Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: assassinsocean - 24 Nisan 2017, 15:30:57
-
tecrübeli abilerim öncelikle merhaba...konu şu ki;
Araştırmama rağmen bulamadığım bulduysamda anlamadığım bi olay var taşlama ve bileme açısı bu neye göre nasıl belirleniyor ve bazı forumlarda okuduğum bir yerde D2 çelik için taşlama açısı 27 derece iken bileme açısı 12 gibi bir rakam okudum vesaire... kısaca neye kime göre belirleniyor bu kardeşiniz sizden bilgi ister...
-
Bu konu biraz uzun bildiğim kadarı ile anlatacağım .Verdiğiniz açılar normal bir bıçak için mantıklı değil .
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8490.0
http://i.hizliresim.com/7qp3pW.jpg (Ağızlara dikkat . )
Bıçak kalın olunca daha sağlam olur , ama o kadar kalın bir sırta ihtiyaç yoktur bundan dolayı ''taşlama'' diyerek tabir ettiğimiz yer bıçağın ağızındaki açıyı azaltmak içindir .Kesici ağız ise bildiğin gibi kesmek için .(Burdan emin değilim ama kesici ağızın başladığı yerdeki kalınlık ne kadar fazla olursa o kadar sağlam olur .) Genelde taşlama , kesici ağız açısından daha az açıya sahip olur (sanırım her zaman ).
Sınıflandırmak için de bıçağın ağız yapısına göre adlar verilmektedir .(Görsel sırasına göre değil .)
1-Burda taşlama yok sadece kesici ağız var (2. bir açı yok )
2-Bunda bıçağın ortalarına doğru taşlama başlar ,genellikle 1mm kalana kadar devam eder , ondan sonrada kesici ağız başlar.
3-Bunda ise taşlama ortadan değil bıçağın sırtından başlar , genellikle 1mm kalana kadar devam eder , sonrada kesici ağız ...
4-Bunda ise taşlama iç bükeydir, gerisi 2 yada 3 ile aynı .
5-Bunda ise taşlama dış bükeydir , gerisi 2 yada 3 ile aynıdır , çoğunlukla balta gibi aletlerde kullanılır .(Burdaki amaç kesmekten çok 2-3 mm kestikten sonra taşlama malzemenin arasına girer ve malzemeyi ayırır. Kendi fikrim emin değilim .)
Ayırmaya örnek :https://www.youtube.com/watch?v=A6XEZ9tpz6A Burda baltanın ağızlarının önemini görüyorsun .
Sınıflandırdığım yerde adlarından çok mantığı var .
Taşlama açısının çok da bir önemi yoktur amaç kalınlığı azaltmaktır. Kesici ağızda ise açı ne kadar az olursa o kadar keskin ve güçsüz , ne kadar çok olursa o kadar kör ve sağlam olur.
Açı arttıkça ↑ , sağlamlık artar ↑ , keskinlik azalır ↓ .
Açı azaldıkça ↓ , sağlamlık azalır ↓ , keskinlik artar ↑ .
Örnek açılar (Kesici ağız açıları )
5:Fileto
15: Ustura
20:Mutfak , kelle bıçakları
25:Av ve cep çakıları
30:Satır , balta , tahra vb.
45:Tercihe göre balta.
İlk bu tarz açıklamam umarım faydaşı olmuşumdur , hatam var affola !
-
Estağfurullah... Üstadım vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim gayet net cevabımı aldım teşekkürler...
-
Estağfurullah... Üstadım vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim gayet net cevabımı aldım teşekkürler...
Ben teşekür ederim , üstad denecek kişi bana oğretenlerdir .
-
çok yararlı teşekkürler peki taşlama sehpası yaptık diyelim açının derecesini en sağlıklı nasıl ölçeriz
-
çok yararlı teşekkürler peki taşlama sehpası yaptık diyelim açının derecesini en sağlıklı nasıl ölçeriz
Orasını bilmiyorum bir açı ölçer kullanabilirsiniz sanırım .
-
Akilli telefona aci olcer uygulamasida yukleyebilirsiniz.
-
Kesinlikle çok işe yarıyor :)
Akilli telefona aci olcer uygulamasida yukleyebilirsiniz.
-
çok yararlı teşekkürler peki taşlama sehpası yaptık diyelim açının derecesini en sağlıklı nasıl ölçeriz
Daha önce bi muhabbeti geçmiş, forumda okudum şöle bi açıölçerden bahsediliyordu
bknz:
-
http://www.bilginoglu.eu/kalite_kontrol_ekipmanlari_aci_olcerler_0_180-l-1-sayfa_id-11-id-5281
yukarıdaki linkte bulunan üründen almayı planlıyorum.Bilginoğlu firması mitutoyo nun tr distirubutoru.Ürününü inceleme fırsatım olmadı ama büyük bir firma kötü ürün yaptırmamıştır diye düşünüyorum.Ürün markası bilmaksan ve 15 eurodan başlıyor küçükler.