Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: yusuf biçer - 01 Temmuz 2011, 21:43:56
-
Bu bir serzeniştir gayet ciddidir
Türkiyede üretilen avbıçakları ve bowie tarzı büyük bıçaklar neden 3.5 mm üretiliyor ?
1 yıldan fazla bir süredir hem Face'deki bıçak gurublarımızda hem diğer bazı bıçak forumlarında Türk bıçakseverlerini dünyadaki en son bıçak teknolojileri hususunda bilgilendirerek bıçakta çeşit ve kalite beklentisini artırmaya çalışıyoruz
ancak;
büyük bıçak üreticilerimiz tüm yapıcı gayret ve ricalarımıza rağmen ( bizi nereleriyle dinliyorlarsa) kalite ve çeşidi artırma bıçakta çıtayı yükseltme hususunda pek oralı değiller anlaşılan...
dışarıda 21 cmlik bıçak bile Aus 8 çelik olmasına rağmen en az 4 mm et kalınlığına sahip iken Türkiyede 36 cm boyunda ağır hizmet bıçağı olan Türk özel kuvvetlerinin de kullandığı bowie tarzı büyük bıçaklar neden 3.5 mmyi aşamıyor
100 yıldır bıçak üreten firmalar yanlış biliyor da biz mi ? herşeyi iyisini biliyoruz
onlar çelik teknolojisinin en son gelişmelerini takip ederken en son yüksek teknolojik çelikleri kullanırken yanlış yapıyor da
biz 1980lerin teknolojisi olan 440 C de ısrar etmeye devam ederek biz mi? doğrusunu yapıyoruz
biz bunu yaptık sizler bunu eşşek gibi kullanmaya mecbursunuz mu? denmek isteniyor
-
bayley knife 21 cm 4 mm
(http://ressim.net/s/upload/97d504f7.jpg)
SOG Seal Pup Elite 24 cm 4 mm
(http://ressim.net/s/upload/87518475.jpg)
ASKERİ AMAÇLI AĞIR HİZMET BIÇAKLARI
bu bıçağın kalınlığı 6.7 mm
(http://img368.yukle.tc/images/4158Busse_KeyLardo_FBMLE.jpg) (http://www.yukle.tc)
-
bu bıçağın kalınlığı 6mm ağırlığı 850 gram
(http://img364.yukle.tc/images/6571b_24c98h369971_2.jpg) (http://www.yukle.tc)
bu bıçağın kalınlığı 6mm ağırlığı 507gram
(http://img360.yukle.tc/images/2155b_dp3oov989118_2.jpg) (http://www.yukle.tc)
(http://img369.yukle.tc/images/7596b_dp3oov989118_4.jpg) (http://www.yukle.tc)
-
hocam dogru bir noktaya temas etmişsiniz
-
Yusuf hocam bi konu ancak bu kadar net ve öz anlatılr. Bu konuda teşekkür ederim.
Bizim ilk öncelikli sorunumuz: Ozanında dediği gibi '' Atınız altın amma biraz ayarı düşük altınız'' Öncelikle kalbimizi düzeltmemiz ve ticari ahlakımızı düzeltmemiz gerekir. Adam bıçak üretmiş satılsında ne olursa olsun zihniyetine sahip. Empati yapmamız gerekir bu bıçağa acaba ben sahip olmalımıyım diye oturup bi düşünmek gerekir. Madem ben kaliteli bıçağa sahip olmak istiyor isem benim müşterimde kaliteli bıçak sahibi olmalıdır.
Birde maalesef çelik konusunda büyük sıkıntımız var maalesef kendi adıma konuşayım çelik bulamıyorum. Bu gün Bursa da bir kaç çelik tüccarı ile görüşme yaptım adamlarda ki çekik parkuru belli 420 C bunun dışında çelik bulmanız büyük bi muamma.
Ağır hizmet bıçakları yada o tür bıçakların et kalınlığının en az 5mm olması taftarıyım hem mukavemet hemde tabiri caizse okkalı bıçak olması nedeni ile vede göze hitab açısından bu tür bıçakların 5mm altına düşmemesi en uygunudur bana göre Yusuf Kardeşim.
Nacizane fikrimdir. Saygılar..
-
Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum. Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.
