Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: ozmn90 - 01 Kasım 2019, 02:46:04

Başlık: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 01 Kasım 2019, 02:46:04
iyi akşamlar bıçakseverler ve ustalarım,
yeni başladığimdan beri karbon çelikleri ile uğraşıyorum özelikle 1067 çeliği, şuana kadar hep yağda su verdim ilk yaptığım hariç bir kırılma bükülme olmadı, bu sefer 4 tane birden su vermek istiyorum malum yağda 2 tane sulayinca bile ateş gibi oluyor yağ, alternatif olarak suda denemek istiyorum yalniz endişelerim var bu celikte çok kırılma oluyor yazmışlar forumda hep.suda su vermenin püf noktalarını öğrenmek istiyorum sonuçta insanlar bu yoluda kullanmışlar zamanında, okuduğum kadariyla tuz katılıyor belli oranda,birde kademeli su vermeden bahsedilmiş bu nasil oluyor aydinlatirsaniz sevirim
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: orkunaydin350 - 01 Kasım 2019, 09:01:42
Suda ısıl işlemle ilgili güzel bir video:

https://www.youtube.com/watch?v=URBSOxzAamQ

8:02'deki altyazıya göre suyun pH'ı bile etkenmiş. :-[
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 01 Kasım 2019, 11:32:50
güzel video gerçekten teşekkür ederim, en sonda ışıl işlemden sonra ısıtıp tekrar suya sokmasi ne amaçla onu anlamadım onu ne için yapıyor?
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: deserteagle - 01 Kasım 2019, 13:57:38
Suya dair bazı püf noktaları, kimisi illa ki çok bildik de olsa atlamayayım, yeni başlayanlar olur, onlara bulmaca çözdürmeyeyim.

* Çok bildik özellik; Suda su vermek esasen daha yavaş ortamda su verilemeyen çeliklerde yapılır. Bu da, TTT diyagramında 500C sıcaklıklar civarında, çizginin sola en çok yaklaştığı yerlerde göreceğiniz sürenin çok kısa olduğu çelikler demektir. Bir önceki cümleyi basitleştireyim: Eğer çeliğiniz su çeliği ise, su verirken 500C altına çok kısa sürede soğutmanız gereklidir.

* Malum; su, kırılma ve çarpılmaya yol açabilen bir ortamdır. Bu da özellikle 200C ve altı sıcaklıklardayken çok hızlı soğumakla ilişkilidir.

* Su, çeliğin yüksek sıcaklığından dolayı buharlaşıp kabarcıklar çıkarır. Bunlar da hem soğumayı yavaşlatır, hem düzensizleştirir. Buna karşı en basit tedbir, bıçağı su içinde sabit tutmamaktır. İki yanak yönüne hareket ettirmeyin ama ileri geri olsun, yukarı aşağı olsun hareket ettiren var.

* Suya %5 %10 gibi oranda tuz katmak bu kabarcıklara karşı yardımcı olur, soğutma hızını da arttırır, soğumanın daha dengeli olmasına da yardımcı olur. Hızdan dolayı aslında daha da sert bir su verme ortamıdır. Bunu illa yapın demiyorum, ne de olsa sırf kabarcıklanmayı önleyin diye su verme hızını arttırma riskini alın diyemem. Bunun aksine özellikle suyu katışıksız olarak kullanmak da çok yaygın.

* Suyun sıcaklığı yüksek olursa kabarcıkları daha çok çıkar, soğutmadaki dengesizlik artar. Suyu ısıtmayın.

* Bu bilgiler tek tek iyi de asıl faydalı olan bunlardan sonuç çıkarıp ne yapılacağını belirlemek: Ben su kullanırsam tuzlu suda, bıçağı hareket ettirerek yalnızca 500C'ler altına soğuyacak kadar süre suda tutup sudan çıkarıyor, sonra hemen tamamen soğuyana kadar yağa sokuyorum. Tabi demesi kolay, ne yaptığını nereden biliyorsun dersen tarif zorlaşıyor: ilk zorlanacağım şey suda ne kadar süre yada hangi sıcaklığa kadar tuttuğumun tarifi. Kesin bir şey var ki çeliğin kırmızı parlayışı tamamen sönmemişse sıcaklık fazla yüksektir. Bundan çok az sonra sudan çıkarmak gerek. Bu söylediğim tarifi tuzsuz suda da aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: deserteagle - 01 Kasım 2019, 14:02:51
Bıçağı yarım olarak, yada fazlaca yavaşça suya sokmak, dengesiz soğumadan dolayı kırılma olasılığını da arttırır.

