Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Özel Yapım Araçlar => Elektrikli Fırınlar => Konuyu başlatan: bekir çavuş - 13 Haziran 2020, 13:15:21
-
Merhabalar, ilk bıçaklarımı yaptım ve ısıl işleme gönderdim. AEBL'den yaptığım bazı bıçaklar istediğim gibi gelmedi. Üstüne çok uzun bekleme süresi ve her defasında kargosu filan epey zahmetli. Arada sırada bıçak yapmayı planlasam da kendi fırınımı yapmak istiyorum, zaten sadece bıçak değil bir şeyler üretmeyi seviyorum. Forumda da çok güzel anlatımlar var bu konuda.
Merak ettiğim şu, yaptığımız fırının doğruluğundan nasıl emin olabiliriz? Pid kontrol cihazları %1 sapma payı olabilir şeklinde yazıyor bilgilerinde. Bunu yanında termocuplda da sapmalar olabilir ama onun ne kadar sapma yapabileceğiyle ilgili bir veri bulamadım. Termokupllar ne kadar doğru ve güvenilir? Fırının doğruluğundan nasıl emin olabiliriz?
-
Madem kafaya koydunuz önce fırını yapın
üç beş bıçakdan sonra fırının göstergelerine alışırsın anlarsın
baktığın saatin 10 dk ileri olduğunu anladığında artık ona göre hareket edersin gibi bir şey olur
-
Ben Nevola fırın kullanıyorum üç yıldan uzun bir süredir. Firma +/- 2 derece hatta payı veriyordu yanlış hatırlamıyorsam. İlave olarak yaklaşık yüz kadar karbon/paslanmaz bıçağa su verdikten sonra güvenim daha da arttı makineye.
-
Isıl işleme nereye gönderdiniz ve istediğiniz gibi gelmedi?
-
Çelikleri bi internet sitesinden almıştım galiba herkes biliyor hangisi olduğunu ama forumda pek isim verilmediği için söylemeyeyim. Bu siteyle ilgili daha önce de sorunlar yaşanmış galiba bazı başlıklarda bu tarz konular görmüştüm ama orda da isim yoktu. (sorun olmayacaksa söyleyebilirim ama sanırım anlaşılmıştır) Elektrikli fırınla yapılması için göndermiştim 1 hafta 10 günde gelecek denen profiller 1 aydan uzun sürede geldi. Yüzeyleri epey kararmıştı (karbon profiller kadar olmasa da), farklı bir tecrübem olmadığı için normal mi bilmiyorum ama youtubeda gördüğüm kadarıyla bu kadar kararma olmuyor.
İstediğim gibi olmadı kısmını açarsam da ilk bilemede ağız çok kolay döndü. Tahmini bileme açısı toplamda 25-35 derece aralığı. Şu an biraz daha kalın bir açıyla biledim fena gitmiyor gibiler ama yoğun bir kullanım da yok. Ve profiller bir miktar yamuktu ama o normaldir diye düşünüyorum.
Performans bu kadar olacaksa normali buysa da benim için biraz hayal kırıklığı oldu açıkcası.
Bu arada cevap veren herkese teşekkür ederim.
-
Haddim olmayarak aklınızdaki soru işaretleri hakkında birkaç şey söylemek istiyorum ama bunlar asla Bıçak Sanatı Forum sözcüsünün bildirileri değildir. Ben de yeni üyelerdenim, eski değilim, o yüzden sadece kendi fikrimi söylüyorum, en başta bunu belirteyim.
Foruma eski üye bir çok kişi ile yüzyüze tanışmış ve bir çoğuyla da telefondan, internet üzerinden konuşmuş biri olarak şunu rahatça söyleyebilirim ki, forumun kimseyle yada hiçbir gurup/kesimle kavgalı olduğu, küs olduğu, adını anmak istemediği gibi bir durum yoktur. Kimse böyle algılamasın. Bu Facebook gurupları arasında sık sık olur. :) Fakat yeni üye olan arkadaşlar bu yanılgıya kapılıyor. Yüzyüze konuştuğumuz tüm eski üyeler ve ustalarımızdan ben bunu anlamış oldum. Bir kurum yada kişi ismi verilmemesinin sebebi herhangi bir yanlış anlaşılma olmaması ve gerginlik oluşmaması için önlem amaçlıdır. Bu durum bilinenin aksıne tüm kurum yada kişiler için geçerlidir, tek biri için geçerli değildir. Düşünsenize Böhler firması hakkında atıp tutuyoruz, suçlamalar yağdırıyoruz, sonucunda adli bir vakaya bile dönüşebilir durum. O yüzden haklı bile olsak tüm firma, kurum, kişi, guruplar için böyle bir tedbiri ben kendimce peşinen almış oluyorum.
