Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Ahşap ve marangozluk, micarta, G10, reçine, kompozit... => Konuyu başlatan: mhmmd - 22 Ocak 2021, 22:41:47

Başlık: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 22 Ocak 2021, 22:41:47
Degerli ustalarim, hobidaslarim ve bicak severler hepinize merhaba. Konu basligindan anlasilacagi uzere kok cevizlerle alakali birtakim sorularim olacak, ama hepimizin gormeye alistigi kok cevizden ziyade benim sorum gercek bir ceviz koku olacak :) Denizlide yasiyorum ve gorevim icabi, koy koy, ilce ilce gezme sansim oluyor. Gittigim her gorevde ozellikle mahallelerde koylerde bi kenara koseye atilmis, atil durumda olan, metaldi, hurda esyalardi ozellikle yakmak uzere kenara istif edilmis odunlar oluyor. (Anne baba tarafindan ciftcilikten olsa gerek agacin deseninden govdesinden dalindan deseninden cogu agacin cinsini cikarabilirim.) ev avlularina, pideci firinlarinin yanina yigilmis odunlara dikkat kesilir, ise yarar birsey var yok, agacin uruydu, kokuydu vs ise yarar birseyler ararim.

Gecenlerde bir ceviz koku dikkatimi cekti, uzundur ariyordum da aslinda.. Kok resminden de goreceginiz uzere bayagi buyuk, kokleneli de uzun olmamis. Asli var yok derler ki; "ceviz kutugu 7 senede kurur" E benim de o kadar vaktim yok. Bu kutugu sahibinden bir sekilde alirim, 2-3 torba komur belki cok daha iyi olacaktir sahibi icin, o bakar odun gorur ben bakarim envai cesit bicak kabzesi hayal ederim. Neyse fazla uzattim, asil sorularima geciyorum.

1- binek arac arkasinda tasinamayacak kadar agir ve buyuk, motorlu testere ile yatayda ortadan bir kesim, ustten arti seklinde iki kesim yaparak kucultebilir miyiz? İcinden cikabilecek tas toprak motorlu testerenin kesici agzini aninda koreltecektir cunki..
2- hadi motorlu testereyle parcalattik diyelim, muhtemelen topraktan yeni koklenmis vaziyette, malum bir de kurumasi icin 7 yil meselesi var,  denizlide yazlar asiri sicak olur, cati aralari 50 dereceden asagi degildir diye tahmin ediyorum. Cati arasinda parcalanmis sekilde kurutma islemi cok uzun surer mi?
3- kurudu diyelim, malum kok icinde tas toprak eksik olmaz, hizarcisi kerestecisi parcalama isine pek yanasacagini zannetmiyorum, kereste seklindeki kok cevizler nasil imal ediliyor acaba?
4-herseyin yolunda gittigini varsayarsak, benim isime yarayacak bloklar cikar mi dersiniz?

1. Fotograf ceviz kokune ait, 2. foto ornek olmasi acisindan icinde tas barindiran herhangi bir koke ait.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Kutsal - 22 Ocak 2021, 22:56:59
Kesinlikle ise yarayacak malzeme çıkar.
Uzmanı değilim konunun, ancak cevap vermeden geçemedim.
Kökü bütün tutarsanız, kesim kısımlarını mutlaka ağaç tutkalı ile çatlamasını engellemek için izole edin. Güneş görmeyen, hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde tutun. Kuruması 2-3 yıl sürer böylece.
Kesebilirsiniz, makul parçalar şeklinde bölüp, evde dahi alüminyum folyo ile fırınlayabilirsiniz. Çatlama, dönme olması kaçınılmaz, onun için mümkün olduğunca büyük parçalar halinde kesin, dönme-çatlama karşısında fire verme payınız olsun.
Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Mahmut Erdoğan - 22 Ocak 2021, 23:50:05
Bazı kökler hiç desenli olmuyor
zamanında Aydın / incirliava da bir kök aldım gittim motorcu tuttum bahçeye götürdüm kestirdim doğrattım
o kadar masraf emek sonuç yakacak odun oldu
çünkü hiç deseni yoktu
benim size tavsiyem dalın yontun bir kenarından biraz bakın desen varmı ona göre masraf edin
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 00:03:03
Bazı kökler hiç desenli olmuyor
zamanında Aydın / incirliava da bir kök aldım gittim motorcu tuttum bahçeye götürdüm kestirdim doğrattım
o kadar masraf emek sonuç yakacak odun oldu
çünkü hiç deseni yoktu
benim size tavsiyem dalın yontun bir kenarından biraz bakın desen varmı ona göre masraf edin