Zamanında bu çakı namlusunu çok sığ olan su kabına yarım sokup kırmıştım:
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/f_test_01.jpg)
Namlu üzerindeki renklere bakarak ağzın su aldığını ancak sırtın yumuşak kaldığını görebilirsiniz. İşte bu dengesizlik bıçağı kırmıştı.
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: orkunaydin350 - 01 Kasım 2019, 14:11:39
güzel video gerçekten teşekkür ederim, en sonda ışıl işlemden sonra ısıtıp tekrar suya sokmasi ne amaçla onu anlamadım onu ne için yapıyor?

Meneviş denen gerilim/stres giderme yöntemi. Sesi açarsanız 13:38'de açıklıyor.
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 01 Kasım 2019, 16:34:53
güzel video gerçekten teşekkür ederim, en sonda ışıl işlemden sonra ısıtıp tekrar suya sokmasi ne amaçla onu anlamadım onu ne için yapıyor?

Meneviş denen gerilim/stres giderme yöntemi. Sesi açarsanız 13:38'de açıklıyor.

şimdi anladım teşekkür ederim bunun normal menevişten farkı nedir bunun? hâlbuki biz fırına atıp yarım saat bir saat çeliğin cinsine gore pişiriyoruz kullandıkları çelik mi farkli acaba?
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 01 Kasım 2019, 16:42:39
Bıçağı yarım olarak, yada fazlaca yavaşça suya sokmak, dengesiz soğumadan dolayı kırılma olasılığını da arttırır.

Zamanında bu çakı namlusunu çok sığ olan su kabına yarım sokup kırmıştım:
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/f_test_01.jpg)
Namlu üzerindeki renklere bakarak ağzın su aldığını ancak sırtın yumuşak kaldığını görebilirsiniz. İşte bu dengesizlik bıçağı kırmıştı.

güzel bilgiler oldu teşekkür ederim özelikle sudan sonra yağa sokma fikri, bu kırılganlığı bir nebze kurtarabilir , anladım kadariyla kızıllık gidince bicakta yağa daldiriyoruz hemen.

bir sorum daha var hazir konu açılmışken bıçağın ağız kısmına su versek sadece sirtini yumusak biraksak bu kırılmayi yada bıçağin performansina etki eder mi?
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: deserteagle - 01 Kasım 2019, 18:44:37
Kızıllığın gitmesi diye tarif ettiğim andan sonra çok az daha bekleyin. Bu anlattıklarım tabi özellikle deneme yapıp da alışkanlık kazanmayı gerektiriyor. Deneme amaçlı basit bıçaklar yapıp su vermeyi denemenizi öneririm. Direkman ilk denemeleri özenle yaptığınız bir bıçakta yapıp maceraya girmeyin.

Sırtı yumuşak bırakmak üzerine olan girişimlere biraz tecrübeden sonra dönmenizi öneririm. Her seferinde bir bilinmeyen çözmek, bir hata yaptığınızda neyin yanlış olduğunu bulmayı kolaylaştırır.
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: Şeref Acar - 01 Kasım 2019, 23:21:46
Orkun abi ve Eylem usta çok önemli bilgiler
vermiş. Ben pratik tecrübeden bir kaç ekleme
yapmak istiyorum. Eylem ustanın dediği gibi
her tarafı aynı anda soğutmak çok önemli.
Bunun için hızlı (bıçak tamamen
suya dalacak) ve suyun yüzeyine paralel
daldırma işinizi kolaylaştırır. Malzemenin
yüzeyine önceden fırçayla sulandırılmış şamot
vb ısıya dayanıklı bir malzeme sürerseniz
risk azalır, oksidasyon azalır. Su 60-70 derece
olursa iyi olur.
Bu yazdıklarım hamon için de geçerlidir.
İlk daldırmadan sonra bir iki saniye bekleyip
çıkarıp, havada beklemeden bir iki saniye daha
suda ve en son işi yağda bitirebilirsiniz.
Sudan korkmayın eskiden ısıl işlemler suda
yapılırdı. Japon ustalar hala suda yapıyor.
Sadece işin püf noktaları var bunlarla kendimizi
geliştirmemiz önemli.
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 02 Kasım 2019, 00:41:11
verdiniz bilgiler için çok teşekkür ederim perdahlari bitirdikten sonra 4 bıçaktan ikisini yahut birini suda deniyecegim sonuçları paylasirim. inşallah kırmam:)
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 11 Kasım 2019, 03:42:59
(http://resimag.com/p1/137286ac95f.jpeg)

