paduk ağacı ve Pirinç
Su verme işlemi, pürmüz ile mıknatıs tutmayacak sıcaklığa geldiğinde yağ ile verildi. 150 derece de 1 saat menevişleme yapıldı.
(https://i.hizliresim.com/ZSlAaH.jpg) (https://hizliresim.com/ZSlAaH)
(https://i.hizliresim.com/lYfGRI.jpg) (https://hizliresim.com/lYfGRI)
(https://i.hizliresim.com/qIGUab.jpg) (https://hizliresim.com/qIGUab)
(https://i.hizliresim.com/hWGZJB.jpg) (https://hizliresim.com/hWGZJB)
Saygılarımla.
-
Elinize sağlık :) fotoğraflarda bıçağın tamamını görsek daha hoş olur bence O:-)
-
Elinize sağlık :) fotoğraflarda bıçağın tamamını görsek daha hoş olur bence O:-)
Eline sağlık.
Bence de ne saklıyorsun çabuk söyle. 😀
-
Bıçağın görünen kısımları harika. Elinize sağlık.
-
Elinize sağlık güzel olmuş ( görünen yerler 😄 ) karbon çok da kullanışlı olmuyor mutfakta ama denemek önemli:)
-
Elinize sağlık, gayet güzel olmuş.
-
Elinize sağlık çok güzel olmuş ustam.. Ama kafama takılan bir konu var. Su verme işlemi doğru yapıldıysa 150 derece 1 saatlik meneviş ile 61 hrc üzeri bir sertliği sahiptir diye düşünüyorum. Şef bıçağı için biraz fazla sert değil mi
-
Elinize sağlık :) fotoğraflarda bıçağın tamamını görsek daha hoş olur bence O:-)
Hiç aklıma gelmedi ustam kafam bu aralar dalgın biraz DTE ye bir bıçak nasıl çıkartırım diye düşünüyorum :) teşekkür ederim.
Elinize sağlık :) fotoğraflarda bıçağın tamamını görsek daha hoş olur bence O:-)
Eline sağlık.
Bence de ne saklıyorsun çabuk söyle. 😀
Aslında Mehmet ustam ucunu kırdım birazcık şaka şaka :) dedim iyi bir fotoğrafçı olamadım hiç bir zaman biraz önce yardım alarak fotoğraf çekimlerini yaptım.
Bıçağın görünen kısımları harika. Elinize sağlık.
Görünmeyen kısımlarınıda yüklüyorum ustam teşekkür ederim.
Elinize sağlık güzel olmuş ( görünen yerler 😄 ) karbon çok da kullanışlı olmuyor mutfakta ama denemek önemli:)
Sait ustam senin kadar şef bıçaklarında tecrübeli değilim ama denemek önemli dediğiniz gibi, şuanda iki profil var aklımda hatıra olarak saklayacağım. N690 profil aldım kısmetse. teşekkür ederim.
Elinize sağlık çok güzel olmuş ustam.. Ama kafama takılan bir konu var. Su verme işlemi doğru yapıldıysa 150 derece 1 saatlik meneviş ile 61 hrc üzeri bir sertliği sahiptir diye düşünüyorum. Şef bıçağı için biraz fazla sert değil mi
Teşekkür ederim ustam, sertlik derecesini bilmiyorum ama hep derler ya biraz esnek olacak diye. Menevişi normalde 2 x 1 saat 150 derece gibi düşünmüştüm aslında ama ilk menevişten çıkarttığımda çok garip bir şekilde esneme aldı. Sonraki menevişten sonra esneyip geri yerine gelmemesinden korktum açıkçası deneme yapsaydım aslında çok iyi bir tecrübem daha olurdu. Bileme konusunda ben kendi su verdiklerimde 60 hrc ve üstü bıçaklarımdan çok çektiğim için ustam (62 hrc bıçağın ağzını açamama gibi), bir taş buldum kendime o yontana kadar devam ediyorum aslında menevişlemeye, eğe almamaya taş almaya başlıyor gibi oluyor çelikte. Tahminin 58 lerdedir diye düşünüyorum ama tabiki ölçtürmek lazım şuana kadar 4 bıçağımda ölçme işlemi yaptırdığım kadarı ile biliyorum.
-
Yeni yardım alarak çektiğim resimleri ilk konuya yükleyemedim ama sıcak sıcağına çekilen ve sadece soğan doğradıktan sonra aldığı kararma ile şefcik ;
(https://i.hizliresim.com/PU6hoZ.jpg) (https://hizliresim.com/PU6hoZ)
(https://i.hizliresim.com/QnXuyl.jpg) (https://hizliresim.com/QnXuyl)
(https://i.hizliresim.com/bazhjb.jpg) (https://hizliresim.com/bazhjb)
(https://i.hizliresim.com/LtuMlm.jpg) (https://hizliresim.com/LtuMlm)
(https://i.hizliresim.com/vwSz9d.jpg) (https://hizliresim.com/vwSz9d)
(https://i.hizliresim.com/TihN1A.jpg) (https://hizliresim.com/TihN1A)
(https://i.hizliresim.com/oAVfG0.jpg) (https://hizliresim.com/oAVfG0)
Saygılarımla.
