Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Bekir Çankırı - 01 Haziran 2011, 14:09:38
-
NAMLU : Bi - metal şerit testere laması ( HSS + YAY çeliği )
BALÇAK : Pirinç lama
KABZA : Ahşap - Ama ne ağacıdır bilmiyorum , özellikle çift renginden hoşlandım
BEZEME : Bakır şeridi elde büküp siyah epoksi ile balçak - kabza arasına dondurdum , sonra da hepsini birlikte tesviye edip zımparaladım .
ISIL İŞLEM : Oksijenle göz kararı 800 derece civarı ısıtıp , yalnız kesici ağızı suya batırıp soğuttum .
(http://img822.imageshack.us/img822/355/dsci9584.jpg)
(http://img828.imageshack.us/img828/8453/dsci9560.jpg)
(http://img24.imageshack.us/img24/1350/dsci9562.jpg)
(http://img339.imageshack.us/img339/9173/dsci9569.jpg)
(http://img717.imageshack.us/img717/8254/dsci9570.jpg)
(http://img191.imageshack.us/img191/8775/dsci9575.jpg)
(http://img690.imageshack.us/img690/6834/dsci9580.jpg)
-
çok ama çok zarif bir çalışma Bekir Bey, tebrik ediyorum :2up balçağın üzerinde sanki kırmızı tonlu bir yıldız görüyorum, o nedir o? :)
-
Elinize sağlık Bekir Bey, çok şık bir bıçak olmuş.
-
ellerinize sağlık güzel bir eser olmuş. özellikle kabzede kullandığınız malzemeler ve işçiliği çok güzel. balçaktaki yıldızı nasıl yaptınız?
-
:( Yazdıklarım uçmuş. Bir daha yazmaya çalışayım.
Bekir bey galiba pirinci yıldız biçiminde oyup bu boşluğa yıldız biçimide bakır kakmış. Zahmetli bir çalışma ve güzel bir biçimde uygulanmış. :)
Diğer süsleme de çok güzel duruyor. Epoksi de tam bıçak dostu bir gereç. İcat edenden Allah razı olsun. Ancak epoksiyi ve bakırı yerinde kullanma ustalığı da gözlerimizi şenlendiren ana unsur.
Elinize sağlık.
-
Bekir ustam ellerine sağlık çok farklı bir mutfak bıçağı olmuş bütün malzemeler birbirini tamamlamış bu tarz bıçak düşünenlere örnek bir bıçak ellerin dert görmesin ustam.. :)
-
Ellerinize sağlık cok guzel bi eser olmus
balcaktaki yıldız ve yaptıgınız bezeme degisik bi hava katmıs kabzadaki kullandıgınız malzemede sade ve güzel görünüm katmıs emeginize saglık :2up
-
bu bıçakla soğan değil domates de kesse ağlar insan :'(
-
Ben bakırı pirinçten daha çok seviyorum. Özellikle bu bıçakta siyah ve bakır renginin ahşaba bağlantısı mükemmel olmuş. Çok yaratıcı bir fikir bakırın bu şekilde işlenmesi.
Ellerinize sağlık çok farklı ve o derecede güzel bir çalışma olmuş.
Eğer yıldız, eylem ustanın dediği gibi kakma ise çok iyi bir işçilik olmuş. Belli belirsiz olması ayrı biz hava katmış bence.
-
Bekir Usta çok titiz ve incelik gerektiren bir iş çıkmış, herşey birbiriyle uyumlu ve görkemli olmuş. Bakır yıldızı kakma mı akıtma mı yaptın merak ettim doğrusu. Acaba diyorum biraz asit uygulasaydın her ikiside oksitlenseydi bakır biraz daha kızarırmıydı. Ellerin kolların dert görmesin :2up
-
Ellerinize sağlık süper olmuş...
