Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: aksacli - 18 Kasım 2017, 21:39:03
-
Selamun aleykum gardaslar.abiler.benim bir sorum olacak..ben hobi amacli kamyon makasindan bicak yaptim bir kactane..bicagin agzini bir yere vurdugumda agzinda kirilmalar oluyo..amacim demiri kesen bicak yapmak..bitanesi demiri kesiyodu agzi fazla kirilma yapmadi ama bu sefer bicak kirildi..yardim edebilirmisiniz.nerde hata yapiyorim
-
menevişleme yapmanız gerekiyor meneviş ne diye soracak olursanız, foruma hoşgeldiniz :)
-
Menevis yaptim firinda 250 derecede 1.5 saat..ama bicaklarin agizyani bile kismi kirilma oluyo....yaptigim islemler soyle..siralamadami yanlislik var acaba ..celigi doverek bicak formunu veriyorum.sonra bant zimparayla agzini aciyorum .cok olmamak kaydi ile.. sonra isitip yag ile suyunu veriyorum.menevisini yapip biliyorum
-
Ağızı kalın bırakın makasla bu işi yapanlar ağzı 1.5mm civarı bırakıp üstünede 30derece üstü ağızlar açarak yapıyorlar.
-
Ağızı kalın bırakın makasla bu işi yapanlar ağzı 1.5mm civarı bırakıp üstünede 30derece üstü ağızlar açarak yapıyorlar.
Amma salladın ha osman :D :D :D Hayatında kaç tane makastan demiri kesen gerçek bıçak gördün de konuşuyorsun :-*
Menevis yaptim firinda 250 derecede 1.5 saat..ama bicaklarin agizyani bile kismi kirilma oluyo....yaptigim islemler soyle..siralamadami yanlislik var acaba ..celigi doverek bicak formunu veriyorum.sonra bant zimparayla agzini aciyorum .cok olmamak kaydi ile.. sonra isitip yag ile suyunu veriyorum.menevisini yapip biliyorum
Kullandığınız yağ nedir? Menevişi çok düşük tutmanız lazım ama ayrıyetten belirteyim makastan demiri kesecek kadar sert yapılan bıçakların iki sakıncası var, birincisi köreldiğinde bileylenmesi çok zor ikincisi de normalden çok sert olduğu için doğal olarak bıçağın kırılma riski var aynı karbür matkap uçları gibi çok sert çelikleri delebiliyor fakat yere düştüğünde kırılıyorlar, mantık aynı ;) Size tasiyem bıçağı bıçak gibi kullanın, hayati bir mesele olmadığı sürece bıçak ile demir kesmek doğru değil ^-^
-
Ağızı kalın bırakın makasla bu işi yapanlar ağzı 1.5mm civarı bırakıp üstünede 30derece üstü ağızlar açarak yapıyorlar.
Amma salladın ha osman :D :D :D Hayatında kaç tane makastan demiri kesen gerçek bıçak gördün de konuşuyorsun :-*
Güldürdün beni Soytürk hadi bana inanmadın al sana üstad Emre Kipmen ustanın yorumu
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=745.msg12236#msg12236
Olduda Emre ustayada inanmadın al sana kendi videonu atayım videonun 2:00 dakikadan sonrasına bak kendinde diyorsun Soytürk 1.5mmden sonra 2. ağzı açıyorum diye. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=NXPyRQ2OO_E
-
Ağızı kalın bırakın makasla bu işi yapanlar ağzı 1.5mm civarı bırakıp üstünede 30derece üstü ağızlar açarak yapıyorlar.
Amma salladın ha osman :D :D :D Hayatında kaç tane makastan demiri kesen gerçek bıçak gördün de konuşuyorsun :-*
Güldürdün beni Soytürk hadi bana inanmadın al sana üstad Emre Kipmen ustanın yorumu
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=745.msg12236#msg12236
Olduda Emre ustayada inanmadın al sana kendi videonu atayım videonun 2:00 dakikadan sonrasına bak kendinde diyorsun Soytürk 1.5mmden sonra 2. ağzı açıyorum diye. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=NXPyRQ2OO_E
Emre'nin yorumu beni bağlamıyor , ben kendi yaptığım için konuştum, ayrıca benim güldüğüm konu bu kadar emin konuşman açı konusunda ; " 1.5 mm ağız bırakıp üstüne de 30 derece üstü ağızlar AÇIYORLAR" Kaç tanesini gördün hala da konuşuyorsun, bu işler klavye başından atmaya benzemiyor o kadar basitse yap görelim >:D İşin püf noktası su vermede dediğimi atlamışsın 8)
-
Emre'nin yorumu beni bağlamıyor , ben kendi yaptığım için konuştum, ayrıca benim güldüğüm konu bu kadar emin konuşman açı konusunda ; " 1.5 mm ağız bırakıp üstüne de 30 derece üstü ağızlar AÇIYORLAR" Kaç tanesini gördün hala da konuşuyorsun, bu işler klavye başından atmaya benzemiyor o kadar basitse yap görelim >:D İşin püf noktası su vermede dediğimi atlamışsın 8) Ha bu videodan sonrakileri 1 mm de bırakıp ikinci ağızı açmıştım ;D
Soytürk dünyada sadece sen yoksun makasla bu işi yapan biraz dışarı bak adamlar youtubeda bin tane video çekmiş her noktasını tek tek anlatmış "gizli çok özel karbon çeliği" deyip saklamadan :D :D
Yorumumda ne demişim bir daha oku "yapıyorlar " Anlayacağın youtube,yabancı forumlar,facebook böyle adamlarla dolu.
