Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: greant64 - 29 Eylül 2018, 16:15:08

Başlık: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: greant64 - 29 Eylül 2018, 16:15:08
Sa arkadaşlar uzun zamandır ahşap yontma için bileyleme öğrenmeye çalıştım kendi çabalarımda şahsım adına güzel sonuçlar aldım öğrendim diyebilirim
Lakin en son evdeki mutfak bıçakları vardı hanımın kullandığı onları baya güzel bileyledim. Koldaki kıllara dokunsa tıraş edecek seviyeye gelmişti ki
Tam da aynı gün hanım 3 farklı bıçakla elini 3 kez kesip bana bağırdıktan sonra bunları niye bu kadar bileyledim diye.
Hemen başladım 400 lük kirshen taşıyla tekrar körelttim
Yanı hanımlar mutfakta aceleci olduklarından ve çok keskin bıçaklara alışık olmadıklarından sizlere de jilet ayarında bıçak bilememenizi tavsiye ederim.
Saygılar.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: yunus_cbn - 29 Eylül 2018, 23:16:28
Kesinlikle haklısınız +1 :)
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: CENGaver42 - 30 Eylül 2018, 11:23:18
Kör bıcak beni deli ediyor ama anlaşılan hanımlarda yıllarca kör bıçaklardan sonra gelişen baskı gücü ile kesme akışkanlığı keskin bıçakta da devam edince bu tür kazalar kaçınılmaz oluyor.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: mehmet_ - 30 Eylül 2018, 19:22:45
Bir arkadaşımın eline bileylediğim bıçak yüzünden 7 dikiş atıldı. O günden beridir özel istek olsa dahi jilet keskinliğine getirmiyorum bıçaklarımı. Mutfak için de seramik masat yeterli keskinliği veriyor, özel bir uygulamaya gerek duymuyorum.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: yunus_cbn - 30 Eylül 2018, 20:10:08
Bir arkadaşımın eline bileylediğim bıçak yüzünden 7 dikiş atıldı. O günden beridir özel istek olsa dahi jilet keskinliğine getirmiyorum bıçaklarımı. Mutfak için de seramik masat yeterli keskinliği veriyor, özel bir uygulamaya gerek duymuyorum.


😂 kendi biledigim bıçakla kendimi kestim 4-5 dikiş atıldı. Ben de pek keskin yapmam 😂
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: Murat AKIN - 30 Eylül 2018, 22:57:43
Dikkatsiz davranma sonucu ev kazaları olabiliyor.

Kör bıçaklara alışanlar bastırarak kesme yapmaya çalışıyorlar ama ileri geri hareket ettirip kesme alışkanlığımız yok.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: Tolga Yıldız - 30 Eylül 2018, 23:51:19
Bence alışkanlık, ben aksini düşünüyorum, kör bıçak daha çok kazalara sebep oluyor.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: orkunaydin350 - 01 Ekim 2018, 08:53:45
Aynı sorunu ben de yaşadım. Sorunun asıl sebebi bence alışkanlık. Bizim Türk kadınlarında kesme tahtası üstünde bıçak kullanma alışkanlığı olmadığı için, elde soyma ve doğrama işlemi yaptıkları için, ve tabi çok pro seviyede çelikler, pro seviyede bilenmiş bıçaklar kullanmadıkları için, jilet keskinliğindeki bıçağa da aynı baskıyı uyguluyorlar. Bu seferde elindeki sebzeyi geçip parmağa kolayca dayanıyor bıçak. Keskin bıçağa alışsalar sorun çözülür diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Mutfaktaki bıçaklar çok da keskin olmamalı!
Gönderen: borakent - 04 Ekim 2018, 14:09:22
Elde kesme konusuna kesinlikle katılıyorum. Türk mutfak kültüründe daha çok elde kesme tekniği kullanılgelmiş. Bizim hanımlar da son yıllarda tırtıklı bıçakları parmaklarına dayamaya alıştığı için keskin bıçakta kazalar oluyor. Kesme tahtası üzerinde kesilen malzemeyi tutan eli uygun pozisyona getirince kesme riski sıfıra iniyor. ( Eli pençe gibi yapıp orta parmağın eklem yeri bıçak yüzeyine temas ediyor böylece bıçak ağzı sadece malzeme üzerinde oluyor.) Bıçak çok keskin olduğunda mutfakta yaşanabilecek tek sıkıntı o keskinliği korumak olur diye düşünüyorum.