-
bizim için 4 mm et kalınlığındaki bir bıçak bile ağır hantal ve aşırı abartılı olabilir
ancak;
bizim avcı yada kampçı olarak bıçaktan beklentilerimizle
Türk Jandarma Özel Kuvvetlerin mensuplarının
yada SAS SAT Komandolarının bıçaktan beklentileri aynı değildir.
bizim için bir bıçağın kesmesi yeterli iken bu kuvvetler için sadece bıçağın kesmesi yeterli bir özellik değildir
farklı yerlerde farklı amaçlarla da (survival ,tactical) bıçak kullanımı beklentilerini karşılayacak dayanıklıkta ve yüksek sertlik ve esneklilte olmalıdır
-
Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum. Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.
Sefa hocam senin bir HSS bıçak vardı bahçe işleri için yapmıştın. O sanki daha iyiydi ağır hizmet için...
-
Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba?
yerine göre kürek yerine göre levye....
şimdi bide olaya şöyle bakmak lazım
12 cmlik bıçak 2 mm olursa 35-40 cmlik bıçağın kaç mm olması gerekir ?
24 cm 4 mm...
36 cm 6 mm...
48 cm 8 mm..
bıçağın boyu ve et kalınlığı doğru orantı olarak artmalıdır
uzunluk artıkça esneme de artar ;)
-
Bu güvenlik güçleri tarafından kullanılan bıçaklar nasıl olmalı? ihtiyaç ne ? konusu yabancı forumlarda da sıklıkla konusuluyor.Ancak sonuç ortak; KaBar ve benzeri bıçaklar.... Taşıması hafif, ucuz olması gibi sebepler asıl belirleyici oluyor sanırım.
Kalın etli, tank gibi bıçaklar, güzel reklamla bizim gibi bıçak meraklıları için karşı konulmaz oluyor.Muhtemelen bu bıçakların asıl müşterileri bizleriz :)
-
Bu boydaki bıçaklarda bu denli kalınlıklara neden gereksinim duyuluyor. Manivela mantığıyla kullanılması gereken yerler mi var acaba? merakımdan soruyorum. Zamanında bir ağır hizmet bıçağı yapmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/agir-hizmet-bicagi/msg1035/#msg1035 , en kalın yeri 12 mm idi ama biraz önce yeniden baktım alamet bir şey, çok pratik değil yani.
Sefa hocam senin bir HSS bıçak vardı bahçe işleri için yapmıştın. O sanki daha iyiydi ağır hizmet için...
Berkeciğim o bıçak bunların dışında, çok kırılgandır öyle zorlamaya manivelaya hiç gelemez kırılır.
-
Bu güvenlik güçleri tarafından kullanılan bıçaklar nasıl olmalı?
polis ve askerde bıçak zorunluluğu yok
sadece komando birliklerinde ve özel kuvverlerde bıçak taşımak zorunlu
-
Bende onu kastetmiştim.Yanlış yazmışım pardon
-
Öncelikle kalbimizi düzeltmemiz ve ticari ahlakımızı düzeltmemiz gerekir. Adam bıçak üretmiş satılsında ne olursa olsun zihniyetine sahip.
şimdi ben bıçağı alsam sınırlarını aşmadan varile beton bloğa saldırmadan makul şartlarda zorlayıp kullansam ve...
hasbel kader kırsam
onu da internette paylaşsam firma duygusal düşünür markaya hakaretten bizi hemen mahkemeye verir
halbuki öyle olmamalı
-
mesela bu özellik
sert cisimleri kırmak için
türkiyede yerli hangi bıçakta var
(http://ressim.net/s/upload/ec2778ee.jpg)
-
özel kuvvetlerde bıçağı levye olarak mı kullanacaklar yada tornavida yerine mi? Yada sizin 3 - 5 sene özel kuvvetler tecrübeniz var da ona dayanarak mı kalın bıçak istiyorsunuz? Şimdiye kadar kaç tane 4mm bıçak kırdınız kullanırken? Beyenmediğiniz 440c den yapılan bir bıçağı uzun süre kullanıp bir olumsuzluğunu mu gördünüz? Cümlelerim biraz sert olduysa kusura bakmayın. Ama sizin yazdıklarınızdan sanki bu konularda böyle deneyimleriniz var sonucu çıkıyor.
-
(http://meatcandy.files.wordpress.com/2009/07/1325-899.jpg) ::)
-
sizin 3 - 5 sene özel kuvvetler tecrübeniz var da ona dayanarak mı kalın bıçak istiyorsunuz?
ben özel kuvvetler mensubu yada emeklisi değilim ,
ama yaptığım araştırmalar ve yurt dışında bu amaçla üretilen bıçakları incelediğimizde bu sonuca ulaştım
bunu anlamak için kullanıp kırmam yada özel kuvvetler mensubu olmam gerekmiyor
dünya değişiyor ve gelişiyor
bilgi çağında insanlar internetle bilinçleniyor
ve artık
"yaptım oldu"
"elimizde olanı bu"
"biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu"
"canın isterse al"
gibi lafların dönemi sona erdi bile
-
Bıçağın boyu ve kalınlığı birbirine doğrudan bağlı değildir.
