Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: maviplanet - 12 Eylül 2018, 11:01:48
-
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2-3 aydır forumu takip ediyorum ve son 1 aydır üye olmaya çalışıyorum. mail onayındaki sıkıntıdan ötürü biraz zahmetli oldu üyelik süreci. İsmim Abdulkadir kamuda çalışıyorum ve bıçak bileme konusunda uzun zamandır kendimi geliştirmek istiyordum ki araştırmalarım beni buraya getirdi.
Şimdi işin doğrusunu bilmediğim dönemlerde bıçağımın birini kendim bizzat elektrikli taş zımparada ben kötü ettim. diğerlerinide ticari olarak bileme yapan ustalara 3-4 kez götürerek ağız açtırdım ama şuan çok pişmanım. Bıçaklarım hiç kesmiyor değil fakat ilk aldığım kalitede olmadıkları kesin. Bıçaklarım surbisa marka pimsiz modeller. çelik marka ve modelini sanırım sürbisa sitesinde paylaşmıyor.
sorum şudur bu bıçakların bozulan kısımlarını aşındırıcılığı kuvvetli olan mesela 400 gritlik bir taş ile açarsam ilk kalitesine dönermi, yada bu tarz ağız kısmı bozulan bıçakları eski durumlarına nasıl döndürebiliriz.
-
Aşağıdaki videoları ard arda izleyin, belki faydası olur:
- https://www.dailymotion.com/video/xd2d11
- https://www.dailymotion.com/video/xd2dau
Ayrıca kanala komple göz atarsanız faydalı birçok bilgiye ulaşabilirsiniz:
https://www.dailymotion.com/emrekipmen
-
Ağızda meneviş rengini gördüğünüz kısımlar adı üstünde menevişlenmiş yani işlem sırasında ağız temperlenmiş.
Renklerin karşılığına bakarsanız o çelik için sertliğin düşüşünü temperleme grafiklerinden çıkarabilirsiniz.
Ya bıçağı küçülterek menevişlenerek yumuşayan o kısımları atacaksınız yada bıçağa yeniden su vereceksiniz.
İkisi de zararlı yöntemler. Biri namluya, diğeri sapa...
-
Sürbisa t7 çelik kullanıyor. Bıçağın üzerinde de yazıyor t7 diye ufak bir şekilde. Daha önceleri t5 de kullandığı söyleniyor ama t5 olanına ben hic rastlamadım. Taşlama motorunda ben kaliteli bir bileme olacağını düşünmüyorum. Ancak sulu, düşük devirde çalışabilen, taşı geniş yüzeyli ve geniş çaplı olursa o zaman başka. Tabi birde çok ince kumlu olmalı.
-
Biraz zımpara veya bileme taşı ile çok mümkün. 400 kum kesicilik için yeterli. Daha keskin olmasını isterseniz 400 den sonra 1000 kum ile yaparsınız. Üstüne bir de pasta yaparsanız çok keskin olur.