-
Teşekkürler ediyorum dostlarım , ustalarım varolun. :)
Balçaktaki bakır yıldız için ne kakma , ne de akıtma diyemiyorum :)
Yatağanım için metal üzerine bezeme çalışmaları sırasında aklıma gelip , adeta kendiliğinden çıkıveren bir teknik ilk defa da bu bıçakta uyguladım .
Uygulamak isteyen arkadaşlar isterler ise çizimli anlatımını da yaparım şimdilik kısaca : önce her iki balçak yanağını aynı eksende 4 mm matkapla deldim ( namluyu delmeden. ) . Namluya değen yüzeylerden de balçaktaki deliği havşaladım . Daha sonra dışa bakan yüzün delik kenarlarına , ince üçgen kesitli keski ve saatçi eğesi ile , yıldızın sivri ucundan başlayıp delik merkezine doğru hafifçe derinleşen ve deliğe açılan beş kanal açtım .
Dışarıda ucunu perçin topuzu halinde dövdüğüm 4 mm bakır teli , topuzu üst oluklara gelecek şekilde deliğe takıp balçak yanağından 4 mm kadar uzun bırakıp kalanını kestim
Bir yanı topuzlu bu bakırı 50 gramlık perçin çekicimle , heriki yanını iyıce yayarak kanalları da kapatana kadar döverek sıkıca perçinledim .
Namluya değen yüzünü balçak hizasına eğeleyip iki balçak yüzünü de pirinç perçinle namluya perçinledim .
Dışta kalan bombeleri de balçak hizasına eğeleyip zımparaladım , Parlattım .
Biraz daha belirgin olması için dış kenarlara kakma ile çizgi atmayı düşünüyordum ama parlattıktan sonra bu yarı belirgin halini daha çok sevdim .
-
çok şık , çok güzel bır bıçak olmuş Bekir usta :)
-
Kakma derken onu kastettiydim ben de. Adı öyle değil miymiş? :( Senin atölyede bu yaptığının denemelerini de gördüydümdü.
-
çok şık
5 yıldızlı otelin açık mutfağında kullanılacak kadar ;)
-
maşallah maşallah :)
-
bu bıçakla soğan değil domates de kesse ağlar insan :'(
Ali abiye katılıyorum :2up
Çok güzel gözüküyor Bekir abi eline emeğine sağlık.
Saygılar...
-
bıçak , kama ve kılıçlarda eski örneklerini çokça gördüğümüz (bizden çok bizzat yabancıların sevdiği >:() kesici metallerdeki Türk formu sizler gibi ustalarımız sayesinde , yeniden evrilip zamana ayak uyduruyor... Ellerinize sağlık , ellerinizden öpüyorum ...
-
Ellerinize sağlık Bekir bey,çok zarif ve güzel görünüyor.
-
Peh peh peh, 10 numara olmuş, ellerinize sağlık.
-
çok güzel eline sağlık
-
bıçak , kama ve kılıçlarda eski örneklerini çokça gördüğümüz (bizden çok bizzat yabancıların sevdiği >:() kesici metallerdeki Türk formu sizler gibi ustalarımız sayesinde , yeniden evrilip zamana ayak uyduruyor.
Eyvallah arkadaşlar hepiniz varolun olumlu eleştirileriniz için .
CZERNY'S ten aldığım ve metal bezeme işçiliğine hayran kaldığım Osmanlı dönemi harika Türk bıçak örneklerini benzer çalışmalar düşünen arkadaşlar için paylaşıyorum .
(http://img4.imageshack.us/img4/6725/balkan20yy.jpg)
-
Mutfak bıçağın muhteşem olmuş. Ellerine ve emeğine sağlık Bekir Abi.
Tabi fotoğraflarını koyduğun bıçaklarda çok güzeller. Yanlış anlamadıysam "aldığım" derken bu bıçaklar senin koleksiyonundamı artık.?? ::) Eğer öyleyse bu daha güzel bir haber... :2up
-
Aman dur Turgay bey .. :D :D Yanlış ifade kullanmışım fotoğrafı Alıntı yaptığım müzayede sitesinin adıdır CZERNY'S .