Merhaba dostlar,
Bir bıçak sevdasıdır aldı başını gidiyor. Başta satın alacaktım fakat araştırmalarım sonucu kendim yapmaya karar verdim. bicaksanatinin payi büyük o yüzden yapacaklarımı, yaptıklarımı burda adım adım paylaşmaya karar verdim. Böylece yeni arkadaşlar için kaynak olur hemde yanlışım varsa ustalar düzeltir diye düşünüyorum. Bu başlıkta yapmayı planladıklarımı yazıcam. Olay netleşince başka bir başlıkta da adım adım yapım aşamalarını paylaşmayı düşünüyorum.
Önce bıcağın kullanım alanına karar verdim. Kamp yapmayı, doğada bulunmayı sevdiğim için basit ama sağlam bir bushcraft bıçağı yapmak istiyorum. Kullanım alanından sonra belkide en önemli faktör olan çeliğe karar verdim. Yüksek karbonlu, sağlam ama kırılacak kadar sert olmayan, kolay bilenen uzun süre ağız tutan bir çelik ihtiyacım var. Bulunabilirliğinden dolayı basit karbon çelik 1090, yada alaşımlı D2 gibi nispeten yüksek karbonlu çelikleri kullanmaya karar verdim. D2 sanırım diğer elementlerden dolayı daha esnek? Scandi ağız planlıyorum. Hazır satılan lamalar var. Okuyup izlediklerimden öğrendiğim kadarıyla bu çelikler hava çeliği ve sularken havadan yalıtmak gerekiyor. Bunuda bıçağı soğumaya bırakmadan önce hava almayacak şekilde sac metal folyo ile yapmayı planlıyorum. Yanlışım varsa düzeltirseniz memnun olurum. Referans aldığım çelik tablosu aşağıda.
(http://oi63.tinypic.com/1rd9ht.j[left][/left]pg)
Yeni arkadaşlar için ek bilgi. Okuyup öğrendiğim kadarıylada XXXX şeklindeki isimlendirme Amerikan Demir Çelik Enstütüsü olan AISI tarafından standartlaştırılmış. İlk hane çeliğin hangi alaşımdan yapıldığı, ikinci hane alaşımdaki ek elementin veya maddenin cinsi, son iki hane ise binde olarak karbon oranı. Örneğin 1090 için 1 düz çelik, 0 herhangi bir ek element yok, 90 ise binde 90 yani %0.9 karbon olduğunu ifade eder. 1150 için 1 düz çelik, 1 sülfür eklentisi 50 %0.5 karbon demektir. N690, 440 serisi, D2 gibi çelikler neye göre isimlendiriliyor bilgim yok.
(http://oi67.tinypic.com/2h66cti.jpg)
Lamayı bimetal testere, kalın, ince balık sırtı eğe ve zımpara kağıdı kullanarak şekillendirmeyi düşünüyorum. Belki matkap, belkide taşlama desteği alırım.
Çeliği şekillendirdikten sonra ısıl işlemini dışarıda kömür ve elektrikli fan ile yapmayı planlıyorum. sefaçabuk'un forumda paylaştığı tavlama rengi tablosuna göre 1050 1100 derece gibi sıcaklığa çıkartıp yarım saat bekledikten sonra bıçağı soğuması için iki levha arasında pressleyerek kendi haline bırakacağım. Soğuduktan sonra menevişi için evde kullandığım 240, 250 derecelik fırınımı kullanacağım. Buraya kadar anlattıklarıma yorum yapan olursa memnun olurum.