mahmut hocam su an soklardayim. Yetiskin bir ceviz agaci degil miydi acaba? Hiç mi işe yarar birşey çıkmadı?
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Mahmut Erdoğan - 23 Ocak 2021, 00:54:37
baltayla yont bir tarafından belli olur.
kaç yıllık ağaç olduğuna ve ortamına bağlı yani yumuşak olmayan taşlık kayalık yerlerdeki ağaçlar iyi desen veriyor
ayrıca aralardaki taş değil sıkışmış topraktır.
denizlide aramaya devam et çok güzel şeyler denk gelme ihtimalin yüksek
100 yıl ve üzeri ağaçlar ara  :2up
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 01:10:03
Baltayla kazımanın desen bulma açısından yüzeysel kalacağını düşünüyorum. En azından ortadan ikiye yardırarak şansımı deneyeceğim sanırım. Sizin olumsuz deneyiminizi paylaşmanız sonradan yaşayabileceğim daha büyük hayal kırıklığını engelleyecektir. Motorlu hizar cok pürüzlü kesmesine rağmen eğer bir desen varsa yine de görünür mü acaba? Mahmut hocam şu 100 yaşı 60 a çeksek olmaz mı, benim de biraz umuda ihtiyacım var :)
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 01:11:38
Kesinlikle ise yarayacak malzeme çıkar.
Uzmanı değilim konunun, ancak cevap vermeden geçemedim.
Kökü bütün tutarsanız, kesim kısımlarını mutlaka ağaç tutkalı ile çatlamasını engellemek için izole edin. Güneş görmeyen, hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde tutun. Kuruması 2-3 yıl sürer böylece.
Kesebilirsiniz, makul parçalar şeklinde bölüp, evde dahi alüminyum folyo ile fırınlayabilirsiniz. Çatlama, dönme olması kaçınılmaz, onun için mümkün olduğunca büyük parçalar halinde kesin, dönme-çatlama karşısında fire verme payınız olsun.
Kolay gelsin.

kutsal hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, iş o raddeye gelirse mutlaka uygulayacağım :)
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Huseyin KESKİN - 23 Ocak 2021, 01:39:27
Kolay gelsin benim de elimde sizinkine benzer bir kök var ama hiç kimse kesmeye yanaşmıyor, bir tarafta yıllanıyor, yıllanıyor diyorum çünkü çürüyor demeye dilim varmıyor :'(
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Arıklı işi Cemil usta - 23 Ocak 2021, 08:08:09
Yaşadığımız yörede kendi işimizi mecburen kendimiz görürüz mecburen. Eğer bir kök parçalamak istiyorsanız siil (kök ve kalın odun yarmakda kullanılır) ve balyoz ile bu işi halledebilirsiniz. Ağzı bitik eski bir hızar zinciri kullanip kökü yaralayip yani çizgiler açıp o cicgilerden siil ile kopartabilirsiniz. Parçalar sizi tatmin ederim etmezmi bilmem lakin başka parçalama şansını bilmiyorum
  Kolay gelsin zor iş ;)
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Kutsal - 23 Ocak 2021, 11:36:20
Ben hızarcı nazindan bıktım için, elektrikli hızar aldım.
Adamlar da haklı, sonuçta ekmek teknesi.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: sefaçabuk - 23 Ocak 2021, 13:08:45
Ben hırdavatçıdan aldığım ve ağzını iyice bilediğim bir pala testereyle kesiyorum, spor oluyor  ;)
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Arıklı işi Cemil usta - 23 Ocak 2021, 13:10:36
Ben hırdavatçıdan aldığım ve ağzını iyice bilediğim bir pala testereyle kesiyorum, spor oluyor  ;)

