Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Mercek Altında => Konuyu başlatan: Sait - 18 Mayıs 2020, 21:33:21

Başlık: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Sait - 18 Mayıs 2020, 21:33:21
Mercek altındaya koysam mı diye çok düşündüm bir cesaret paylaşmış oldum :)
Hazır aldığım aeb-l profil , sap zeytin (orkun abi sağolsun:) ) epoksi hibrit fotoğraftaki tüm hibritleri ben döktüm . Sertlik 58-59 hrc. Kesici ağız :14cm Tam boy : 26cm Kesici ağız açılmadı.

(https://i.hizliresim.com/SlopP3.jpg) (https://hizliresim.com/SlopP3)
(https://i.hizliresim.com/6UWuec.jpg) (https://hizliresim.com/6UWuec)
(https://i.hizliresim.com/pEtc2z.jpg) (https://hizliresim.com/pEtc2z)
(https://i.hizliresim.com/Lphdqn.jpg) (https://hizliresim.com/Lphdqn)
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: mustafa TA4AHZ - 18 Mayıs 2020, 21:45:24
ellerinize sağlık ustam, şu ara ben de benzer modellerle uğraşıyorum, ve sevdim bu modeli :) güle güle kullanın. saygı ve selamlar.
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: HüseyiN.TufekCi - 18 Mayıs 2020, 22:52:34
Eline sağlık dostum güzel olmuş kabzalar çok hoş güzel.Gerisini ustalar bilir :)
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: İbrahim BAŞEĞMEZ - 19 Mayıs 2020, 01:46:30
Bıçağı ustalar değerlendirir bendeniz hibrit kabzayı sorucam. Hangi epoksi ve boyayı kullandınız? Birde vakumlama yaptınız mı?
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: fatihbyfatih - 19 Mayıs 2020, 01:52:53
Elinize sağlık. Bende kabza soracaktım. Zeytin ağacına bayılıyorum. Yumrudan parçalı kesimleri epoksi ile doldurmak aklımdan geçiyor sürekli. Tavsiyeleriniz olur mu acaba ?
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Sait - 19 Mayıs 2020, 12:53:23
Elinize sağlık. Bende kabza soracaktım. Zeytin ağacına bayılıyorum. Yumrudan parçalı kesimleri epoksi ile doldurmak aklımdan geçiyor sürekli. Tavsiyeleriniz olur mu acaba ?

Bıçağı ustalar değerlendirir bendeniz hibrit kabzayı sorucam. Hangi epoksi ve boyayı kullandınız? Birde vakumlama yaptınız mı?

Teşekkür ederim. hibrit kabza bıçaktaki olan ilk dökümümdü. 2018 yazında aldığımı hatırlıyorum uzun zaman oldu polisan epoksiydi bitirmek için yaptım birazda ama çok da güzel oldu. hava sıcaklığına göre 2-3 saatte anca macun kıvamına geliyordu o yüzden hava kabarcığı konusu sorun olmadı vakumlama yapmadım. boya bursada erbabwood dan fatih abiden aldım çok az bir miktar almıştım hala baya var çok güzel bir boya tam boyamıyor saydam mavi oluyor tam istediğim gibi. zeytinin stabilize edilmesi gereken çürümüş süngerimsi kısımlarını temizleyip kalıba altını japonla yapıştırıp (bunu yapmazsanız yüzüyor) tozdan arındırıpdöktüm . döktüğüm kalıbı görseniz kahkaha atarsınız ;D parça parça plastikler kenarlarını zar zor slikonla kapattım 10 kez su ile denedim kaçırıyor mu diye en son çok az bir kaçakla döktüm ama sonuç bence çok iyi oldu:) ikinci dökümümü de bu çilek satılan plastik kaplar var ya onda yaptım daha çok epoksi sarf oldu ama zaten bitirmek istiyordum o da güzel duruyor bakalım diğer bıçaklarda sonucu göreceğiz :)

ellerinize sağlık ustam, şu ara ben de benzer modellerle uğraşıyorum, ve sevdim bu modeli :) güle güle kullanın. saygı ve selamlar.

