Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: orkunaydin350 - 24 Eylül 2020, 19:37:17

Başlık: Paslanmaz çelikler için "yay" menevişi
Gönderen: orkunaydin350 - 24 Eylül 2020, 19:37:17
Merhaba ustalarım;

Kullandığımız paslanmaz çelikler için ısıl işlem bilgilerini, su veren firmalar bizim istediğimiz sertliğin karşılığı olan değeri, o çeliğin tablosundan buluyorlar. Buraya kadar sorun yok. Yani ben 4116'den bıçak profillerimi çıkarıyorum ve Vostalpine gibi ısıl işlem hizmeti veren firmalara götürüyorum. Bana hangi sertlikte istediğimi soruyorlar. Ben de 56hrc diyorum mesela. 4116 için 56hrc değerini hangi su verme ve menevişleme sıcaklığı sağlar tablodan bulabiliyorlar. Peki ben bıçağımı yay gibi olsun istiyorsam nasıl ifade etmeliyim? Yani istediğim şu mesela:

(https://lh5.googleusercontent.com/-mhq8odM-qAw/Tw1qCPzDtJI/AAAAAAAAG4Q/8DI8KrH3lVg/s640/DSC05659.JPG)

Emre Kipmen'in daha önce yaptığı bir fileto bıçağı. Ben 4116 için bu değere nasıl karar vermeliyim? Sorumun bir adım ilerisi ise, herhangi bir paslanmazın yay gibi esnek olmasını nasıl sağlarım? Yani 4116'yı bu hale getirmek için X derece östenizasyon ve Y derece temperleme ise, N690 için bu X ve Y dereceleri geçerli olmayacaktır. Her çeliğin yay kabiliyeti için bir genelleme yapmak mümkün mü? Mesela max serlik -2 hrc yaparsan yay gibi olur diyebilir miyiz? Yada max sertlik -3, max sertlik -4 yaparsan yay esnekliği kazanır gibi genel bir kural var mıdır?
Başlık: Ynt: Paslanmaz çelikler için "yay" menevişi
Gönderen: sefaçabuk - 25 Eylül 2020, 01:29:59
Bu konuyu hatırlıyorum biraz; yay menevişi bu tür fileto bıçaklarında ( martenzitik paslanmaz çeliklerde) tek başına yeterli değil, burada asıl kilit nokta bıçağın et kalınlığının inceliği, dikkati oraya doğru yöneltmek gerekiyor. Genel geçer bir bakışla, sertliği kabul edilebilir alt seviyelerde tutarak kırılganlığı azaltıp, geri kalan esneklik kısmını da kesiti daraltmaya vermek lazım.
Başlık: Ynt: Paslanmaz çelikler için "yay" menevişi
Gönderen: orkunaydin350 - 25 Eylül 2020, 07:56:05
Bu konuyu hatırlıyorum biraz; yay menevişi bu tür fileto bıçaklarında ( martenzitik paslanmaz çeliklerde) tek başına yeterli değil, burada asıl kilit nokta bıçağın et kalınlığının inceliği, dikkati oraya doğru yöneltmek gerekiyor. Genel geçer bir bakışla, sertliği kabul edilebilir alt seviyelerde tutarak kırılganlığı azaltıp, geri kalan esneklik kısmını da kesiti daraltmaya vermek lazım.

Çok teşekkürler hocam, her derde devasınız. :2up
Peki ortalama 28-30cm aralığında bir bıçak için(yani 10-12cm kabza + 16-18cm namlu) çelik kalınlığı ne olmalı? 2mm çok kalın mı olur?
Başlık: Ynt: Paslanmaz çelikler için "yay" menevişi
Gönderen: Osman Kurt - 25 Eylül 2020, 13:01:53
Bence 1.5mm hatta daha altına düşün piyasada böyle çelikleri bulmak zor o yüzden aşağıda örneği verdiğim şekilde ısıl işlemden sonra tam taşlama yaparak inceltmeniz daha iyi olur hemde ısıl işlemde çarpılma riski daha düşük olur.
Alttaki bıçak fileto bıçağı olmasada fikir vermesi açısından ekleyeyim 2.6mmden 1.1mme taşlanmış 65hrclik bir CPM 15V
Başlık: Ynt: Paslanmaz çelikler için "yay" menevişi
Gönderen: orkunaydin350 - 21 Nisan 2022, 08:19:19
Bence 1.5mm hatta daha altına düşün piyasada böyle çelikleri bulmak zor o yüzden aşağıda örneği verdiğim şekilde ısıl işlemden sonra tam taşlama yaparak inceltmeniz daha iyi olur hemde ısıl işlemde çarpılma riski daha düşük olur.
Alttaki bıçak fileto bıçağı olmasada fikir vermesi açısından ekleyeyim 2.6mmden 1.1mme taşlanmış 65hrclik bir CPM 15V

Osman hocam cevap için teşekkürler. Çok geç kalmış bir cevap kusura bakma, gözden kaçmış :-\
Yasin hocanın başlığına göndermek için buradaki cevabı arıyordum ama sanırım şimdi üste çıkınca tekrar bilgilendirme için yeterli olacaktır. Sefa hocam tam da hap bilgiyi vermiş. Direk uygulanıp sonuç alınabilir.