Üstadım o bileme tekniğini bizimle paylaşırsanız ben kendi adıma çok memnun olurum:))
 Bizim palalar koreldi ama üçgen eğe yemiyor
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 14:14:54
Kok icerisinde cikabilecek ufak bir tas parcasi komple seriti bozuyor demislerdi. E dogal olarak marangozu, kerestecisi de nazlanacaktir bu durumda. Verilen bilgilerden sonra sadece tasinacak kadar parcalattirilabilsem, sefa hocam senin hesap elde  bolunur artik. Sefa hocam ahsabi siz nasil temin ediyorsunuz, elde kendiniz kestiginize gore buyuk blok seklinde mi geliyor?
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: sefaçabuk - 23 Ocak 2021, 18:07:52
Ben hırdavatçıdan aldığım ve ağzını iyice bilediğim bir pala testereyle kesiyorum, spor oluyor  ;)

Üstadım o bileme tekniğini bizimle paylaşırsanız ben kendi adıma çok memnun olurum:))
 Bizim palalar koreldi ama üçgen eğe yemiyor
Söz vermeyeyim ama bilediğim zaman fotoğraf çeker buraya eklerim.

Sefa hocam ahsabi siz nasil temin ediyorsunuz, elde kendiniz kestiginize gore buyuk blok seklinde mi geliyor?
Yok aslında bana bir yerden gelmiyor, dağda bayırda, oduncuda vs denk geldiğinde alıp geliyorum.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 18:25:42
Yok aslında bana bir yerden gelmiyor, dağda bayırda, oduncuda vs denk geldiğinde alıp geliyorum.
[/quote]

anladim sefa hocam tesekkur ederim.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Mahmut Erdoğan - 23 Ocak 2021, 21:14:25
kökü parçalatmak kesmek konusunda kesinlikle kerestecilere uğramayın sormayın bile çünkü hemen agresifleşip canınızı sıkarlar
oduncular, ekmek pide vs fırınlarından oduncularının telefonunu alın size yardımcı olanlar çıkacaktır.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 23 Ocak 2021, 22:11:51
kökü parçalatmak kesmek konusunda kesinlikle kerestecilere uğramayın sormayın bile çünkü hemen agresifleşip canınızı sıkarlar
oduncular, ekmek pide vs fırınlarından oduncularının telefonunu alın size yardımcı olanlar çıkacaktır.

mahmut hocam bu önerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Bundan sonraki süreçte gelişme olursa inşallah buradan paylaşacağım. Fikrini, tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Huseyin KESKİN - 24 Ocak 2021, 00:43:21
Ustalarım elimde hızar var ancak kök çapı 60 cmden başlayıp çok daha fazla büyüyor yani el ile mümkün değil haliyle ;) en son gözden çıkarılmış bir zincir ile kaldırabileceğim ağırlıklarda parçalayıp öyle götürmeyi düşünüyorum
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: orkunaydin350 - 25 Ocak 2021, 10:55:09
Ustam desen çıkar mı çıkmaz mı endişesini bir kenara bırakın ve ne kadar kök ceviz bulabiliyorsanız toplayın. Bunu netleştirelim. 8-10 bıçaklık yada bir dipçik çıkabilecek cevizlere €700-€800 para istiyorlar, bilmem haberiniz var mıdır. Desen var mı yok mu en son endişeniz olsun. Cevizin kökünü ve ana gövde kısımlarından ne kadar parça bulursanız toplayın.