Teşekkür ederim. valla ben bıçak tipimi buldum sürekli mutfak bıçakları yapıyorum :D


Eline sağlık dostum güzel olmuş kabzalar çok hoş güzel.Gerisini ustalar bilir :)

eyvallah abi senin de elin deydi bıçağa :)
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Emrah06 - 19 Mayıs 2020, 13:49:48
Selamlar ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş.
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Alp Akman - 19 Mayıs 2020, 16:48:29
Elinize sağlık. Güzel olmuş. Bıçak profiliniz “pretty” ya da “petty” diye adlandırılan küçük japon mutfak bıçağı profilinde. En önemli özelliği hem elde, hem kesme tahtası üzerinde kullanıma uygun olmasıdır.
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Sait - 19 Mayıs 2020, 17:44:25
Elinize sağlık. Güzel olmuş. Bıçak profiliniz “pretty” ya da “petty” diye adlandırılan küçük japon mutfak bıçağı profilinde. En önemli özelliği hem elde, hem kesme tahtası üzerinde kullanıma uygun olmasıdır.

Teşekkürler, evet profil ismini biliyorum zaten bu japon profillere kafayı taktım hepsini yapasım var , daha öncekilerde direk isim belirttim ama sonradan benim yorumum olduğu için asıl geleneksel profillere saygısızlık olmasın diye yazmamaya karar vermiştim :)

Selamlar ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş.

Teşekkür ederim sağolun .
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: orkunaydin350 - 19 Mayıs 2020, 19:04:25
Eline sağlık ustam, döküm güzel görünüyor. Namlu profili de hoşmuş. Ama diğerine söylediğim eleştiriyi bunun için de söyleyeceğim, sap sanki biraz kalın kaçmış. Biraz daha incelse çok daha kibar ve estetik duracak sanki. Orjinal Japon versiyonunda yok muhtemelen ama bir de balçaklı olsa, çok da güzel olurdu gibi duruyor. Sahibine hayırlı olsun, diğer çalışmalarını da merakla bekliyor olacağım. :2up
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Sait - 19 Mayıs 2020, 22:21:37
Eline sağlık ustam, döküm güzel görünüyor. Namlu profili de hoşmuş. Ama diğerine söylediğim eleştiriyi bunun için de söyleyeceğim, sap sanki biraz kalın kaçmış. Biraz daha incelse çok daha kibar ve estetik duracak sanki. Orjinal Japon versiyonunda yok muhtemelen ama bir de balçaklı olsa, çok da güzel olurdu gibi duruyor. Sahibine hayırlı olsun, diğer çalışmalarını da merakla bekliyor olacağım. :2up

