Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: AE - 14 Kasım 2020, 19:45:22
-
Selamın aleyküm, karbon çeliğe su verirken bazı ustalar diklemesine(bıçağın yüzünün hepsini) bazı ustalar enine yanlama ( bıçağının yüzünün hepsini) daldırıyor. İkisindede bıçağının yüzü komple yağa daldırılıyor. Hangisi daha iyi veya hangisi ne amaca göre yapılıyor. Ve hangisi ne amaca göre yapılrsa daha sağlıklı olur. Şimdiden cevabınız için teşekkürler :2up
-
Bu çok boyutlu, çok derin bir konu. Ama mutlaka bir cevap vermek gerekirse, sanırım bıçağın sadece kesici ağız kısmının sertleştirilmiş, sırt kısmının yumuşak kalması benim tercihim olurdu.
-
Bıçağın neresinin ne kadar ve hangi yönde daldırılacağının kararını verirken bakılacaklar:
* Neye batırılacak? Su mu yoksa yağ mı?
Yağ yanıcıdır, yanmasın diye çok sıcak olan kısımların hepsini hemen yağa daldırmak gerekir yoksa yağ alev alır. Panik yaparsanız yağı döküp yangın dahi çıkarabilirsiniz.
Su ise soğutmayı çok hızlı yapar, suya giren ile girmeyen, az yada geç giren taraf arasındaki sıcaklık farkının artması eğrilme, çarpılma hatta kırılma ile sonuçlanabilir.
* Isıl işlem kabının boyu ve derinliği
Dar derin bir kabınız varsa mecburen dik, sığ ve uzun bir kabınız varsa mecburen yatay sokacaksınız.
* Su verilenin şekli, hatta kesiti ve hangi kısımlarının su almasına gerek olduğu
Suda su verirken bıçağı ağzı yukarı bakar şekilde yatay suya daldırmak, soğumak için biraz daha çok zamana ihtiyaç duyan sırta fazladan zaman vererek riski azaltır. Tam aksine ağız aşağı bakar şekilde yarım daldırılırsa, sırt hiç suya girmezse, eğer aksilik olmazsa ağzı sert ve sırtı yumuşak bir bıçağınız olabilir. Aynı şekilde belki de sap kısmının yumuşak ön kısmın komple yumuşak olmasını isterseniz bıçağı bir yere kadar dik daldırmak işinizi görecektir.
-
Su demiş oldum. Aman önceden düşünün, her şeyi göz önüne alın diyorum.
Öncelikle yağ ile su almayıp da illa su isteyen çelik tipleri sınırlı. Eğer yağda başarısızsanız bu çoğunlukla sıcaklığı yağın istediği sıcaklığa çıkaramamaktandır ama sizi o çelik su ile su almak istiyormuş yanılgısına sokabilir.
Ha diyelim ki çelik yada yapacağınız işlem su gerektiriyor. Yada elde su var. O zaman derse iyi çalışmak gerek.
Su ile ilgili bir faktör. Tam olarak oda sıcaklığına suda soğutmak ile -atıyorum- 200 derecelere kadar soğutmak arasında da fark var. Oda sıcaklığına kadar hemen inmek kırılma çatlama tehlikesine tavan yaptırıyor. Bu sıcaklıklara düşmeden önce soğuma hızını biraz düşürseniz bile amaca ulaşabiliyorsunuz, üstelik de daha güvenli bir biçimde....
-
Eymen abi eline koluna sağlık çok iyi anlatmışsın. Sağolasın