Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: TarıkTuna - 15 Ağustos 2017, 22:44:10
-
Ustalarım ve bu işe gönül vermiş abiler !! Benim kafama uzun zamandır takılan bir şey var yanlış yada saçma düşünüyorsam be soru soruyorsam Amatörlüğüme veriniz :) bu bıçak ağızı açma konusu benim kafamı bayağı kurcalıyor. sayfadada en çok araştırdığım konu kendileridir. resimde de göründüğü gibi bıçakta iki ağız var yani birinci eğim ve ikinci eğim yani benim anladığım öyle. Ya benim bıçak ağzı açma ile ilgili seyrettiğim videolarda genelde ilk eğim veriliyor ve bırakılıyor kimse bu kesici ağızdan bahsetmiyor bu olay nedir tam anlayamadım şimdi bu ağız açmada sizlerin bahsettiği ve ağız açmayla ilgili konuştuğu genelde ilk eğilm ve bu ağız açma rampaları ile ilgili çalışmalardada atılan fotoğraf hep ilk eğim yapıldıktan sonraki fotoğraf oluyor incelediğim kadarıyla bu ikinci ağız nedir yada ilk eğim mi önemsiz ve biz ağız açma işleminde yaptığımız açı hesaplama hangisi için geçerli birinci için mi ikincisi için mi beni bu konuda aydınlata bilir misiniz ?? Şimdiden teşekkürler hatamız ve yanlışımız varsada affola. Saygılar hürmetler 😊
-
2. Eğim derken yalancı ağızı mı kast ediyorsunuz.
-
yalancı ağız mı bilmiyorum araştırdığım kadarıyla kesici ağız deniyor. bu bıçağın ağız kısımındaki 1 mm ince hat . anlatabildim mi bilmiyorum . resimdeki siyah kısmı 1.eğim(ağız) sarı çizikte 2. eğim(ağız) kast ettiğim bu
-
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8490.0
-
Bunu incelemiştim kavramları biliyorum ama kafamdaki soruyu gideremedi. Sanırım ben olayı düzgün bi şekilde aktaramadım yada siz farklı algıladınız erdem bey ama yinede teşekkür ederim 😊
-
Ikinci egim diye bahsettiginiz kesici agiz isil islem bitip sap takildiktan hatta kilif hazirlandiktan sonra en son yapilacak is.Yani bicak bitecek ve artik keskinlestirilmesi gerekecek o zaman acilir.
-
Bu islemin en sona birakilmasinin en onemli nedeni bicak agzinin cok inceltilip isil islemde kirima neden olmasini onlemektir. Bicagin sapi takilirken vs keskin olursada kazaya neden olabilir. En guzeli bicagin tum islerini bitirip yapilacak ise kilif yapilip en son kesici agiz acilip bilenmesidir.
-
Peki mehmet bey bu kesici ağızın açısı ilk yaptığımız ağız açma işlemi açısından farklı mı ?? mehmet bey birde bi sorum daha olacak bu kesici ağız işi çok hassas ve detaylı bu işlemi ne ile yapacağız internette bir video görmüştüm lansky bileme aparatı ile yapıyordu onunla olurmu sizce https://youtu.be/ZlI5PaXsfOk linki de buraya paylaştım yorumlarınızı bekliyorum
-
Bahsettiğiniz ağız taşlama tipiyle alakalı , bu tip bıçaklarda bildiğim kadarıyla su verilmeden önce ilk eğim dediğiniz kısım açılıyor , su verildikten sonra ikinci eğim dediğiniz kesici kısım açılıyor. Eğer bıçak bunun gibi iki farklı açıya sahipse bıçak ağzının açısı "ikinci eğim" için geçerli oluyor. Bunun dışında her iki tarafında sadece bir ağza sahip olan bıçaklar da var , tahminimce bu bıçakların ağız açısından bahsediyorsak zaten sahip olduğu tek açıyı belirtmiş oluruz. Her taşlama tipinin kendine ait özellikleri ve adları var , bu yüzden farklı amaç için üretilmiş bıçaklarda farklı taşlama tipleri bulunuyor.
Bu videoda farklı taşlama tipleri incelenmiş : https://www.youtube.com/watch?v=UzJ6LGxPmCg
Bu videoda ise su verilmiş tek açıya sahip olan bir bıçağa ikinci ağız açılıyor ve bıçak "Saber Grind" adı verilen taşlama tipine dönüştürülüyor : https://www.youtube.com/watch?v=L2iRPVO5ia8
Bu videolarda ise "Scandi Grind" adı verilen bir ağız açılıyor:https://www.youtube.com/watch?v=FnvGlUGLVGU-https://www.youtube.com/watch?v=5IGfWuY9Lh0
-
Peki mehmet bey bu kesici ağızın açısı ilk yaptığımız ağız açma işlemi açısından farklı mı ?? mehmet bey birde bi sorum daha olacak bu kesici ağız işi çok hassas ve detaylı bu işlemi ne ile yapacağız internette bir video görmüştüm lansky bileme aparatı ile yapıyordu onunla olurmu sizce https://youtu.be/ZlI5PaXsfOk linki de buraya paylaştım yorumlarınızı bekliyorum
Soruya atlamış olacağım ama: Evet var , zaten olmasaydı 2 farklı açı olmazdı. 2. açı ilk açıdan daha geniş olacaktır. Bu şekilde bir bıçak ağzı açmak için lansky bileme sistemi kullanılabilir ancak 1 mm gibi kaba bir ağzı tamamen bilemek bileme taşıyla ne kadar kolay olur bilmiyorum , Lansky'nin en kaba taşının kumu yeterince kabaysa çok zor olmaz herhalde. Ben en bıçağımda 120 kum bant zımpara ile bu tipte bir ağız açtım , pek zor olmadı.
(https://i.hizliresim.com/290o5A.jpg)
-
Ekin sağolasın bayağı yardımcı oldu benim dediğim olay burda bahsedilmiş ilk attığın linkte high flat/saber-hollow-chisel tip bıçaklar bu şekilde oluşuyor belli bir taşlama eğimi ile gelip cutting edge(kesici ağız) oluşumu gözleniyor asıl sıkıntı bu cutting edge kısmının yapımı gibi geliyor bana onuda bi şekilde çözüme kavuşturmam lazım artık iyice inceleyeceğim :)
-
Ekin sağolasın bayağı yardımcı oldu benim dediğim olay burda bahsedilmiş ilk attığın linkte high flat/saber-hollow-chisel tip bıçaklar bu şekilde oluşuyor belli bir taşlama eğimi ile gelip cutting edge(kesici ağız) oluşumu gözleniyor asıl sıkıntı bu cutting edge kısmının yapımı gibi geliyor bana onuda bi şekilde çözüme kavuşturmam lazım artık iyice inceleyeceğim :)
Aslında Lansky gibi bir bileme sistemi alıp ya da yapıp sisteme eğe başlayarak açılabileceğini düşünüyorum. Tabi eğe sert çelikte ne kadar etkili olur bilemem :)
-
Kuzenim yurt dışından geliyor bu bıçak işleri için yavaş yavaş alet erdavat topluyorum avuç taşlama eğe felan var ama bir mihengir ile bir lansky siparişinde bulundum gelirken getirecek dur bakalım bıçak yapım çalışmalarına başlamayı düşünüyorum artık takıldıkça foruma danışacağım 😊😊