Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Mâhir - 18 Ocak 2020, 12:00:36
-
Merhabalar, kendime özelikle marangozların hassas işaretlemede kullandıkları bıçaktan(marking knife) yapmak istedim. Suyunu da amatör ortamda verdim ve tüm süreci kaydedip bir video haline getirdim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum ustalarım.
Çelik: Böhler O2
Tam Boyu: 300mm
Namlu: 170 mm
Genişlik : 16 mm
Kalınlık: 3 mm
Sap: Venge
Menevişleme: 200 derecede 30 dakika
Youtube linki: https://www.youtube.com/watch?v=wqxLtaU--Vo
(https://i.hizliresim.com/4p6Ar7.jpg)
(https://i.hizliresim.com/p5rAPo.jpg)
-
elinize sağlık ustam, çok güzel olmuş, iyi günlerde kullanın.
-
Elinize sağlık. Venge ve pimler çok uyumlu olmuş :)
-
Hatlarıyla gayet başarılı bir ürün çıkarmışsınız tebrik ederim.
-
Benimde hep aklımdaydı fakat fırsat bulup bir türlü yapamadım
Elinize kolunuza sağlık güzel olmuş.
-
elinize emeğinize sağlık harika bir bıçak olmuş.
merak ediyorum boy olarak 3/4 ü kabzanın altında kalmış yüzeylerin, niçin öncesinde 3000 giritlere kadar zımpara sonrasında perdahla kabzanın altında kalacak alanlarla uğraştınız? özel bir sebebi var mı?
-
Elinize sağlık.
Aslında bıçak yapabilen birisi, evde kullanılan birçok el aletini yapabilir. Ama ihmal işte... Koçtaşta iskarpela arayışlarıma güldüm bunu görünce. :)
Bunun muadili kridashi herhalde.
-
Bu güzel yorum ve tebrikleriniz için çok teşekkür ederim. Sayın palio78'in sorusuna gelince, ben iki cetveli birbirine yasladığımda aradan ışık sızıyorsa "hangisi düz değil acaba" diye düşünen biriyim. Sorunuzun cevabı benim pimpirikliliğimdir yani :) Aynı satıh üzerinde farklı seviyeler görmek işin değerini gözümde düşürüyor. Ama pratikte kabzanın altında kalan kısma özenmek dediğiniz gibi gereksiz. Sayın dela, kendi yaptığınız bir şeyi kullanmanın hazzı bambaşka tabii ki, benim yaptığım gibi ya da iskarpela gibi veya kiridashi gibi tek taraflı ağız açılan modelleri yapmak daha da kolay. Hobiye giriş için güzel seçenekler bunlar. Koçtaş, Bauhaus reyonlarında gezmenin, Çift kiraz iskarpelaları izlemenin tadı da ayrı ama tabi :)
-
Emeğinize sağlık, çok güzel bitmiş fakat dünden beri yazıp yamamak da kararsız kaldığım bazı noktalar var. Kararsız kalmamım sebebi de daha önce bir kaç kez yaşadığım yanlış anlaşılabilme potansiyelim ::) Ben samimi içten gelerek yapıyorum bu yorumu lütfen yanlış anlamayın;
İlk olarak çok güzel hazırlanmış bir video bunun için ayrıca tebrik ediyorum. Gördüğüm bir kaç hususa deyinmek istedim ve merakımı celbeden şeyler oldu, bu tür bir ince düşünce gerektiren aleti çok da güzel yapmışsınız ama kullandığınız eğeler sapsız; özel bir nedeni var mı?
Zımpara kullanımınızda benim bildiğim kullanılan kumun bir sonra ki adımda iki katı numara kullanılır ama siz de buna uymadığınızı gördüm bunun da özel bir nedeni var mı?
Isıl işlem sırasında neden 10-40 motor yağı kullandınız? Birde izleyenlere dikkat çektiniz burada bence bir yanlış bilgilendirmeye sebep oldunuz bu kısım da uyarmak istedim.
Namludaki delikleri neden hemen havşalamadınız da ısıl işlemi yaptıktan sonra havşaladınız?
Meneviş işlemini yaparken de yine benden size bir öneri fırını bir 10-15 dakika boş da çalıştırın fırının sıcaklığı otursun sonra bıçağınızı koyun zira siz 200 e ayarladığınızda o dereceye geldiğinde ilk olarak daha üst derecelere ulaşıyor sonra düşüyor.
