Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: emrekipmen - 23 Ekim 2010, 03:23:04
-
815 derecede su verildi, 205 derecede çifte menevişlendi, bu durumda yaklaşık 57-58 HRC civarında olmalı CK67. Zaten kullanılabilir en yüksek sertlik bu CK67'de. Yarın pirinç testi yaparım geçici bir ağız açıp, ama sanırım rahatlıkla geçecek...
Delikler tabii ki delindi ;) Yanında gerekli pinleri de yollayacağım. Biraz hafiflesin kabza kısmı diye fazladan delik deldim.
-
emre hocam pirinç testi ni nasıl yapıyorsun başka testler varsa onlar nelerdir şöyle köylü memo dayının anlayacağı bir şekilde anlatırmısın bir yerde pirinç testini okudum ama oldum olası uzayda bir nokta düşünüp ona teğet çizemiyorum :)) şimdiden teşekkürler.
-
emre hocam pirinç testi ni nasıl yapıyorsun başka testler varsa onlar nelerdir şöyle köylü memo dayının anlayacağı bir şekilde anlatırmısın bir yerde pirinç testini okudum ama oldum olası uzayda bir nokta düşünüp ona teğet çizemiyorum :)) şimdiden teşekkürler.
:))
Hay hay ustam,
Kolay aslında, mesele ağızın kesme açısını tutabileceği kadar esnek olup olmadığını görmeyi sağlıyacak bir test.
Bunun genelde yapılış tarzı pirinç çubuğu kesmek şeklinde ama yanlış, o pek bir bilgi vermez. Doğrusu şöyle:
Bıçağın meneviş işlemi bittikten sonra bıçak tipine göre ağızı açıyorsunuz. Mesela ağır bir doğrama bıçağı/maşet vs. için 15'erden 30 derece civarı bir açı iyidir, daha küçük kullanım tarzı, bowie, av bıçağı gibi bıçakların ağzı genelde 20-25 arası olur. Fileto bıçaklarında, özellikli şef bıçaklarında filan 18 derece gibi bir açı olabilir, usturalarda 12-15 derece civarları olabiliyor. Bu açılara uygun ısıl işlem yapıldıysa normal şartlar altında ağzın bozulmaması gerekiyor.
6-8 milim civarı bir pirinç çubuk mengeneye boylamasına sıkıştırılır. Mengenenin yüzeyinden biraz taşacak şekilde. Sonra traş edebilecek kadar iyi bileylenmiş bıçağın ağzının tam son açısının yüzeyi cubuğa yatay teğet gelecek şekilde yatırılır. Yani sanki pirinç çubuğu traş edermiş gibi. Çubuğun arkasında güçlü bir ışık olmalıdır. Bıçağa hafif bir basınç uygulanarak ağzın çubuğun yüzeyinde bombe yapması sağlanır. Bu bombe çok kolay seçilemeyecek bir bombedir ağız açısının darlığından dolayı bunun için merçekli lambalar veya göze takılan optivizörler iyi iş görüyor. Bu bombeyi kaybetmeden tüm bıçak ağzı pirinç çubukta kaydırılır. Sonra diğer taraf da aynı şekilde çekilir. Yine mercek ile ağız incelenir, traş ederek keskinlik kontrol edilir. Keskinlikten en ufak bişey kaybetmemesi lazım. Aynı zamanda ağızda bir çentilme ya da kör nokta oluşmaması lazım. Eğer kırılma şeklinde bir çentilme varsa bıçak ağız açısına ve tipine göre fazla kırılgandır çelik, önce menevişi biraz daha yüksek ısıda tekrarlanır, eğer hala oluyorsa bu bıçağın ısıl işlemde tane büyümesi gibi bir sorun yaşadığı anlamına gelebilir. Eğer çentikler yamulma şeklinde oluşmuşsa bu ya bıçağın su vermede düzgün sertleşmediği ya da menevişin fazla yüksek olduğu anlamına gelir. Bazen de makinada açılan ağız açma işleminde ağız fazla ısındığından su kaçabilir, bu pirinç testinde tespit edilebilir. Bu testi geçememişse bıçak tekrar ısıl işleme sokulmalıdır...
Sanırım test anlatımımdan çok da açıklık kazanamadı. Bu yüzden bir çizim eklemeye çalışacağım...
-
Çizim çok iyi olmadı, umarım anlatabilmişimdir...
-
İki resim buldum,
Şu resim ince yapıda bir fleto bıçağı gibi bir bıçağın testini gösteriyor, bıçağın inceliğinden dolayı tüm namlu esniyor:
(http://www.warnerknives.com/CKD/knifem13.jpg)
Şu da daha dar ağız açısında bir av bıçağının testinden bir an, ağızdaki bombeyi fotografta seçmek bile baya zor:
(http://farm3.static.flickr.com/2027/4506694199_b6990efcb1_b.jpg)
-
çok teşekkürler olayı iyi anladığımı sanıyorum pirinç teli kesmek gibi bir amacımız yok bıçağın en ince kısmı olan ağız ın esneklik ve ilk halinde kalabilme sınavı bu test değerlendirme sonucuna göre de ya su verilirken iyi sertleşmemiş yada çok sert olmuş meneviş eksik yada bıçağın ağız açısı uygun değil gibi sonuçlar elde edeceğiz bu testten
-
Aynen Halis :2up
-
Eski mesajlardan bölerek "Pirinç testi" konusunu oluşturdum.
Orjinal konu da buydu:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=531.0 (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=531.0)