Diğer konuda; aracınıza sığdırabilecek gibi parçalara ayırıp aracınıza yükleyin ve saklayacağınız yere getirin. Sizin işiniz ticari olarak satış yada firesiz büyük parçalar elde etmek olmadığı için, neresinden keseceğiniz hiç önemli değil. Gözle kontrol edip nerede taş yoksa oradan testereyi vurun. Desen nerede kaldı, güzel kısmı parçaladım mı gibi endişeler için her türlü nakliye ve temizleme ve 3 fazlı şerit/hızar testereye ihtiyacınız var. O sebeple neresinden keseyim endişesini boşverin ve neresi temizse oradan bölüp aracınıza yükleyin.

Parçalara böldükten sonra eski bir tornavida ile çamuru, kuru toprakları temizleyin, çıkabilen taşları çıkarın. Direk güneş almayacak, gölge ve sıcak bir yerde kurutun. Bu aslında tam bahsettiğiniz tavan arası yer oluyor. 7 yada 8 sene bir kriter değildir, her ağacın kuruması farklıdır. Mesela ne kadar küçük parçaysa o kadar hızlı kurur. Ne kadar kabuklarından temizlerseniz o kadar hızlı kurur. Ne kadar çok etrafından keserseniz o kadar hızlı kurur. Ama hızlı kuruması çatlama ve ağacın çalışıp dönme/atmasına sebep olur. O yüzden ne kadar sabırlı olup bekleyeceğinize siz karar verin.

Ben şu şekilde yapıyorum; İlk büyük kütükleri kesip kalas formuna getiriyorum. Bu parçaları 6-7 ay beklettikten sonra bir tur kesip küçük parçalara bölüyorum ama kestiğim yüzey daha önce kesilmemiş ağacın dış katmanının olduğu yüzey oluyor. Yani ağacın kesildikten sonra elimde kalan kısmında mümkün olduğunca dış yuvarlak katman olmayacak. 6-7 ay bu şekilde bekletip bir tur daha küçültüyorum ve artık her tarafından testere geçmiş, kare-küp formuna gelmiş oluyor. Bu haliyle de 6-7 ay bekledikten sonra tamamen kurumuş oluyor.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Güneş2654 - 25 Ocak 2021, 14:56:39
selam arkadaşlar formda yeniyim elimde ceviz kütüğü var biçtirip fırınlatmak  istiyorum kaç cm kalınlığa biçtirmeliyim
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Şeref Acar - 25 Ocak 2021, 16:17:36
Bu işlerde kimseye minnet edilmez.
Piyasada ciddi anlamda canınızı sıkacak
insanlar vardır. Herifler bir masalık mazele
1800 lira fiyat çekiyor. Adam eti yiyorlar.

Eğer bu tarz kökler devamlı karşınıza
çıkıyorsa en iyisinden bir benzinli testere
alınabilir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Orkun ustanın yazdığı prosesler önemli
bilgiler. Marangozlar bu şekilde yapar.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: mhmmd - 25 Ocak 2021, 20:20:58
Ustam desen çıkar mı çıkmaz mı endişesini bir kenara bırakın ve ne kadar kök ceviz bulabiliyorsanız toplayın. Bunu netleştirelim. 8-10 bıçaklık yada bir dipçik çıkabilecek cevizlere €700-€800 para istiyorlar, bilmem haberiniz var mıdır. Desen var mı yok mu en son endişeniz olsun. Cevizin kökünü ve ana gövde kısımlarından ne kadar parça bulursanız toplayın.

Diğer konuda; aracınıza sığdırabilecek gibi parçalara ayırıp aracınıza yükleyin ve saklayacağınız yere getirin. Sizin işiniz ticari olarak satış yada firesiz büyük parçalar elde etmek olmadığı için, neresinden keseceğiniz hiç önemli değil. Gözle kontrol edip nerede taş yoksa oradan testereyi vurun. Desen nerede kaldı, güzel kısmı parçaladım mı gibi endişeler için her türlü nakliye ve temizleme ve 3 fazlı şerit/hızar testereye ihtiyacınız var. O sebeple neresinden keseyim endişesini boşverin ve neresi temizse oradan bölüp aracınıza yükleyin.