-
Elinize sağlık ustam gayet güzel olmuş :)
-
güzel bıcak ama O2 tarzı bıçaklarda genel mutfak kullanımına maalesef çok uygun olmaya biliyor..Kararma eğilimi çok yüksel
elinize sağlık
-
Elinize sağlık ustam gayet güzel olmuş :)
Teşekkür ederim Şaban ustam.
güzel bıcak ama O2 tarzı bıçaklarda genel mutfak kullanımına maalesef çok uygun olmaya biliyor..Kararma eğilimi çok yüksel
elinize sağlık
Bunlar hepsi bir tecrübe olarak, deneme yanılma yöntemi ile yapıyorum ustam. Ama karartma uygulayacağım bakalım nasıl olacak.
-
Elinize sağlık gayet iyi olmuş. Ayrıca bıçağın formunu çok beğendim.
-
Estafirullah abi . Ucu gözükünce çok daha güzel olduğu ortaya çıktı :) süper olmuş , N690 dan yapacağınız baya baya inceltilmiş bir şef vazgeçilmeziniz olacak . Ben japon modellerini seviyorum instagramda majimeknifes ve tansu abi çok güzel işler yapıyor gözatın derim .
-
Elinize sağlık gayet iyi olmuş. Ayrıca bıçağın formunu çok beğendim.
İsterseniz cad dosyasını paylaşabilirim hocam, bıçaklarımı yapmadan önce 2d çizip, sonra 3d olarak bakıyorum nasıl olacağına tabiki sonrasında elde ne varsa, Sefa hocamın çok sevdiğim sözü çeliğin içinde bu bıçak olmak varmış gibi.
Estafirullah abi . Ucu gözükünce çok daha güzel olduğu ortaya çıktı :) süper olmuş , N690 dan yapacağınız baya baya inceltilmiş bir şef vazgeçilmeziniz olacak . Ben japon modellerini seviyorum instagramda majimeknifes ve tansu abi çok güzel işler yapıyor gözatın derim .
Yok Sait ustam senin de çok güzel çalışmaların var benden çok daha iyisin benim ilk tecrübem ama hoşuma da gitmedi değil hani. Yönümü mutfak bıçaklarına adayabilirim şuanda o derecede heveslendim açıkçası. O yüzden n690 siparişi geçtim 45 mm en bulabildim şimdilik. Malesef ben biraz geriyim sosyal platformlarda, instagram felan kullanmıyorum forum ve youtube ile yetiniyorum şimdilik.
-
Elinize saglık guzel olmuş
-
Eline sağık ustam, güzel model çıkarmışsın. Kullanışlı görünüyor. Normalde 2000'e kadar perdah ayna gibi olmalı ama flaşlı çekimden galiba çizikler görünüyor. Sanırım bir önceki kumdan çizikler hala varken bir sonraki kuma geçerek devam etmişsin. >:D
-
Elinize saglık guzel olmuş
Teşekkür ederim.
Eline sağık ustam, güzel model çıkarmışsın. Kullanışlı görünüyor. Normalde 2000'e kadar perdah ayna gibi olmalı ama flaşlı çekimden galiba çizikler görünüyor. Sanırım bir önceki kumdan çizikler hala varken bir sonraki kuma geçerek devam etmişsin. >:D
Orkun ustam gözünden de birşey kaçmıyor desem yeridir :) konuda yazdığım gibi 2000 perdah yaptım fakat ilk soğan doğramada kararmaya başladı bıçak, hani homojen kararsa düzgün durur ihtimaline girmiştim sonra saçma sapan bir yeri koyu bir yeri açık çok kötü oldu, resimde gözüken çizikler mutfakta kullandığımız süngerin sert kısmı kararmış olan bölgelerde dediğin gibi çizikler meydana getirdi. Oda iki telefonla flaş açıkken çok daha belirgin hale geldi. Bir önceki kumdan çizikler kaldıysa onun bile altına düşerek çok perdah attım Orkun ustam :) tekrar işlemi başa çok sardığım için o konularda biraz akıllandım desem yeridir.
Bakalım mutfakta kullanıyoruz şimdilik sıkıntısı yok. Nereye kadar dayanabilecek.
-
Eline sağlık abi. :2up
Mutfakta karbon çelik kullanabilenlere saygı duyuyorum.
-
Eline sağlık abi. :2up
Mutfakta karbon çelik kullanabilenlere saygı duyuyorum.