Abi çok sağol . Sap konusunda hoşuma giden yerde bırakıyorum ama ince olsa daha farklı olabilir ,  senin için daha ince yapacağım birsonrakini :2up   . Ya o balçak işini hiç sorma bir türlü beceremiyprum boşluksuz yapmayı. Mesela 3mm et kalınlığına tam uygun açıyorum ama balçağa yakın kısmı ağız açarken inceltmiş olduğumdan gene boşluk kalıyor . Yapa yapa öğreneceğim :) şimdilik sahibi benim bende diğer zeytinleri işlemek için sabırsızlanıyorum :)
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: AdnanErgün - 20 Mayıs 2020, 00:11:19
Elinize sağlık. Gayet güzel olmuş, mutfak bıçaklarında başarılısınız.  Madem mercek altında açtınız dikkatimi çeken hususları belirteyim. Öncelikle profilin kabzaya girdiği kısımda sanki delikler büyük açılmış da siyah renkli epoksi ile kenarlar doldurulmuş gibi duruyor. Zira o bölge ağaç kısma denk geliyor gibi gözüküyor. Bu kısımda görüntü kötü değil, fakat kusurlu izlenimi verdi bana. Kabzanın hibrit olması ise bunu neredeyse tamamen gizliyor. Daha önceki bıçaklarınızdan birinde de balçağın geniş delindiğini hatırlıyorum (bu konuda başarısız olduğunuzu siz de itiraf ediyorsunuz) bu kısımda eğer balçak kullanacaksanız deliği gerekirse iki numara küçük delip saatçi egeleri ile gerekirse mikron mikron çalışmak gerekiyor diye düşünüyorum. Eğer balçak olmayacaksa yine ince uçlarla delip ağacı ufak ufak genişletmekte fayda var. Profilin ucunu ısıtıp yakarak, üst kısmı akabinde zimparalayarak yapmak mümkün.
  Namluda ise lekeler var, eseri görücüye çıkarırken azami derecede makyaja dikkat etmeli, yanlış hatırlamıyorsam önceki bıçaklarınız daha parlaktı, polisaj yapılması bıçağın ışıl ışıl olması daha güzel olurdu. Son olarak keskin ağızın görüldüğü iki fotografta da keskin ağızda bazı pürüzler, lekeler var gibi gözüküyor, neden kaynaklanıyor bilmiyorum ama böyle olmasa daha iyi olurdu. Şüphesiz bıçak çok keskindir fakat fotoğrafta görünen düşündürüyor. Tüm bunlar aciz kanaatlerim, faydalı olması dileğiyle.
Saygılar, başarılar...
Başlık: Ynt: Aeb-l küçük şefcik
Gönderen: Sait - 20 Mayıs 2020, 20:09:07
Elinize sağlık. Gayet güzel olmuş, mutfak bıçaklarında başarılısınız.  Madem mercek altında açtınız dikkatimi çeken hususları belirteyim. Öncelikle profilin kabzaya girdiği kısımda sanki delikler büyük açılmış da siyah renkli epoksi ile kenarlar doldurulmuş gibi duruyor. Zira o bölge ağaç kısma denk geliyor gibi gözüküyor. Bu kısımda görüntü kötü değil, fakat kusurlu izlenimi verdi bana. Kabzanın hibrit olması ise bunu neredeyse tamamen gizliyor. Daha önceki bıçaklarınızdan birinde de balçağın geniş delindiğini hatırlıyorum (bu konuda başarısız olduğunuzu siz de itiraf ediyorsunuz) bu kısımda eğer balçak kullanacaksanız deliği gerekirse iki numara küçük delip saatçi egeleri ile gerekirse mikron mikron çalışmak gerekiyor diye düşünüyorum. Eğer balçak olmayacaksa yine ince uçlarla delip ağacı ufak ufak genişletmekte fayda var. Profilin ucunu ısıtıp yakarak, üst kısmı akabinde zimparalayarak yapmak mümkün.
  Namluda ise lekeler var, eseri görücüye çıkarırken azami derecede makyaja dikkat etmeli, yanlış hatırlamıyorsam önceki bıçaklarınız daha parlaktı, polisaj yapılması bıçağın ışıl ışıl olması daha güzel olurdu. Son olarak keskin ağızın görüldüğü iki fotografta da keskin ağızda bazı pürüzler, lekeler var gibi gözüküyor, neden kaynaklanıyor bilmiyorum ama böyle olmasa daha iyi olurdu. Şüphesiz bıçak çok keskindir fakat fotoğrafta görünen düşündürüyor. Tüm bunlar aciz kanaatlerim, faydalı olması dileğiyle.
Saygılar, başarılar...

Çok teşekkürler hocam , yazdıklarınızda kesinlikle hakılısınız bıçağın sapla birleştiği kısım balçak yapma beceriksizliğimden dolayı balçaksız ve dediğiniz gibi tolere etsin diye bu şekilde yaptım ve hiç göz acıtmıyor , ayrıca evet bu bıçakta daha fazla derin çizik kaldı aslında çok çok değil ama diğerlerine göre biraz daha var ama kesici ağız daha bilenmediği için lekeli tekrardan fikirlerinizi beyan ettiğiniz için teşekkürler :)