Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Tolga Yıldız - 09 Ocak 2017, 22:42:08
-
Yine bir amatör çalışmam ile karşınızdayım;
Bu bıçağa bowie denirmi bilmiyorum, belki bir pala. Pek benim tarzım olmayan ancak kıramayacağım bir arkadaşımın isteği üzerine yaptığım bir çalışma oldu.
Özellikler şöyle:
Çelik 1090 Karbon (Alman Çeliği Paslanır)
Tam Boy 42 cm
Namlu 27 cm
Genişlik 50 mm
Kalınlık 5 mm
kabza Venge
Kılıf vaketa deri 2,5 mm
Balçaklar U çelik profilden yapıldı. çelik 403 çelikmiş..
Suyunu kendim verdim, renk skalasını takip ederek takriben 900 derecede yağda (kanola yağında) suladım. Bir kez 100 derece 10 dk menevişledim.
Bıçağı isteyen arkadaş şöyle bir bıçak istedi
(http://i.hizliresim.com/njNB4V.jpg)
Daha sonra kabza deri değil ahşap olsun, parlak olsun daha kısa olsun derken ortaya böyle bir bıçak çıktı.
(http://i.hizliresim.com/vXNq3z.jpg)
(http://i.hizliresim.com/LZRLjo.jpg)
(http://i.hizliresim.com/r6N7Gm.jpg)
(http://i.hizliresim.com/7714jY.jpg)
(http://i.hizliresim.com/Pnagj5.jpg)
(http://i.hizliresim.com/ZMz0lV.jpg)
Hedef tam ağız açmaktı ancak scheppack bd 7500 ancak bu kadar oluyor.
-
Elinize sağlık.Doğru sertleştiyse bu boy bir bıçağa 100derecelik meneviş çok az gelir.
-
Elinize sağlık hocam
Yolum Ayvalık'a düşerşe tanımak isterim
-
Biraz Kopis e benzemiş, su verme sıcaklığını eğer doğru tutturduysanız yani 900 derece ise şu anda elinizde kaba taneli bir bıçak var demektir, menevişleme de bu çelik ve bu boydaki bir bıçak için çok az. Önerim, bu bıçağı bu durumdayken sert şekilde bir yere vurmayın.
-
Elinize sağlık.
-
300 Spartalı filmindeki Kral Leonidas ın kılıcı. https://youtu.be/sgReZtTFg6Q
-
Form kopis olsa da aslında ağırlığın önde olduğu , kesme kuvvetinin önde olduğu pek çok formda bıçak var.Zaman zaman hep bir yatağan ve kopis benzerliği dile getirilir hatta falcataya benzediği yorumu yapılır.Bu form kültürel etkileşimden mi ortaya çıkmıştır yoksa hep bildiğimiz elimizde olan ama Anadolu'da gelişimini tamamlamış bir formmudur.Bu tartışma hiç bitmez.
Eski insanlar nesiller boyu yaşadılar ve çok uzun zamanları vardı.Bir form binlerce yılda onunun kullanılış şekliyle mükemmelleşti.Bunu masa , sandalye gibi şeyler için de söyleyebiliriz.
Hal böyle olunca yüksek bir yarma kuvveti ve önemli bir kesme kuvveti istiyorsak yapılacak şey belli.Ağırlığı ön kısma vermek ve yarma hareketinin kendini devam ettirebilmesi için iç bükey yada dış bükey bir namlu yapmak.Güney Asya'dan iber yarım adasına kadar bu tasarım mantığı kullanılmış.
Tolga Yıldız'ın bıçağı için bowie diyecekler de çıkar.Kopis diyeceklerde çıkar.Hibrit bir form gibi duruyor.
Biraz Boloyu andırıyor ama Bolo formu çok fazla bıçak var.Amerikan ordusu bile bir dönem resmi bir Bolo bıçağını envatere katıyor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bolo_knife
Mesela Amerikan ordu kontratı model 1917 Bololar.
http://bushcraftusa.com/forum/threads/1917-bolo-knife-and-a-thank-you-to-two-friends-long-and-pic-heavy.113234/
Mesela bizim yatağanın ele avuca sığan 20-25 cm namlulu modellerine iç bükey bowie diyen ustalar var.
-
Yorumlarınız için teşekkür ederim,
Sefa hocam bıçağın menevişinden sonra baya bir test ettim ve sorun yaşamadım, Örneğin 2. kattan beton zemine attım, odun kırdım ( yaş ve kuru), neredeyse balta gibi kullandım ve hiç sorun çıkmadı. Demek oluyorki bahsettiğim sıcaklığa çıkamadım ve farkında olmadan doğru sıcaklıkta suyunu verdim ?
1090 konusunda forumda net bir ısıl işlem bilgisi yok (arama sonuçlarında bulamadım ) Emre Kipmen usta 1090 üzerine aktardığı bilgide normal (mineral) yağlarda sertleşme yerine yumuşama yaşanacağını söylemiş, acaba böyle bir durumlamı karşıkarşıyayım.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=268.msg4689#msg4689
-
Bi sertlik olcumu yaparsaniz daha net bi bilgi elde etmis oluruz. Ben civa celiklerinde yag ve su arasinda cok ciddi fark olusabildigini tecrube ettim.
-
Bi sertlik olcumu yaparsaniz daha net bi bilgi elde etmis oluruz. Ben civa celiklerinde yag ve su arasinda cok ciddi fark olusabildigini tecrube ettim.