Parçalara böldükten sonra eski bir tornavida ile çamuru, kuru toprakları temizleyin, çıkabilen taşları çıkarın. Direk güneş almayacak, gölge ve sıcak bir yerde kurutun. Bu aslında tam bahsettiğiniz tavan arası yer oluyor. 7 yada 8 sene bir kriter değildir, her ağacın kuruması farklıdır. Mesela ne kadar küçük parçaysa o kadar hızlı kurur. Ne kadar kabuklarından temizlerseniz o kadar hızlı kurur. Ne kadar çok etrafından keserseniz o kadar hızlı kurur. Ama hızlı kuruması çatlama ve ağacın çalışıp dönme/atmasına sebep olur. O yüzden ne kadar sabırlı olup bekleyeceğinize siz karar verin.

Ben şu şekilde yapıyorum; İlk büyük kütükleri kesip kalas formuna getiriyorum. Bu parçaları 6-7 ay beklettikten sonra bir tur kesip küçük parçalara bölüyorum ama kestiğim yüzey daha önce kesilmemiş ağacın dış katmanının olduğu yüzey oluyor. Yani ağacın kesildikten sonra elimde kalan kısmında mümkün olduğunca dış yuvarlak katman olmayacak. 6-7 ay bu şekilde bekletip bir tur daha küçültüyorum ve artık her tarafından testere geçmiş, kare-küp formuna gelmiş oluyor. Bu haliyle de 6-7 ay bekledikten sonra tamamen kurumuş oluyor.

cok tesekkurler orkun hocam bu degreli tecrubeler ve cesaretlendirme icin. yanlis hatirlamiyorsam sizin peder meslegiydi marangozluk, bi zeytin kokuyle alakali deneyimlerinizi paylasmanizdan hatirliyorum. Kabzelerin utopik fiyatlarini duymustum ama gerceklik payinin olup olmadigini bilmiyordum.
Bu gazla ilk firsatta harekete gececegim, buradan yasadigim deneyimleri paylasirim artik.

Bu işlerde kimseye minnet edilmez.
Piyasada ciddi anlamda canınızı sıkacak
insanlar vardır. Herifler bir masalık mazele
1800 lira fiyat çekiyor. Adam eti yiyorlar.

Eğer bu tarz kökler devamlı karşınıza
çıkıyorsa en iyisinden bir benzinli testere
alınabilir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Orkun ustanın yazdığı prosesler önemli
bilgiler. Marangozlar bu şekilde yapar.

seref hocam gecende tornaciya kizip metrik 5 klavuz pafta ve erkegini aldim, bu gidisle durum motorlu testere almaya gidiyor gibi.. İse yarar seyler nadiren de olsa denk geliyor. Mesela gecenlerde bi tarlanin icerisinde badem devirmisler, capi asagi yukari 1m vardi, govdesinde 40 50 cm capinda yarim daire ur vardi, hangi sobada ya da pideci firininda yanacak kim bilir..

badem uru gorsellerinden bir kac ekliyorum.
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: Mahmut Erdoğan - 25 Ocak 2021, 20:51:41
selam arkadaşlar formda yeniyim elimde ceviz kütüğü var biçtirip fırınlatmak  istiyorum kaç cm kalınlığa biçtirmeliyim
gövdemi ?  kökmü?
Başlık: Ynt: Kök Ceviz
Gönderen: orkunaydin350 - 26 Ocak 2021, 08:36:14
Ustam ilk planda benzinli yada elektrikli olmasına da gerek yok. İyi bir kolastar testere alırsınız, kampta da kulanırsınız işte de. Neler çıkacağını bilemezsiniz. Desen çıkmaz ve odun olacaksa varsın kestikten sonra olsun. Ama bence hele de kök bulursanız bakmadan geçmeyin.+

Evet bu arada doğru hatırlıyorsunuz, babam ve rahmetli dedem marangozdu. Babam emekli ama hala devam ediyor, ben de atölyeyi bu sayede kullanıyorum.