Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Ahşap ve marangozluk, micarta, G10, reçine, kompozit... => Konuyu başlatan: Metin KILIÇ - 04 Haziran 2017, 20:10:04
-
Kesme tahtası için mineral yağ kullanılmasının nebati yağlara göre daha iyi olduğunu okudum. Yabancı sitelerde de tavsiyeler bu yönde.
Ahşapta kullanılabilecek mineral yağ nedir. Nerede bulabilirim?
Parafin ya da sıvı parafin bu işi görür mü? Tavsiye edeceğiniz bir yağ var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.
-
mineral dediğiniz petrol esaslı olması gerek.Petrol bitkiden kesme tahtasında nasıl daha iyi olabilir.Sağlık açısından konuya bakarsak eğer.
-
mineral dediğiniz petrol esaslı olması gerek.Petrol bitkiden kesme tahtasında nasıl daha iyi olabilir.Sağlık açısından konuya bakarsak eğer.
Türkçe şöyle bir kaynak var.
https://www.google.com.tr/amp/www.yag.gen.tr/amp/mineral-yag.html
-
işin içinde petrol kelimesi geçmesi tedirgin ediyor.Araştırmalar zararı yok diyorsa doğrudur.
-
Pruva cilalarını duymuştum başka bir forumda, bir bakın isterseniz :)
-
Kesinlikle mineral yağ kullanılmamalı diyen paylaşımlar görmüştüm ağaç ile ilgili forumlarda.
Ayrıca yapıştırıcı olarak da boncuk tavsiye ediyorlar.
-
Yapmak istediğim şeylerden birisi olduğu için bir ara epey incelemiştim.
İlave olarak, her ahşap da bu iş için uygun değil. Kayın, sanırım, en uygun olandı.
Aşağıdaki forumda bol miktarda bilgi bulabilirsiniz.
http://www.hobitutkunlari.com/sohbet-muhabbet/18857-kesme-tahtas-iin-hangi-ya-kullanmalym.html
http://www.hobitutkunlari.com/5585-imize-yarayacak-teknik-ve-pular/balmumu-tung-cila-9.html
http://www.hobitutkunlari.com/boyalar/18164-pruva-doal-ahap-cilas.html
-
Bülent Ustam tung yağım var. Kendi yaptığım bir masada kullandım. Ancak kokusu bir yılda geçmedi. ;D
Çok ağır kokuyor. Kesme tahtası için uygun olduğunu düşünmüyorum. Kaynak gösterdiğiniz siteyi takip ediyorum. İlgili başlıkları okudum ancak tatmin edici bir cevap bulmuş değilim açıkçası.
Pruva cilası (carnauba wax) olabilir gibi geliyor.
Yalnız ecnebi forumlarında net olarak "mineral oil" demeleri, anti-bakteriyel ve kokusuz oluşu bu konudaki ısrarımın sebebidir.
-
Üstadım, ben bu konuyu incelerken inanın aynı şekilde kafam karıştı ve sırf bu yüzden bir süre erteledim iki parçalı simetrik zeytin kesme tahtasını :-[
Kafamda netlestirebildigim en önemli şey; kesinlikle doğal olmayan yapıştırıcı, cila vb. kullanmamak olmuştu, o yüzden yazıyorum bunları. Yine de takdir sizindir tabiî ki.
Bizimle tecrübelerinizi paylaşırsanız mutlu oluruz. :)
-
Şöyle bir kaynakla karşılaştım.
Kaynak; kesme tahtası üreten bir Amerikan firması.
https://www.cuttingboard.com/blog/what-type-of-oils-are-safe-to-use-on-your-cutting-board/
Çok farklı malzemelerden bahsediyor. Balmumu, carnauba natural olanlar. Bu carnauba denilen cila bir çeşit palmiyeden elde ediliyor ve sert bir mum formunda. Pipo imal eden arkadaşlarım ahşaba son parlaklığı vermek için kullanıyorlar. Polisaj keçesi ile uygulanabiliyor. Sıvı ya da krem formunda var mı bilmiyorum. Ancak zamanla matlaşıyor. Su geçirmiyor ve yumuşak bir bezle ovalayarak yeniden parlaklık verilebiliyor.
Sanki balmumu da aynı şekilde uygulanabilir.
Mineral yağ için ise food grade yani yenebilecek kalitede sağlıklı olması gektiğini söylüyor. Bu sitede satışı da varmış bahsedilen mineral yağın ya da sıvı parafinin.
-
Benim Onerim simsir yada abanoz olur. Simsir haliyle zaten kullanilan saglikli bir urun abanoz ise cok sert oldugu ve suya karsi direncli oldugu icin. Yag vs. riskine girmek istemem kesim tahtasinda
-
Karnuba, balmumundan daha serttir. Eminönü'nde bulabilirsiniz.
Bkz.: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1232.0 (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1232.0)
-
Metin Abi geçenlerde ararken karşılaşmıştım. Birde şöyle antibakteriyel ürün var https://www.e-hirdavat.com/Pruva-Antibakteriyel-Dogal-Ahsap-Cilasi,PR-40107.html?_sgm_source=40107&_sgm_campaign=scn_6185b6da5000c002&_sgm_action=click&_sgm_type=RSRP
-
Mehmet Ustam da Pruva cilası dediğine göre çoğunluğu dinlemekte fayda var. :)
Yine de mineral yağla ilgili bir şeyler öğrenmek isterim.
-
Ben kullandigim kesme tahtalarinda Sefa ustamin tarifini kullaniyorum, simdiye kadar herhangi bir sikinti yasamadim. Balmumu- zeytinyagi- terebentin karisimi zaten macun kivaminda. surup biraz havalandirinca koku vs de kalmiyor su da gecirmiyor
-
Kesme tahtasinda yaga neden ihtiyaç var anlamadim. Sonuçta kesme tahtası. Kesme tahtası yağlanmaz üzerinde et ve benzeri şeyler kesiliyorsa tuz ile temizlenir yağlanması hijyenik değildir. Ayrica kesme tahtaları deterjanla yıkanmaz icine ceker hemen sonra tekrar kusar sizde üzerimizde kestiğiniz sebze meyve ile beraber afiyetle yersiniz