Sizin durumunuza gelecek olursak, gene bireysel yada kurumsal olarak ısıl işlem hizmeti veren yerlerden sanırım profesyonel olarak gerçek işi akedemik olarak bu olmayan bir yeri tercih etmişsiniz. Ben böyle bir şansı göze almazdım. Bence bu kumar gibi birşey. Başarılı olabilir de, olamaz da. Ben eski adıyla Böhler, yeni adıyla Vostalpine olan profesyonel ve uluslar arası bir firmayı tercih ediyorum. Yani bir nevi X marka otomobilimi gene o X markanın servisine götürüyorum. Mahalle arasında ya sanayideki Y ustaya da götürebilirsiniz ama o ustanın becerisine aracınızı emanet etmiş olursunuz. Forumda kendi ısıl işlemini kendisi yapan ustalarımız var. Onlar gibi kendiniz yapabilecek seviyeye gelene kadar bence gerçek işi bu olan profesyonel firmaları tercih edin.
Tekrar etmek istiyorum; sizin gönderdiğiniz sadece o yer kötü yada beceriksiz demiyorum, asla. Tüm hobiciler için, deneysel olarak işlemler yapan bütün yerler için, akademik olarak eğitimini almadan ısıl işlem yapan bütün yerler için bu geçerli ve bu sonuçla karşılaşma ihtimaliniz var.
-
Merhaba,
Uzun zamandır sitenizi ziyaret etmiyordum. Bugün bir araştırma sırasında tekrar sitenize gelmiş oldum. Ufak bir gözden geçirdim ve harki paylaşımlar var yeniden. Konu ilgimi çektiği için bu konuda bazı konulara değinmek istiyorum. Öncelikle +/-2 C konusu şudur göstergemizin set sıcaklığında sapma skalası Bülent bey. Burada kendi firmam ile ilgili konuşmayacağım, genel bilgiler vereceğim.
Tecrübelerim itibariyle söylemek isterimki fırındaki doğruluk fırının kalibrasyonu ile ölçülür. Fırınlarınıza kalibrasyon yaptırdığınızda doğruluğuna net emin olabilirsiniz. Ancak fırın içerisindeki homojenlik dağılımı farklı bir konudur. Nasıl küçük bir odanın her noktası benzer sıcaklıkta ve tüm eve baktığınızda farklılık gösteriyorsa (pencere, kapı kenarları özellikle daha soğuktur yada peteğe en uzak noktalar daha soğuktur) aynı onun gibi büyük bir fırında sizin için ısıl işlem yapılırsa istediğiniz sıcaklığı elde edememe durumunuz oldukça mümkündür.
Yapılan masaüstü tip fırınlarda bu kaçaklar ve dalgalanmalar az olmakla birlikte sıcaklık değerinizin gerçekliğini etkileyen bazı durumlar vardır.
1. Bazı göstergeler ve termokupllar hatalı okumaya sebebiyet vermektedir. Gerçek dışı okumalar da size yanlış sıcaklıkta olduğunuz algısı verisi.
2. Zamanla göstergelerde ve özellikle termokupllara okuma hatası artar. Bu nedenle hassas çalışma yapan firmalarda kalibrasyon yıllık yapılır. 200 C sıcaklığa kadar hatalı ölçüm yapan fırınlarla karşılaşıyoruz. Bu hataların ne kadar önemli olduğunu izah ediyordur sanırım.
3. Termokupl ile gösterge arasında aslında özel bir kablo kullanılması gerekir bu da ölçümü daha doğru iletmeyi sağlar.
Bunların yanında işin sezgisel/tecrübe tarafı vardır. Mahmut beyin bahsettiği gibi göstergeniz neyi gösterirse göstersin siz hangi formu, hangi görünümü aldığında sıcaklığa eriştiğini biliyorsanız bir sonrakinde buna göre davranmak sizi hatadan uzaklaştıran taraftadır. Ancak buradaki sıkıntı dışarıya işinizi verdiğinizdeki durumlardır. Burada da tavsiyem sizin hassasiyetinizde davranan bir firmaya/şahsa ısıl işlem yaptırmanızdır.
Elimden geldiğince ve mümkün olduğunca detayları sizinle atlamadan paylaşmaya çalıştım.
-
Yanıtlar için teşekkür ederim. Bugün bıçaklardan birine Rockwell testi yaptırdım. Birbirinden 1cm kadar uzaklıkta 4 noktadan test yapıldı 58.6, 59, 60.8 ve 54 çıktı. 54 değerinin muhtemelen ölçüm hatası olduğunu söyledi testi yapan kişi. Şu durumda ısıl işlem başarılı görünüyor (1 aydan uzun sürede geri gelmesi haricinde). Konu başlığından epey saptık ama bu düzeltmeyi/bilgilendirmeyi de yapmam gerektiğini düşündüm.