Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: bozkurt - 17 Kasım 2018, 19:46:38
-
Kolay gelsin. İlk bıçağımı hemen hemen tamamlamıştım. Fakat bugün bıçakta çok ağır bir metal kokusu olduğunu anladım.
Bu neden olmuş olabilir?
Bununla ilgili ne yapılabilir?
-
Sorunuz net değil. Çeliğin cinsi ne? Ne gibi işlemler yaptınız? Bulunduğu ortam nasıl bir yer?
-
Karbon çelik ve karartma yapılmışsa demiroksitin kokusunu duyuyor olabilirsiniz.
Sirkeyle kararttığım Mora'da karartma sonrası leş gibi kokuyordu. :D
-
Çeliğin cinsi ck67. Rutin işlemler dışında(su verme, meneviş, vs) taratma falan yapılmadı.
-
Isıl işlemler sırasında sıcaklık artığından paslanma da hızlanır . kokudaki yoğunlaşmayı o yüzden yeni farketmiş olabilirsiniz
yüzeydeki pası ne kadar kaldırsanız da mikro tanecik boyutlarında pas bölgeleri kalacaktır yada yeniden oluşacaktır. (bunu mikroskopta görebilirsiniz.). Bu sebeple kokuda azalma olsa da bitmeyecektir.
Pas Sökücü Sıvılar Geçici Çözüm olabilir. ama maliyetli sebebiyle ck67 ye kullanmaya değermi emin değilim.