Teşekkür ederim, valla kullanmak nasip oluyor şuan için bir sıkıntısı yok biraz özenli kullanmak lazım tabiki de. Temizledikten sonra bir damla yağ damlatıp sıvıyorum her yerine. Bana mı öyle geliyor yoksa bıçak keskinlik mi alıyor hatta şaşırıyorum bazen kesme performansına belki de elim alışıyordur.
-
Elinize sağlık, çok güzel bir form olmuş. Soğan-sarimsak doğrarken, makineli tüfek hızına ulaşmanız dileğiyle. Ben de yaklaşık 5-6 aydır karbon bıçak kullanıyorum. İşim bitince yıkayıp, güzelce kuruluyorum. Henüz bir sıkıntı yaşamadım.
Saygılarımla.
-
Elinize sağlık, çok güzel bir form olmuş. Soğan-sarimsak doğrarken, makineli tüfek hızına ulaşmanız dileğiyle. Ben de yaklaşık 5-6 aydır karbon bıçak kullanıyorum. İşim bitince yıkayıp, güzelce kuruluyorum. Henüz bir sıkıntı yaşamadım.
Saygılarımla.
Selamlar ustam teşekkür ederim, bugün yemek yaparken kullandım soğan domates sarımsak doğradım gayet iyi durumda beklediğim gibi tahtada yapmama rağmen evdeki diğer bıçaklarımdan çok çok iyi çıktı ağız keskinliği olarak o kadar şeyden sonra hala kağıt keser durumdaydı. Şuan üzerindeki ilkten olma karartı durmakla beraber benim için hiç ama hiç sorun teşkil etmiyor.
-
elinize sağlık. elde perdah yapılan her işe ayrı bir saygı duyuyorum. fakat farklı bir bakış açısıyla yaptığınız iş için şöyle diyeyim, forumda çok yazılıp anlatılmış bir konu olan, ısıl işlemde şu mıknatıs olayından kaçınmanızı tavsiye ederim. yani mutfak bıçağı için yüksek karbonlu güzel bir çelik kullanmışsınız. dolayısıyla yüksek karbon miktarı sebebiyle kuvvetli paslanırlığı göze almışsınız. bir sürü emek ederek perdahı elde yapmışsınız. gayet güzel. ama ısıl işlemin de hakkını vermek lazım diye düşünüyorum. kısacası mıknatıs yaklaşımını bırakıp, su verme sıcaklığını renkten yakalamaya çalışmanızı tavsiye ederim. renkten yakalamaya çalışırsanız, hem gerçekten geliştirirsiniz kendinizi, hem de bıçağınız mıknatıstan daha güzel olur. mıknatısta 750C den sonrası yok. halbuki, O2 için daha fazlası lazım.
-
elinize sağlık. elde perdah yapılan her işe ayrı bir saygı duyuyorum. fakat farklı bir bakış açısıyla yaptığınız iş için şöyle diyeyim, forumda çok yazılıp anlatılmış bir konu olan, ısıl işlemde şu mıknatıs olayından kaçınmanızı tavsiye ederim. yani mutfak bıçağı için yüksek karbonlu güzel bir çelik kullanmışsınız. dolayısıyla yüksek karbon miktarı sebebiyle kuvvetli paslanırlığı göze almışsınız. bir sürü emek ederek perdahı elde yapmışsınız. gayet güzel. ama ısıl işlemin de hakkını vermek lazım diye düşünüyorum. kısacası mıknatıs yaklaşımını bırakıp, su verme sıcaklığını renkten yakalamaya çalışmanızı tavsiye ederim. renkten yakalamaya çalışırsanız, hem gerçekten geliştirirsiniz kendinizi, hem de bıçağınız mıknatıstan daha güzel olur. mıknatısta 750C den sonrası yok. halbuki, O2 için daha fazlası lazım.
teşekkür ederim ustam yorumunuz için, şöyleki O2 den yaptığım diğer bıçakları kullananlar paslanma derecesine getirdiği için kendime şef bıçağı yapmaya karar verip 2 hafta da yapmıştım. Isıl işlem konusunda haklısınız göz kararı verdiğim diğer bıçaklarımı ölçtürdüğümde 62 hrc çıktıktan sonra mıknatıs kullanayım diye düşündüm. Bunun kaç hrc olduğunu bilmiyorum ama aldığı keskinliğin kaybolmayışından yükseklerde kaldığını tahmin ediyorum. kendimizi yapa yapa geliştireceğiz kendimizi bakalım. hayırlısı.
-
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş. Bıçağın formu da çok güzel duruyor.
-
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş. Bıçağın formu da çok güzel duruyor.
Teşekkür ederim bu formda bir şef de yapmanı öneririm güzel oluyor ilerliyor, öyle ki kullanması da bir ayrı zevkli.