Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: emrekipmen - 22 Nisan 2011, 12:37:35
-
Selamlar,
genelde 4 milim yukarısı tüm matkap uçlarımın bakımını yapıp uzun uzun kullanabiliyorum, bilemede son zamanlarda elim iyice alıştı, yakında belki 3 milimlikleri bile bileyebilecek hale geleceğim. Ancak sorunum şu kobalt uçlar, onlar körelse (pek körelecek gibi değil ama) nasıl bilemeliyim kestiremedim. Bosch'un HSS-CO serisini kullanıyorum, 6, 5 ve 3 mm uçlar var elimde. Uç yapısı şu şekil:
(http://www.arceurotrade.co.uk/imagecache/8e3c8762-673f-4db6-86ff-9e7c00c0c8fc_240x240.jpg)
(http://www.carbideinsert.net/wp-content/uploads/2011/02/Drill-bit.gif)
-
Usta kobalt uçlarda resimdeki gibi ikinci bir ağız daha var ama eklediğin fotoğrafta bana sanki yanlış yerleri işaretlemişler gibi geldi, "cutting edge" o kenar değil diğer kenar olmalı gibi geliyor bana, kobalt uçlarda genellikle o kenar kaçış kenarı ve ikinci bir açı daha var aşağıya doğru. Bu açının temas yüzeyini azaltıp özellikle paslanmaz çelik türü malzemelerde 140-150 derece ağız bilemelerinden kurtarmak için açıldığını sanıyorum, böylelikle standart matkaplarda kullanılan 118 derecelik açıyı değiştirmeden hem çeliklerde hemde paslanmaz çeliklerde kullanılacak hale getirmişler gibi. Bilindiği gibi paslanmaz çeliklerde çalışan matkapların diğerlerine göre ağız açısının daha dar olması gerekiyor. Standartlarda bu 118 dereceyke paslanmazlarda 140-150 derecedir.
Önerim, ağızı ya 140 derece civarına getirmen veya yapabiliyorsan bu ikinci açıyıda vermen, ben kobalt uçları her zaman bileyerek kullanıyorum, bu açıya çok takılmadım ama paslanmazda kullanacaksam açıyı biraz daralttım hepsi bu.
-
Emre ustam , Sefa ustam biz acemiler bu matkap ucu bileme operasyonunu yapabilirmiyiz ? Özel bir ekipman gerekiyormu gerekiyorsa nedir ? Bu konuda detaylı bilgi verebilirmisiniz......... Diyerek çoğalan birsürü soru oluştu açtığınız konuya istinaden.
-
Herkes yapabilir Kaan, bir aparat var aslına bakarsan, "matkap bileme aparatı" diye biraz pahalı diye biliyorum. Aparata filan gerek yok aslında çok zor bir olay değil. Video çekecektik ama gerçekten de zaman bulamadım :(
-
Kaan hocam, bıçak bilemekten tek farkı ağız çok kısa. En azından ben öyleymiş gibi bileyliyorum, gayet de iyi sonuç alıyorum. Özel alet falan yok, taşla bileyliyorum Emre hocamın resminde "cutting edge" işaretli ağzın arkaya bakanını ve solundaki öne bakanını.
Sefa hocam, kesici ağız konusunda haklısın, resimdeki ters. 140 derece 118'den "geniş" yanlız ^-^...
-
Yahu aramızda bir "dar" "geniş" hatasının lafı mı olur, hadi öyle olsun :D ( dar ve genişi ters yazmışım gerçekten de sağol Ferhat)
Bu arada şu kaynak http://www.obitet.gazi.edu.tr/MEGEP_files/TEMEL%20MEKANIK%201.pdf temel olarak bir çok konuyu içerir bakmakta yarar var.
-
Sağolasın ustam, yani normal 118'lik HSS uç gibi bileyeceğim 140 dereceye ancak sonra ikinci bir açı ters tarafa açacağım istersem diyorsun sanırım. İkinci açıyı verebiliyorsam 118 derecelik dar açıyı tutmamda yarar olur mu, 140-150 sanki biraz işi yavaşlatırmış gibi geldi de :-\
-
"İkinci açıyı verebiliyorsam 118 derecelik dar açıyı tutmamda yarar olur mu"
aynen budur ustam.
-
Herkes yapabilir Kaan, bir aparat var aslına bakarsan, "matkap bileme aparatı" diye biraz pahalı diye biliyorum. Aparata filan gerek yok aslında çok zor bir olay değil. Video çekecektik ama gerçekten de zaman bulamadım :(
Emre ustam , Sefa ustam biz acemiler bu matkap ucu bileme operasyonunu yapabilirmiyiz ? Özel bir ekipman gerekiyormu gerekiyorsa nedir ? Bu konuda detaylı bilgi verebilirmisiniz......... Diyerek çoğalan birsürü soru oluştu açtığınız konuya istinaden.
Aslında kolay birşey bir iki uç haşat ettikten sonra öğreniliyor. :)) Bende 3 tane kör 4mm matkap ucu vardı taşla 2 ucu haşat ettikten sonra öğrendim :D
Saygılar...