eylem usta dediğin gibi yaptim hepsini suda su verdim çok şükür güzel geçti, banami öyle geldi bilmiyorum ama yag ile yaptigimdan bir nebze daha sert geldiler tekrardan teşekkürler ederim bilgiler için normalde iki tanesini deneyecektim ama sonuç hoşuma gidince hepsini yaptım
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: orkunaydin350 - 11 Kasım 2019, 10:05:16
Eğer sorunsuz geçtiyse tebrik ederim. Zımpara ve perdah yaparken dikkatli incelemeye çalışın, kılcak çatlaklar oluşmuş olabilir. Rustik ve kirli bırakacaksanız farkedilmez belki ama tamamen temizleyecekseniz görülebilir. Bitirmeye yaklaşırken adım adım aşamalardan bizi haberdar ederseniz çok memnun olurum. Su verme işini hiç bilmediğimden, benim de ilgimi çeken bir konu bu. Yağ için biraz cesaretim olsa da su için asla. Yağda çok başarılı su veren arkadaşlar o kadar tecrübesi olmasına rağmen suda çatlaklarla karşılaşabiliyorlar. Siz ilk denemede bunu başardıysanız saygıyla eğiliyorum. :)
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 11 Kasım 2019, 12:24:01
Eğer sorunsuz geçtiyse tebrik ederim. Zımpara ve perdah yaparken dikkatli incelemeye çalışın, kılcak çatlaklar oluşmuş olabilir. Rustik ve kirli bırakacaksanız farkedilmez belki ama tamamen temizleyecekseniz görülebilir. Bitirmeye yaklaşırken adım adım aşamalardan bizi haberdar ederseniz çok memnun olurum. Su verme işini hiç bilmediğimden, benim de ilgimi çeken bir konu bu. Yağ için biraz cesaretim olsa da su için asla. Yağda çok başarılı su veren arkadaşlar o kadar tecrübesi olmasına rağmen suda çatlaklarla karşılaşabiliyorlar. Siz ilk denemede bunu başardıysanız saygıyla eğiliyorum. :)

teşekkür ederim sağolun,evet gece fark etmemisim sağdan ikinci olanda alt tarafa doğru bir çok ince bir çatlak var kesicem artık onu küçük bir bıçak olacak,
şöyle bir motto vardi bir yerde görmüştüm bıçakcilar hata yapmaz daha küçük bıçaklar yapar:)) diğerlerine de iyice baktım yok çok şükür çatlak vs bence sizde denemelisiniz insana daha sert olmuş hissi veriyor yada bana öyle geldi bilmiyorum
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 11 Kasım 2019, 13:12:13
(http://resimag.com/p1/e5d127eb2e6.jpeg)
 
o çatlak olani kestim son hali bu, yine kurtardık diye düşünüyorum :)
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: ozmn90 - 13 Kasım 2019, 02:05:45
(http://resimag.com/p1/782a48079cf.jpeg)

(http://resimag.com/p1/c5d0484b0b2.jpeg)

kusura bakmayin ben fotoğraf gitti sanmıştım aşamaları paylaşayim
Başlık: Ynt: ck67 su vermek
Gönderen: deserteagle - 13 Kasım 2019, 10:46:28
Yeni başlayanlar için bir şeye dikkatinizi çekeyim:

Su verme sonrası dört namlunun fotoğrafına bakınca su alan yerlerin neresi olduğunun ipucunu görebilirsiniz. Düz siyah yüzeyin yer yer sökülüp de alt tabakaların açık renginin (gri, beyaz vb.) çıktığı lekeli alanlar, su almış olan yerler.