Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: Ikacıctam - 10 Ekim 2020, 14:49:41
-
Merhaba. Herkese iyi günler dilerim. Benim bi sorum olacaktı. Kara çelikten yapılma bir çakım var. Paslanmaya ve deformelere karşı patina işlemi yapılabileceğini duymuştum. Kampta ve gıda işlemesinde kullanacağım için sirkeyle kararma yöntemini seçtim. Kaynamış beyaz sirke içerisinde 15 dk (peş peşe 3 defa) bekletmek süreyle kararttım. Fakat meyve ve soğan doğrarken gıdaların üzerinde siyah leke kalmaya başladı. Elma kestikten sonra elmaya çakıyı sürtünce baya siyah leke kalıyor ve sağlık açısından kötü sonuçlar doğurur düşüncesiyle ben sulu zımpara ile eski haline getirdim çakıyı. Daha sonra metal parlatıcı (krem gibi olan macun))ile de bez yardımıyla işlem yaptım. Tam eski halini aldı derken meyve ve soğan keserken yine leke bırakıyor. Kendiliğinden kararmaya bazı yerleri az miktarda sararmaya başladı. Ne kadar yıkasamda hafif bi sirke kokusu ve ilk aldığımda olmayan bi metal kokusu var çakıda. Sizce ne yapabilirim gıda işlemesinde kullanılabilir hale getirmek için?Şimdiden teşekkür ederim?(Çakının keskinliği ve ağız tutumu fevkalade jilet gibi o yönden herhangi bi sıkıntısı yok)
-
Merhaba, çakınızın resmini paylaşırsanız daha iyi yardımcı olunabilir.
-
Açıkçası ben tekrar zımpara işlemi yaptım ve aklıma takılan kısım gıdaların üzerine çakıdan boya gibi siyahlık(demir tozu gibi)geçmesi. Ona bir çözüm üretebilmek. Teşekkür ederim.
-
Pas ya da demir oksit buharı solunmadığı sürece toksik etkisi çok sınırlı bir bileşik. Bıçağın kararması ile meyveye bulaşan pastan zarar görebilmek için bıçağın tümünü yemek lazım :)
-
Pas ya da demir oksit buharı solunmadığı sürece toksik etkisi çok sınırlı bir bileşik. Bıçağın kararması ile meyveye bulaşan pastan zarar görebilmek için bıçağın tümünü yemek lazım :)
Buna göre bıçağı bütün olarak yutmadıkça günlük hayatta kullanmaya devam edebilirim :2up ;D
-
İlk durumda bıçağı sirke ile kararttınız ve o patinasyon siyaklığı gıdalara geçti. Buraya kadar tamam. Sonra bu durumdan rahatsız oldunuz ve patinasyon siyahlığını temizlediniz. Bıçak parlak haldeyken asitli gıdalara temas ederse tekrar kararır. Bu normal bir durum. Yani sizin ilk durumdaki yaptığınız sirke patinasyonuyla alakalı değil. Oradan kalma birşeyin etkisi yada kalıntı değil bu. Karbon çeliklerinin asite ve ya asitli nesnelerle teması sonucu üzerinde lekeler oluşur. Önceden kalmış bir kalıntı sebepli değildir.
-
İlk durumda bıçağı sirke ile kararttınız ve o patinasyon siyaklığı gıdalara geçti. Buraya kadar tamam. Sonra bu durumdan rahatsız oldunuz ve patinasyon siyahlığını temizlediniz. Bıçak parlak haldeyken asitli gıdalara temas ederse tekrar kararır. Bu normal bir durum. Yani sizin ilk durumdaki yaptığınız sirke patinasyonuyla alakalı değil. Oradan kalma birşeyin etkisi yada kalıntı değil bu. Karbon çeliklerinin asite ve ya asitli nesnelerle teması sonucu üzerinde lekeler oluşur. Önceden kalmış bir kalıntı sebepli değildir.
Teşekkür ederim yorumunuz için. 👍🏾
-
Demirin bir zararı yok.
-
Bkz.:
Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0 (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0)
-
Bkz.:
Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0 (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0)
Gerekli bilgiyi edindim teşekkür ederim :2up 🙏👍🏾
-
Bende de kararmış bir Opinel no:9 karbon var. Soğan doğrarken, meyve keserken, kestiğim şeylerde siyah leke kalıyor ama benim için sorun teşkil etmiyor. Benim için asıl sorun kırmızı pas. O yüzden çakımı sık sık temizliyorum ve kuru tutmaya özen gösteriyorum.
Saygılarımla...
-
Bende de kararmış bir Opinel no:9 karbon var. Soğan doğrarken, meyve keserken, kestiğim şeylerde siyah leke kalıyor ama benim için sorun teşkil etmiyor. Benim için asıl sorun kırmızı pas. O yüzden çakımı sık sık temizliyorum ve kuru tutmaya özen gösteriyorum.
Saygılarımla...
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bende de opinelin karbon çelik çakısı var. İşim bitince zeytin yağıyla yağlıyorum onda herhangi bir problem olmamıştı. Buna çok özen göstetemedim sanırım