Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: FATİH YILANCI - 22 Mart 2017, 10:08:34
-
Merhabalar...
Geçenlerde yaşadığım ilçede demircilik ile uğraşan bir amcanın yanına gittim. Maksatım sohbet etmekti. Kendisi yıllardan beri keser, kazma, orak, tağra ve bıçak yapıyor. Biraz kendisini izledim. Genelde makas çeliği kullanıyor. Kendisi suyu sadece ağız kismina verdiğini söyledi (mantıklı). Yanlız yağ olarak yanmış motor yağı kullanıyor bazen de su kullanıyor. Menevişi ise ayrı bir işlem olarak görmüyor,suyu verirken perlit burnunu geçtikten hemen sonra(göz kararı ile yapabilmesi: yılların tecrübesi) çıkarıp havada soğumaya bırakıyor! Tam soğutma niye yapmıyorsun diye sordum, kendisi önceden yapıyordum bazen catlamalar felan oluyor diye şimdi gerek duymuyorum cevabını aldım
Benim değerlendirmem tecrübe var ama
bilgi yönünden eksik.
Kullanılan yağ ve menevişte de eksiklikler var diye düşünüyorum
Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir???
-
Normalizasyon yapıyor mu?
-
Su verme tavlamasından once ısıtıp biraz sogutuyo ama oda yarım yamalak
-
Ustanın taktiğini martemperleme östemperleme konuları ile birlikte değerlendirmeli, ön yargıya erken düşmemeli derim.
-
Eğer neticede sorun yoksa yöntemdeki farklılıkların farkını anlamaya çalışmak ileriye götürür. Bizim buradaki ustalarda aynı şekilde soğutma yapıyor.
-
tümünü kastedmiyorum ama geleneksel demircilerde gördüğüm en büyük hata su verdikten sonra taş motorunda bileyip suyunu kacırmaları.