Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: Hüseyin07 - 24 Aralık 2017, 22:06:45
-
https://instagram.com/p/Bc-gq1kA8Wk/
Ustalar bu sistemi bilen var mı? Ben bu işe yeni başlayacağım için bir fikrim yok nasıl olduğuna veya olabileceğine dair. Fakat bu gibi konularda bilgisi olan varsa belki işine yarayabilir. Bir de aklıma şu takıldı;bunu uygularsak karbon çeliklerin pasa karşı direncini daha arttırmış olmaz mıyız? 🙂
-
Videonun altında tarifi var sanırım sonradan farkettim.
-
Damascus çeliklerde asitleme işlemi sonucu bir çelik kararırken diğeri direnç gösterip minimum şekilde etkileniyor bunun için nitrik asit,demir3klorür vs. kullanılıyor.
Damascus harici karbon çeliklerde de asitleme işlemiyle siyah yada gri yüzeyler elde ediliyor paslanma direncide artıyor.
Örneğin alttaki bıçağım 1070(ck67) çelikten yapıp nitrik asitle siyahlaştırdım bu siyahlığı yakalamak uğraştırıcı oldu tabi. :D
(https://i.hizliresim.com/POXPjd.jpg) (https://hizliresim.com/POXPjd)
-
Usta kara şimşek olmuş bu 🙂 karbon çelikleri pasa karşı en iyi bu şekilde mi koruyabiliriz?
-
Usta kara şimşek olmuş bu 🙂 karbon çelikleri pasa karşı en iyi bu şekilde mi koruyabiliriz?
En iyisi değilde en kolay yapabildiğimiz yöntem :D Yoksa teflon,cerakote,dlc gibi onlarca belki yüzlerce iyi kaplama yolu var ama basit ortamda asitle karartma iyi bir çözüm arada birde yağlayınca pek sıkıntı çıkmıyor.
-
Bunları bilmiyordum usta sağol. Bir araştırayım nasıl yapılıyormuş onlar 🙂
-
Damascus çeliklerde asitleme işlemi sonucu bir çelik kararırken diğeri direnç gösterip minimum şekilde etkileniyor bunun için nitrik asit,demir3klorür vs. kullanılıyor.
Damascus harici karbon çeliklerde de asitleme işlemiyle siyah yada gri yüzeyler elde ediliyor paslanma direncide artıyor.
Örneğin alttaki bıçağım 1070(ck67) çelikten yapıp nitrik asitle siyahlaştırdım bu siyahlığı yakalamak uğraştırıcı oldu tabi. :D
Asitli şeyler kestiğinizde siyahlık geçiyor mu yiyeceklere?Veya yüzeyde dağılma oluyor mu? Benzer basit şekilde porçöz ile yaptığım karartma ile meyve keserken hem meyvelere geçti siyahlık hem de namluda desen oluşmuştu :) Bu arada çok hoş bi formda bıçak,elinize sağlık
-
Asitli şeyler kestiğinizde siyahlık geçiyor mu yiyeceklere?Veya yüzeyde dağılma oluyor mu? Benzer basit şekilde porçöz ile yaptığım karartma ile meyve keserken hem meyvelere geçti siyahlık hem de namluda desen oluşmuştu :) Bu arada çok hoş bi formda bıçak,elinize sağlık
Pek birşey kesmedim dediğiniz tarzda gıdalarda kullanmıyorum.Ahşap yontunca yüzeyde çizikler oluşuyor siyahlığın yerine gri bir ton kalıyor.
-
Sayın Osman Kurt bıçağı çok güzel karartmışsınız. Karartırken nasıl bir yol izlediniz?
-
Sayın Osman Kurt bıçağı çok güzel karartmışsınız. Karartırken nasıl bir yol izlediniz?
%18lik nitrik asite batırdım 30sn tutup çıkardım peçeteyle yüzeyi silip camsil püskürtmek suretiyle nötrledim. Bu işlemi istediğim renk olana kadar devam ettim en son yüzeyi kurulayıp würth markasının "rost off plus"(wd40 benzeri) adlı ürününü sıkıp bir köşeye asıp bıraktım bıçağı.
-
Sayın Osman Kurt bıçağı çok güzel karartmışsınız. Karartırken nasıl bir yol izlediniz?
%18lik nitrik asite batırdım 30sn tutup çıkardım peçeteyle yüzeyi silip camsil püskürtmek suretiyle nötrledim. Bu işlemi istediğim renk olana kadar devam ettim en son yüzeyi kurulayıp würth markasının "rost off plus"(wd40 benzeri) adlı ürününü sıkıp bir köşeye asıp bıraktım bıçağı.
Çok teşekkür ederim. Bende de ck67 çelik var onlarda deneyeceğim. İyi çalışmalar dilerim.