Bıçak Sanatı - Forum

Forum Muhabbeti => Kolleksiyon, bıçak tanıtımı, incelemesi => Konuyu başlatan: fankitonkii - 10 Haziran 2017, 16:46:59

Başlık: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: fankitonkii - 10 Haziran 2017, 16:46:59
İyi günler ustalar. Hayırlı ramazanlar. Morakniv markasının Robust modelini aldım. Karbon çelikle ilgili bir kaç şey okudum. Aklıma takılan bazı şeyler oldu. Onları sormak istiyorum. Pas ile kararmanın arasında ki fark nedir? Paslanmaması için yağlanması önerilmiş ama bu yağlama hangi aralıklarla ve nasıl yapılmalı? Genel olarak yemeklerde de kullanılacak o yüzden yağ olarak zeytinyağı filan mı kullanayım? Şimdiden çok teşekkürler kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: tamahagane - 11 Haziran 2017, 14:42:35
Ben karbon çelik Moramı önce bir gece sirkede bekletip kararttım. Kullanırken ıslak ya da kirli bırakmazsam paslanma olmuyor, kullanmadığım zaman kuru saklıyorum. Yıkadıktan sonra silah yağı ile yağlayıp siliyorum.
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: karayip_korsanı06 - 14 Haziran 2017, 15:44:57
kardeşim ne yaparsan yap paslanır tavsiye etmem kararma yapar ve paslanır  yemekte kullanacaksan neden paslanmaz bir  bıçak almadın kardeşim
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: s.emreaktas - 14 Haziran 2017, 15:49:01
Benim ki de devamlı paslanıyordu.Bende patina işlemi uyguladım artık paslanma sorunu yasamıyorum youtube de patina nasıl yapılır izle kendin yap rahat edersin
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: roger - 30 Haziran 2017, 11:27:34
Morakniv bıçaklarını çok severim,robustumu 1 yıldır kullanıyorum.Ne kararma ne paslanma hiç birşey olmadı.Burda konuşanlar heralde bıçağı ıslak bir şekilde rafa kaldıran kişiler.İstisnasız her kullanımımdan sonra ince yağla yağlayıp kılıfıyla kaldırırım.Bıçağına bakamayan elbette karartır paslandırır.Ben hep korkumdan dolayı stainless moraları alırdım baktım karbonlar paslanmıyor burda denildiği gibi onlara geçiş yaptım.
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: Hakan Polat - 19 Ağustos 2017, 12:39:23
Valla ben bıçağı yiyeceklerde kullanma ihtimaline karşın zeytinyağı, bazen de Ayçiçek yağı ile yağlardım. Sonra farkettim ki bıçağı yağlarken yağı tüm yüzeye yaymama rağmen sonradan yağ noktalar şeklinde toplanıyor. silince de yağın toplandığı yerlerde lekeler kalıyordu. bastıra bastıra silerek çıkarttım lekeleri.

artık 2 günde bir çıkartıp siliyorum iyice. sonra tekrar yerine kaldırıyorum. yağlamıyorum. kullanınca ise kullandıktan hemen sonra siliyorum. çok şükür sıkıntı çıkmadı şimdiye kadar.
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: borakent - 19 Ağustos 2017, 17:47:59
kardeşim ne yaparsan yap paslanır tavsiye etmem kararma yapar ve paslanır  yemekte kullanacaksan neden paslanmaz bir  bıçak almadın kardeşim

Üstünde fazlaca konuşulmuş bir konu hakkında bu kadar kesin hüküm vermek biraz ofsayta düşmek gibi oluyor. Unutmayın ki 50 yıl önce mutfaklarda paslanmaz çelik çok nadirdi/yoktu.
Bu bıçak yemeklerde kullanılacaksa, kullanmadan önce bir iki damla zeytinyağı ile sıvanıp; kullandıktan sonra da yıkayıp kurulanıp kaldırılırsa hiçbir sıkıntı yaşanmadan kullanılır.

Uzun süre kullanmayacaksanız da ince makine yağlarından biriyle aynı işlemi yapar kaldırırsınız. Yemek hazırlama işlemine başlamadan da bir güzel yıkarsınız.
Başlık: Ynt: Morakniv Robust Karbon Bakımı
Gönderen: Harlock - 16 Mayıs 2018, 22:38:23
Usta değilim ama iyi bir patina işlemi paslanma konusunda güzel bir alternatif oluşturur. Sirke, hardal veya suyla iyice seyreltilmiş nitrik asit kullanabilirsiniz. Genelde %10 nitrik asit içeren karışımlar kullanılıyor.