Epoksiyi uygularken çeliğe çentik açmanız çok yerinde ama aynı işlemi ahşaba da yaparsanız daha sağlam olur.
Videonuzu gerçekten çok beğendim ve gözüme takılanları belirttim, daha iyi videolarınızı görmek dileklerimle emeklerinize sağlık tekrar.
-
Elinize sağlık gayet titiz bir iş olmuş.
-
Emeğinize sağlık, çok güzel bitmiş fakat dünden beri yazıp yamamak da kararsız kaldığım bazı noktalar var. Kararsız kalmamım sebebi de daha önce bir kaç kez yaşadığım yanlış anlaşılabilme potansiyelim ::) Ben samimi içten gelerek yapıyorum bu yorumu lütfen yanlış anlamayın;
İlk olarak çok güzel hazırlanmış bir video bunun için ayrıca tebrik ediyorum. Gördüğüm bir kaç hususa deyinmek istedim ve merakımı celbeden şeyler oldu, bu tür bir ince düşünce gerektiren aleti çok da güzel yapmışsınız ama kullandığınız eğeler sapsız; özel bir nedeni var mı?
Zımpara kullanımınızda benim bildiğim kullanılan kumun bir sonra ki adımda iki katı numara kullanılır ama siz de buna uymadığınızı gördüm bunun da özel bir nedeni var mı?
Isıl işlem sırasında neden 10-40 motor yağı kullandınız? Birde izleyenlere dikkat çektiniz burada bence bir yanlış bilgilendirmeye sebep oldunuz bu kısım da uyarmak istedim.
Meneviş işlemini yaparken de yine benden size bir öneri fırını bir 10-15 dakika boş da çalıştırın fırının sıcaklığı otursun sonra bıçağınızı koyun zira siz 200 e ayarladığınızda o dereceye geldiğinde ilk olarak daha üst derecelere ulaşıyor sonra düşüyor.
Epoksiyi uygularken çeliğe çentik açmanız çok yerinde ama aynı işlemi ahşaba da yaparsanız daha sağlam olur.
Videonuzu gerçekten çok beğendim ve gözüme takılanları belirttim, daha iyi videolarınızı görmek dileklerimle emeklerinize sağlık tekrar.
Estağfurullah Soytürk ustam, sizin videoyu izleyip yorumlamanız bile benim için şereftir. Değindiğiniz eksiklerin çoğu yokluktan kaynaklı aslında. O an elimde hangi numaralar var ise onları takip ettim. Numaralar arasında atlama yapmak, bir sonraki kuma geçtiğinizde daha fazla efor harcamanıza sebep oluyor ama telafisi olmayan bir şey değil bence. Eğeler en büyük boy, elimdeki saplar küçük geldi ve henüz onlara uygun bir sap alamadım ama en kısa zamanda inşallah. Fırın da önceden ısıtılmıştı aslında, bunu alt yazı vs ile belirtmek gerek çok haklısınız. Yağ konusuna gelince, su vermede motor yağı kullanıldığını çok görmüştüm, kanola yağı kullanmak daha mı yerinde olurdu ustam? Yunus balığının yağını kullanan bile duydum açıkçası bu işlemde. Ama neticede bu eldeki imkanlarla yapılmış küçük bir arka bahçe projesiydi. Hatamız, eksiğimiz çoktur. Sizin gibi rehberlerden öğrenecek daha çok şeyimiz var.
-
Muhtemelen videoyu hazırlamak için bıçaktan daha çok uğraşmışsınızdır. Elinize sağlık. :2up
-
Oh be, nihayet yanlış anlaşılmamak da çok güzel bir duygu imiş :D Sonuçta beraber yiyip içtiğimiz insanlar bile yanlış anlıyorsa yada anlamak istiyorsa biraz çekinerek yorum yapmam doğal değil mi ;) Kesinlikle KANOLA yağını kullanın, ısıl işlem yağına en yakın hatta aynı gibi bir sonuç çıktı tarzı yazıda paylaşılmıştı forumda ;)
-
Tamamdır Soytürk ustam, kulağıma küpe olsun :) Şeref bey teşekkür ederim. Orkun bey tıpkı dediğiniz gibi oldu. Aynı anda video çekmek iş süresini üçe katlıyormuş meğer.