Cold Steel'in "bolo machete"si 41,5 cm'lik boyuna rağmen yalnızca 2 mm'lik et kalınlığına sahipmiş.
(http://ep.yimg.com/ca/I/csstoreonline_2161_2668095)
(Bkz. (http://www.coldsteel.com/bolomachetes.html))
Halbuki Cold Steel'in "trailmaster" denen bıçağı 37 cm boya ve 8 mm kalınlığa sahip imiş.
(http://ep.yimg.com/ca/I/csstoreonline_2161_23149399)
(Bkz. (http://www.coldsteel.com/trailmaster.html))
E, o zaman 3,5 mm çok da abes değil. Bana sorarsanız asıl 8 mm, 10-12 mm çok abartılı... Çok çok ensiz bir bıçaksa istediğiniz belki...
Ha, 3,5 mm tercihini mi savunuyorsun, bu savunulacak bir kalınlık mı derseniz o da değil... Anladığım kadarıyla bizdeki üreticiler her bir kalınlıktaki sacdan minimum miktarda sipariş verip tonlarca çeliğe para bağlayamamış olabilirler ve bir tercih yapmak zorunda kalmışlar diye düşünüyorum.
Kafamdaki bir soru: "Bu en kalınını yapma yarışının nedeni nedir?" Yanıt da muhtemelen Amerikan düşünce yapısına göre büyüğün daha iyi olduğu anlayışından geliyor. Daha büyük, daha ağır, daha pahalı, daha uçuk olan ürünler Amerikan müşterisini çok zaman avlayabiliyor. Bıçakta ve diğer silahlarda bir de ne kadar çirkinse o kadar iyidir mantığı da pirim yapıyor.
Peki kalın olunca iyi mi oluyor? 4 mm kalınlıkta namlusu olan ama sırtına iki üç kere öteki bıçakla tık tık vurulan D2 çakı kırılıyorsa demek ki kalınlık bir çok ticari üründe sadece bir görüntüdür. (edit: 4 mm bir çakı için kalın bile demeye çalışıp kendimi net ifade edememişim...)
Çeliğin geliştirilme yılı konusunda da eski - yeni diye bir ayrım bence çok da manalı değil. Tabii ki eskisinden daha iyisini bulmak mümkün ama bazen de bir problemi gerçekten iyi çözünce çözümün kaç yıl önce geldiği fark etmiyor. Mauser sürgüsü o kadar eski bir tasarım ama herkes yine onu övüyor.
Son olarak, Dünya şöyle yapıyor falan diyoruz da, savaşların kılıçla kazanıldığı yıllarda kullanılan bıçak ve kılıçların kalınlığı ne kadardı?
-
karşılaştırma güzel ama o bolo maşeta ince dal çalı çırpı kesmek için olabilir
ayrıca
ben çeşitli süngüleri inceledim hiç 5 mm den incesini görmedim
ki ;
süngü asıl kesmek için değil delmek için tasarlanmış
savaşların kılıçla kazanıldığı yıllarda kullanılan bıçak ve kılıçların kalınlığı ne kadardı?
o konuda dünyada bir çalışma olabilirmi bilmem ama türkiyede olmadığına eminim
-
Valla bizim 1. dünya savaşı zamanının kılıçları balçak önünde 5 mm, ancak bir kaç cm'den sonra kalınlık 4 mm'ye düşüyor ve uçtaki 1/3'lük kısımda da kalınlık 2 mm'yi geçmiyor. Yaklaşık olarak son bir karışlık kısım yani...Üstelik de bu kılıçların genişliği de 16 mm miydi 18 mm miydi neydi?