0.4mm ağızın üstüne 25derecelik ikinci ağzı açan Türk ustalarımızda var ama makas değil nam-ı değer süper çelik M390 S90v vs. kullanıyorlar.
Benimle ilgili söylediklerine gelince kiminde yetenek vardır ama imkanı yoktur yapamaz, kimde de imkan vardır yetenek yoktur yine yapamaz. ;)
-
Makas kırık mıydı? Yoksa bir bütün şeklinde miydi. Kırık makaslarda kesinlikle bir miktar stres vardır. Normalizasyon farz hatta bazı ustalar kırık makas hiç kulanmıyorlar.
Birde tam olarak çelik bilinmediğinden dolayı menevişlerken elde edeceğin sertlik ve tokluk miktarı çok önemli.Misal bir 46Sİ7 56si7 aynı değil.Eğer 46Si7 gibi maksimum 57-58 hrc olan bir çeliği çok yüksek sertlikte menevişlersen kırarsın.Genelde bu karbon içeriğindeki çelikler için önerilen çalışma sertliği 54 hrc o da ortalama 200 derecede menevişlemek demek. (Bu değerler 1.1730'a göre oynama olabilir illaki)
Yüksek serlik her zaman plastik davranış-kırılma ile ilişkilendirilir.Yüksek tokluk ise elastik davranış burulma ya da ağız dönmesi ile ilişkilendirilir.
250 dereceye menevişlenen bir çeliğin kırılmaması gerekir diye düşüyorum.Bir şekilde hızlı soğumuş olabilir ya da içerisinde stres barındırıyor olabilir diye düşünüyorum.
-
Bıçak değil fakat bir rulman çeliğinden drnemelerde bulunurken çivi kestim derken demirede göz dikip demiri rahatlıkla kestim. Ben 300 derede menevişledim. Fakat ağız 30 derece civarı açmıştım.
Sorununa cevap vereceksem. Tüm dövme işi bitip, ağızı su verdiğimizde çatlamayacak kadar açıp bu 1mm olur 1.5 olur. Ardından en az 1 kez; tavsiyem 3 kez normalizasyon yapmanız. Normalizasyon, su verme sıcaklığına getirip kenarda tamamen soğutmak. Ardından suyunu doğru derecede vermek.
Ardındanda meneviş demir keseceksen 150-250 arası meneviş.
Ben 1mmlik kalınlığındaki eyeye 300 derecede meneviş yapıp çivi kestim. Bir daha derken çat diye kırıldı. Birde ne göreyim tane büyümesi olmuş. Kırılan parçaya dikkatli bak. Tane yapısı incecik olmalı. Ekteki W1-W2 eye çeliği. En üstteki tane büyümesi olmuş yani su verme ısısının üstünde bir sıcaklıkta su verilmiş. Sonra 3 kez normalizasyon. Ardındanda su verme.
-
Bu arada bir ekte bulunayım deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Hiçbir çelik kolay kolay üretici firmanın tavsiye ettiği ısıda doğru ortamda su verdiğinde çatlamayaz. Kağıt gibi değilse ağız.
Direk bıçağa su vermektense küçûk parçalarda deneme yap. Ve testlere tabi tut. Ağıza değişik çeliklerle demirlerle vur. Sırasıyla meneviş yapmadan vur ağıza. Sonra 100 derece meneviş yap tekrar vur. 200 derecede meneviş yap tekrar vur. Eziliyor ise çivilerle vurunca su verme işi olmamış demektir. Bu şekilde ne yaptığını denemelerle çok iyi öğreniyor insan. Bana ilk başta 850 derece çok kolay çıkılmaz o ısıya dediler bende verdim havayı verdim havayı sonrası malum. :) Kısaca bence hatan burda yüksek ısıda su veriyorsun. Sorunun menevişte değil. İlla makas çeliğiyla deneme bilye dene farklı çeliklerlede dene su vermeyi. Ama Soytürk ustam su verme işinin piridir. Doğrusu ben onun üstüne birini tanımıyorum. Burda tanımıyorum derken başka yok diye anlaşılmasın varsada henüz tanışmadım. :)
-
Emre'nin yorumu beni bağlamıyor , ben kendi yaptığım için konuştum, ayrıca benim güldüğüm konu bu kadar emin konuşman açı konusunda ; " 1.5 mm ağız bırakıp üstüne de 30 derece üstü ağızlar AÇIYORLAR" Kaç tanesini gördün hala da konuşuyorsun, bu işler klavye başından atmaya benzemiyor o kadar basitse yap görelim >:D İşin püf noktası su vermede dediğimi atlamışsın 8) Ha bu videodan sonrakileri 1 mm de bırakıp ikinci ağızı açmıştım ;D
Soytürk dünyada sadece sen yoksun makasla bu işi yapan biraz dışarı bak adamlar youtubeda bin tane video çekmiş her noktasını tek tek anlatmış "gizli çok özel karbon çeliği" deyip saklamadan :D :D
Yorumumda ne demişim bir daha oku "yapıyorlar " Anlayacağın youtube,yabancı forumlar,facebook böyle adamlarla dolu.
