Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: karabasan - 22 Ekim 2020, 09:12:09
-
Selamun aleykum.
Herkese hayırlı, bereketli ve en önemlisi sağlıklı günler. 3 arkadaşım, hazır aeb-l bıçak profili almış. Aldığı profilleri bana yollamıştı. Eeee acemi nalbant misali, bende eş dost olmasa nasıl öğreneceğim bu işi. Kendi çapımda, biraz değişiklik yaptım ve ağızları açtım. Perdah işi de bitince; profilleri aldıkları firmaya, ısıl işlem için yolladım. Bıçaklardan birinin kabzasını yaptım.
Her şey buraya kadar normal, gelelim yaptığım hatalara.
Birincisi; bu bıçakların ağzını göz kararı açtım. Örnek, tablayı 5 dereceye ayarladım ve açtım. Tam açıyı hatırlamıyorum. Ağız açısı hesaplama linkini fark ettiğimde, iş işten geçmişti. Çok mu kötü oldu? Namluya doğru biraz daha kalın olmuş sanki. Görsel olarak herhangi bir kusur yok. Ama namlu daha zor dalıyor, kestiğiniz malzemeye.
İkinci husus; sütun matkabım yok. Bu sebeple matkabı el ile kontrol ettim. Sonuç resim de de görüldüğü üzere; pim kenarlarında boşluklar oluştu. Maalesef delikler tam karşılıklı olmayınca, matkabı sağ sol yaparak genişletmek zorunda kaldım.
Benim görebildiklerim bunlar. Fakat bir konuda fikrinize danışmak istiyorum. Bıçaklar bir türlü istediğim keskinliğe ulaşmıyor. 240 kum zımpara ile ağız açtım, daha sonra yağ taşı ve deri kemer ile sonlandırdım. Olmadı. Bileme seti var, elmas taşlı onunla da olmadı. Kaldı ki bu set ile vg 10 çelik biliyorum (spyderco), bildiğiniz jilet oluyor ve en az 1 hafta her şeyi kesiyor. Acaba su verme işlemi ile alakalı olabilir mi? Kafanızı çok şişirdim kusura bakmayın. Sürçü lisan ettiysem affola.
saygılarımla.
Çelik: Hazır profil, AEB-L 3 mm
Kabze: Purple heart ve African paduk, keten tohumu yağı ile sonlandırıldı.
Ara malzeme; pirinç
-
Sorunu kendim çözdüm. Jilet gibi keskin oldu.
-
Sorunu kendim çözdüm.
:2up :2up :2up
Zaten bileme ile ilgili teknik bir çözüm yok, bu sebepten kimse size sayılarla yanlış yapmanızı önleyebilecek bir tavsiye veremez. Bileme bir el becerisidir ve çalışa çalışa reflex edinmelisiniz. Isıl işlemle yada çelikle ilgili bir durum değildir. Her sertlikten çeliği ve her türlü metali de jilet gibi bileyebilirsiniz.
-
Elinize sağlık fotograglar çok bulanık çıkmış sanki bileme konusunda biraz el alışkanlığı olması gerekiyor açıyla alakalı istediğiniz keskinliğe ulaşamayabilirsiniz el matkabına ufak bir stand yaparsanız pimlerdeki sorun ortadan kalkar kolay gelsin.
-
Elinize sağlık
Bazen ilk ağzı kalın bırakırız. Yani kesici ağız
açmadan önce ağız kalınlığı 0,5mm’den kalın
olur. Bu da keserken dalma yapmaz.
Yani sorun ilk taşlama açısı da olabilir.
Böyle bir durum varsa bant zımparada yanak
taşlanarak basitçe halledilebilir.
Pim deliklerini kullandığınız ağacın tozuyla
tutkal ya da epoksi gibi bir yapıştırıcıyla
doldurabilirsiniz. Tutkalı sulandırıp tonu ağaca
iyice yaklaştırabilirsiniz. Japon kullanırsanız
verniklemede ton farkı yapar.
-
Sayın Şeref ve Şaban ustalar; alaka gösterip, cevap yazdığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
-
Konuyu yeni gördüğüm için sorunu çözmüş olaanız bile bileme konusunda fikrimi söylemek istedim . Elinize sağlık öncelikle çok güzel olmuş . Sertbest elle bileme yapmak gerçekten eğer alışmadıysanız zor ve çoğu zaman hüsran oluyor genellikle dışbükey bir ağızla genelde istenen iyi keskinlikte olmayan bir ağız oluşuyor . Veya o açı kaçtığı için çok inceltip keskin bile olsa hemen köreliyor vs . Bu konuda sizi belli bir matematikle çok güzel sonuca götürecek yol aparatlardır . Forumda aydın karakişinin yaptığı bunlara bir örnek olabilir , farklı alternatifleri de var . Bu aparatla istediğiniz açıyı belirleyip aslında bence benim gibi bileme açısından tecrübesiz insanlar için süper açılarla iyi keskin bıçaklara çok rahat ulaşılır . Gerisi bütçe meselesine kalıyor .