-
Valla bizim 1. dünya savaşı zamanının kılıçları balçak önünde 5 mm, ancak bir kaç cm'den sonra kalınlık 4 mm'ye düşüyor ve uçtaki 1/3'lük kısımda da kalınlık 2 mm'yi geçmiyor. Yaklaşık olarak son bir karışlık kısım yani...Üstelik de bu kılıçların genişliği de 16 mm miydi 18 mm miydi neydi?
ihtiyaca göre yapılıyor kılıçlar demekki,çünkü o dönemde zırh kullanılmıyor,rakibi öldürmek içinse yeterlidir insan bedeninde küçük bir kanal bile ölüme sebebiyet verebilir.üstelik kılıç subayların taşıdığı 2.silah hücumda kullanılırdı.askerler ise süngü ile hucuma kalkarken subaylar kılıçla hucum yaparlardı.birde ne kadar ağır olursa o kadar taşımak zorlaşır.benim 4mm yaptığım bıçaklarda görenlerin ilk söylediği çok kalın olmuş daha ince yapamazmıydın diye söyleyen çok var. ;D bizim insanımızın işlevsel ve ince bıçaklardan hoşlandığı çok açık. bunun için talep bu yönde olduğunu zannediyorum,birde maliyet meselesi var tabi.
-
Şahsen...çok kalın bıçağı sevmiyorum. Kullanımı hantal ve yavaştır, bilek hareketlerini tam yansıtmaz. Bir arkadaşım güzel bir bowie vermişti, kalın sırtlı, ucu çat diye kırılmıştı yani dayanıklılık her zaman sırt kalınlığında bitmiyor. Yani bir bıçağın amacına uygun yapılmış olması lazım, Machete gibi savurulacak tarz bıçaklar kalın olursa dalları kesmekte zorluk çıkarır ve devamlı kalkıp inen omuzu ve kolları yorar. Tabii ki kalın sırtlı bıçak sevenlerde olacaktır, hepsine saygılar :)
-
economy of energy dedikleri bir prensip vardır hem omuz omuza muharebede/savaşta, hem de askerde. günde kilometrelerce yol yürüyen bir kişi elbette üzerindeki malzemelerin mümkün olduğunca hafif olmasını arzu eder. sıradan bir g3 tüfek bile bir mesafe sonra insana kat kat ağır gelmeye başlıyor. ya da bir kişi ile muharebe ederken endeki ayak mı arkada ki ayak mı vurulacak/diz atılacak, bunlar hep bir prensibe bağlıdır. kalın etli bıçak=ağır malzeme. ki dövürüşken de, savaşırken de temelde önemli olan şey, kalın, ağır ve büyük aletlere sahibi olmak değil, pratik, çözüme odaklı ve zeka barındıran bir zihne sahip olmaktır.
-
Yani bir yatağan kılıcının veya palasının 700 gramlar civarında seyrettiğini düşünecek olursak ki hem de bir savaş silahı , namlu kalınlığını abartmaya gerek yok derim , bir tane ince bıçak bulunsun yanımızda 200 gr ona diyelim bir de bıçakla aynı boyda ama eni dar olup et kalınlığı yerinde olan bir çelik lama alalım yanımıza (onu da levye olarak kullanırız , ağır şartlar için - çok lazım değil de , maksat tatmin olmak için) 200 gr de ona desek 400 gramla paçayı kurtarırız.
-
Şahsen...çok kalın bıçağı sevmiyorum. Kullanımı hantal ve yavaştır, bilek hareketlerini tam yansıtmaz. Bir arkadaşım güzel bir bowie vermişti, kalın sırtlı, ucu çat diye kırılmıştı yani dayanıklılık her zaman sırt kalınlığında bitmiyor. Yani bir bıçağın amacına uygun yapılmış olması lazım, Machete gibi savurulacak tarz bıçaklar kalın olursa dalları kesmekte zorluk çıkarır ve devamlı kalkıp inen omuzu ve kolları yorar. Tabii ki kalın sırtlı bıçak sevenlerde olacaktır, hepsine saygılar :)
+1
1942 yapımı amerikan ordusunun kullandığı bir machete görmüştüm. Yanlış hatırlamıyorsam boyu 50 cm. yi geçmiyordu, et kalınlığı ise 4 mm. civarındaydı. Sahibi macheteyi demir profile vurduğu zaman, demir profili çökertiyordu, fakat machetede en ufak deforme olmuyordu. Bu durumda bahsi geçen machetenin et kalınlığının 8-10 yada 12 mm. olmasına gerek yok. Çünkü fazladan ağırlık. Bende kendi yaptığım hatta forumumuzda paylaştığım bıçağımda 6 mm. 1.2080 lama kullanmıştım. Sonuçta ortaya görsel olarak çok güzel bir sonuç çıkmıştı. Fakat bıçak cüssesine göre ağır olmuştu. Üzerinde oluklar olmasına rağmen.