0.4mm ağızın üstüne 25derecelik ikinci ağzı açan Türk ustalarımızda var ama makas değil nam-ı değer süper çelik M390 S90v vs. kullanıyorlar.
Benimle ilgili söylediklerine gelince kiminde yetenek vardır ama imkanı yoktur yapamaz, kimde de imkan vardır yetenek yoktur yine yapamaz. ;)
Bakıyorum da yakından takip ediyorsun beni, bir tane özel karbon çeliğim oldu ve bundan rahatsızlık duymuyorum onu senin gibiler için ifşa etmiyorum oda bana kalsın ;) Bahsettiğin süper çelikler zaten bu işler için yapılmış çelikler kesmezse abes olur 8) Marifet kimsenin beğenmediği , burun kıvırdığı çeliğe o işleri yaptırmak, oda senin gibilere nasip olmaz zaten ^-^ Haklısın kendim bıçak yaptım diye ağzını başkasına açtırmak, suyunu başkasını verdirmek ( Hemde karbon çeliği :D :D :D ) apayrı bir yetenek işidir O:-)
-
Bu arada bir ekte bulunayım deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Hiçbir çelik kolay kolay üretici firmanın tavsiye ettiği ısıda doğru ortamda su verdiğinde çatlamayaz. Kağıt gibi değilse ağız.
Direk bıçağa su vermektense küçûk parçalarda deneme yap. Ve testlere tabi tut. Ağıza değişik çeliklerle demirlerle vur. Sırasıyla meneviş yapmadan vur ağıza. Sonra 100 derece meneviş yap tekrar vur. 200 derecede meneviş yap tekrar vur. Eziliyor ise çivilerle vurunca su verme işi olmamış demektir. Bu şekilde ne yaptığını denemelerle çok iyi öğreniyor insan. Bana ilk başta 850 derece çok kolay çıkılmaz o ısıya dediler bende verdim havayı verdim havayı sonrası malum. :) Kısaca bence hatan burda yüksek ısıda su veriyorsun. Sorunun menevişte değil. İlla makas çeliğiyla deneme bilye dene farklı çeliklerlede dene su vermeyi. Ama Soytürk ustam su verme işinin piridir. Doğrusu ben onun üstüne birini tanımıyorum. Burda tanımıyorum derken başka yok diye anlaşılmasın varsada henüz tanışmadım. :)
Övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim ama bende bildiklerimi buradaki ustalarımdan öğrendim, gerisi deneyimle ilgili ki inanın hala sorunla karşılaştığım oluyor, elde olmayan faktörler etki ediyor , ezbere su veririm dediğin çelik yeri geliyor sizi şaşkına çevirebiliyor. Ama bu işlerin piri Sefa ustam sağ olsun hala bilmediğimiz bir sürü şey var sayesinde yavaş yavaş ilerliyoruz.
-
Bakıyorum da yakından takip ediyorsun beni, bir tane özel karbon çeliğim oldu ve bundan rahatsızlık duymuyorum onu senin gibiler için ifşa etmiyorum oda bana kalsın ;) Bahsettiğin süper çelikler zaten bu işler için yapılmış çelikler kesmezse abes olur 8) Marifet kimsenin beğenmediği , burun kıvırdığı çeliğe o işleri yaptırmak, oda senin gibilere nasip olmaz zaten ^-^ Haklısın kendim bıçak yaptım diye ağzını başkasına açtırmak, suyunu başkasını verdirmek ( Hemde karbon çeliği :D :D :D ) apayrı bir yetenek işidir O:-)
Haklısın haklısın :)) :)) :))
-
Yazılanlara bakıp, yapılan hiçbir eleştiriye "sen ne bilirsin" tarzı bir yorumu olmayan Sefa Hoca'nın alçak gönüllüğünü aradı gözlerim ister istemez...
-
konuyu, başlığının ekseninden uzaklaştıracak yorum ve söylemlerden uzak duralım lütfen.
-
Yazılanlara bakıp, yapılan hiçbir eleştiriye "sen ne bilirsin" tarzı bir yorumu olmayan Sefa Hoca'nın alçak gönüllüğünü aradı gözlerim ister istemez...
Mesele "Sen ne bilirsin? " meselesi değil, arada başka şeyler var, zaman her şeyi gösterecek nasılsa...
-
"barış" kardeşlerim O0 En güzeli sevgiyle :)