Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Ahşap ve marangozluk, micarta, G10, reçine, kompozit... => Konuyu başlatan: adem42 - 13 Mart 2017, 11:58:44

Başlık: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: adem42 - 13 Mart 2017, 11:58:44
Bıçakların bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekiyor ama yinede yıkanıyor ve kabza malzemeleri kısa sürede deforme oluyor. Deforme olmayacak, gıda için uygun olan, piyasada bulabileceğim mutfak ve şef bıçakları için en uygun sentetik kabze malzemesi önerebilirmisiniz?
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: Erdem Kırca - 13 Mart 2017, 16:56:13
Kasapların üzerinde et kestiği ismi polietilen , polyamid , kestamit , teflon bu 4 isimide kullanıyorlar. Bu malzemenin çeşitli kalınlıkları var. Bundan yapabilirsiniz. Sanayide beyaz rengini bulmanız çok kolay.

https://www.kariyermutfak.com/polietilen-et-kesme-tahtasi-50-30-4cm-kalinlik-
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: mehmet_ - 13 Mart 2017, 18:41:34
Corian da sık kullanılıyor mutfak bıçaklarında. Ben hiç kullanmadım ama kırılgan bir malzeme olduğu söyleniyor. Düşme ve darbelerde çatlayabiliyormuş.

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/603298-Corian-for-knife-handle
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: adem42 - 13 Mart 2017, 19:16:30
Parça polyamit alıp bir deneyeceğim bakalım.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: sefaçabuk - 13 Mart 2017, 20:16:22
Kompakt laminat diye bir malzeme var, 150 yıl suya dayanıklılık garantisi veriyorlar ama rengi siyah, renk seçeneği yok yani.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: adem42 - 14 Mart 2017, 09:08:21
Kompakt laminat diye bir malzeme var, 150 yıl suya dayanıklılık garantisi veriyorlar ama rengi siyah, renk seçeneği yok yani.
Bu malzemeyi daha önce çeşitli yerlerde görmüştüm ama ismini bilmediğim için araştıramamıştım, Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: orkunaydin350 - 27 Mart 2018, 11:28:36
Ceviz yada zeytin gibi organik ahşap için nasıl bir koruyucu kullanılabilir, mutfak bıçaklarında? Bulaşık makinesi için dayanıklı olmasa bile, hergün suya teması olacak ahşap bir sapı koruyabilecek bitiriş ne olabilir?
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: Acur Firarda - 27 Mart 2018, 13:52:22
Ceviz yada zeytin gibi organik ahşap için nasıl bir koruyucu kullanılabilir, mutfak bıçaklarında? Bulaşık makinesi için dayanıklı olmasa bile, hergün suya teması olacak ahşap bir sapı koruyabilecek bitiriş ne olabilir?

Pro. Ortamda stabilize etmek belki ise yarayabilir baska bir sey gelmedi aklima...?
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: Osman Kurt - 27 Mart 2018, 15:09:22
Japon yapıştırıcı ile kaplama yapmak işe yarayabilir.İmkan varsa Baki abinin dediği gibi stabilize edilmiş malzeme kullanmak en iyisi ahşap kabza isteniyorsa.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: orkunaydin350 - 28 Mart 2018, 08:33:59
Cevaplarınız için teşekkürler. Peki bu işlemi kimler yapar? Stabilize için ayrıca bir dükkan/esnaf yoktur diye tahmin ediyorum. Elimde bir miktar zeytin kökü var. Hepsini stabilize ettirip beğendiğimi sapta kullanayım, gerisini de kesme tahtası vs. şeklinde değerlendireyim diye düşündüm ama çok maliyetli bir işlem mi?
Başlık: Ynt: Mutfak bıçakları için uygun sentetik kabza seçimi
Gönderen: selcuk.eren - 28 Mart 2018, 09:36:05
eğer siz de sağlık tedbirlerine çok fazla önem verip, kullanılan malzemenin kanserojen olmamasına odaklandıysanız ve bunun yanında her türlü ıslanma ve mutfak koşullarına uygun olsun diyorsanız tavsiyem şudur: Migros veya kipa gibi marketlerde, sağlık bakanlığından, tse' den ... gibi bir çok yerden onay almış plastik doğrama tahtaları satılıyor. 6-7 mm kalınlığında beyaz renkli. diğer yandan, würth markasının plastiği metale yapıştırabilen ve silikon içermeyen bir ürünü var. iyi bir yapıştırıcı olup, üzerinde kocaman 'gıda ürünlerinin işlendiği yerlerde kullanmaya uygundur' diye yazıyor. bu iki ürünün de sağlığa zararı yoktur veya minimum düzeydedir diyebilirim. fakat şuna dikkat edilmeli, würth yapıştırıcının son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmeli. tarihi geçmişse, yapıştırma performansı kesinlikle düşüyor. zaten yapıştırıcının kıvamı da farkedilir şekilde değişiyor.