Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: palio78 - 11 Mart 2019, 02:48:54

Başlık: Sürbisa Meyve Bıçağından Çakı Yapma Fikri
Gönderen: palio78 - 11 Mart 2019, 02:48:54
Merhabalar,

Bu başlığı açsam mı açmasam mı, bazılarına çok komik geleceğini düşünerek, biraz kararsız kaldım ama istişarede yarar vardır diyerek kimilerinin ilgisini çekecek bir konu hakkında konuşmak istiyorum.

Efendim meyve bıçağı olarak kullanmaya yeni aldığım sürbisa markasının meyve bıçaklarının alttaki resimde de görüldüğü üzere elime tam oturması ve formunu çok sevmemden ötürü, acaba daha önce hiç yapmadığım çakı yapabilir miyim, özellikle liner lock çakı olabilir mi, siz değerli ustalarımın fikrini almak için bu başlığı açmış bulunuyorum.

Bıçak öncelikle genişlik olarak ince fakat katlandığında gerek cepte taşımaya gerekse kemere takıldığında çok yer kaplamayacağını düşünüyorum.Ayrıca namlu et kalınlığı biraz artırılabilir. Fakat asıl önemli konu kabzanın et kalınlığı özellikle bırakın içten gizli kilitli çakıyı friction folder katlanır bile yapılabilir mi veya böyle bir işe girişsem potansiyel ne gibi sorunlarla karşılabilirim, naçizane fikir paylaşımında bulunursanız sevinirim.

Sevgilerimle
Başlık: Ynt: Sürbisa Meyve Bıçağından Çakı Yapma Fikri
Gönderen: cem eser - 13 Mart 2019, 10:21:28
     Kolay gelsin.Öncelikle şunu söyleyim bıçağın formu çok kullanışlı görünüyor.Fakat et kalınlığına bakınca kilitli çakı yapmada sorun yaşayacağınızı düşünüyorum.kilit sisteminin sağlam oturması için en azından 2 mm kalınlıkta olsa iyi olurdu.et kalınlığının ince olması Firiction folder içinde bir dez avantaj.
   
Başlık: Ynt: Sürbisa Meyve Bıçağından Çakı Yapma Fikri
Gönderen: palio78 - 14 Mart 2019, 02:18:08
Teşekkür ederim cevabınız için. Form gerçekten çok güzel ve genişlik rahatsız etmeyecek kadar az ama dediğiniz gibi et kalınlığı çok az.
Başlık: Ynt: Sürbisa Meyve Bıçağından Çakı Yapma Fikri
Gönderen: deserteagle - 14 Mart 2019, 22:36:12
Bunların siyahları var evde, güzel bileniyorlar, keskinliklerini koruma süreleri de fena değil.

Bu bıçakta yanlış bir tabir de olsa piyasada "konik" denen biçimdeki lamaları kullanmış olabilirler. Özetle bu lama baştan daha tam taşlama yapılmış bir lama gibi. Örnekle anlatmak gerekirse uzun kenarlarından birinde kalınlık 1 mm, diğerinde 3 mm olsa konik deniyor. Yada illa doğru adlandırmak gerekirse geometrideki "yamuk" şekli... Haliyle bu bıçakta, geride taşlamanın bittiği ve sonrasında kalınlığın sabit olduğu bir yer yok. Yani bir rikasso yok. Böyle kalınlığı belli olan bir kısım çakı yapıyorken önemli. Bu dezavantaja karşı bir çözüm gerekecek. Bir de pivot deliğini delmek gerekecek.

rikasso:
(http://coustil.free.fr/images/lime01_gb.jpg)
Ref.: http://coustil.free.fr/forge_lime_gb.html (http://coustil.free.fr/forge_lime_gb.html)