Kesinlikle fark var, yaptığım işleme kalemlerinde suyla su verdiklerimin sertliği çok daha fazla çıkıyordu.
-
Yorumlarınız için teşekkür ederim,
Sefa hocam bıçağın menevişinden sonra baya bir test ettim ve sorun yaşamadım, Örneğin 2. kattan beton zemine attım, odun kırdım ( yaş ve kuru), neredeyse balta gibi kullandım ve hiç sorun çıkmadı. Demek oluyorki bahsettiğim sıcaklığa çıkamadım ve farkında olmadan doğru sıcaklıkta suyunu verdim ?
1090 konusunda forumda net bir ısıl işlem bilgisi yok (arama sonuçlarında bulamadım ) Emre Kipmen usta 1090 üzerine aktardığı bilgide normal (mineral) yağlarda sertleşme yerine yumuşama yaşanacağını söylemiş, acaba böyle bir durumlamı karşıkarşıyayım.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=268.msg4689#msg4689
Konuya bakmamla beraber ufak bir şok geçirdim. Ben de ayçiçek yağı kullanmıştım. Su verme sonrası eğe testini, daha sonra da pirinç çubuk testini geçmişti bıçağım. Sizin bu testlerden aldığınız sonuç nasıldı?
-
Hemen araştırmaya girdim ve önceden okuduğum şu bilgiye tekrardan ulaştım. :D
SU VERME – SERTLEŞTİRME
d) Yağlar: su ve çeşitlemelerinden sonra en çok kullanılan soğutma sıvısı yağlardır. Yağda soğutma hızı, suda soğutmadan daha yavaştır, yağda sertleştirmede daha az iç gerilmeler doğar buna bağlı olarak ta çarpılma ve çatlamalar daha az olur. Piyasada çok değişik özellikte ısıl işlem yağı bulunmasının yanında bazı bitkisel yağlar da yine su verme işleminde kullanılabilir.
Mineral yağı demek ki bitkisel yağlardan çok daha yavaş soğutuyor. Kanola yağını sanırım Soytürk Usta da kullanıyordu. Yaptığı ölçümler 59-61 arasında çıkıyor genelde.
-
Sanıyorum sıkıntı koyu ile belirtiğim kısım
Arkadaşlar, uzun zamandır beklenen test yapıldı:
http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=5197&highlight=quench+wars (http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=5197&highlight=quench+wars)
Sonuçlar aslında şaşırtıcı değil, ancak çoğu bıçakçının ciddiye almadığı bir konu:
1090 çelikte:
Su : 60 HRC
Mineral Yağı: 31 HRC
Yavaş Isıl işlem yağı: 29 HRC
Hızlı Isıl işlem yağı: 63 HRC...
???
Su ile bile menevişsiz sertliğe bakınız. Buhar cepleri ne kadar ciddi bir ısı blokajı yapıyor demek ki.
Yanmış yağ, yavaş yağ, bitkisel yağ filan kullanmanın sonucu sertmiş gibi davranan ama aslında çeliğin performansıyla alakasız bıçaklar üretmek olacaktır....
Özel ısıl işlem yağı ve bence tuzlu su dışında karbon çeliklerinde başka alternatif yok gibi...
-
Haklısınız sıkıntı oradan kaynaklı. "Sertmiş gibi davranan..." ifadesi tam olarak ne anlama geliyor?
-
Sanıyorum sıkıntı koyu ile belirtiğim kısım
Arkadaşlar, uzun zamandır beklenen test yapıldı:
http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=5197&highlight=quench+wars (http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=5197&highlight=quench+wars)
Sonuçlar aslında şaşırtıcı değil, ancak çoğu bıçakçının ciddiye almadığı bir konu:
1090 çelikte:
Su : 60 HRC
Mineral Yağı: 31 HRC
Yavaş Isıl işlem yağı: 29 HRC
Hızlı Isıl işlem yağı: 63 HRC...
???
Su ile bile menevişsiz sertliğe bakınız. Buhar cepleri ne kadar ciddi bir ısı blokajı yapıyor demek ki.
Yanmış yağ, yavaş yağ, bitkisel yağ filan kullanmanın sonucu sertmiş gibi davranan ama aslında çeliğin performansıyla alakasız bıçaklar üretmek olacaktır....
Özel ısıl işlem yağı ve bence tuzlu su dışında karbon çeliklerinde başka alternatif yok gibi...
Osman sen bizden daha iyi bir araştırmacı sın ben bulamadım geçmiş konularda tavsiye edilen hızlı ısıl işlem yagi marka ve tedarik bilgileri acaba neydi mutlaka konuşulmuştur
-
Forumda adı geçenler
Isorapid DK Isıl İşlem Yağı
Belgin Isıl İşlem Yağı
birde Taner Salar ustanın temini bir yağın adı geçiyor.Ancak miktarlar yüksek varil olarak alımından bahsedilmiş.
-
1090'da manganez var. Bir şeyler yanlış yapmadıkça yağda da su verebilmelisiniz.
Yağda beklenen performansta su verememek için
a) Yağın ısıtılmamış olması ve yağın soğutma hızının düşmesi ve böylece kritik sıcaklıklardan geçişin yeterince erken olmaması bir neden olabilir. Yağın pek oluşu, yavaş akışını gözleyince ısıtın. Bunu yağa bir şey sokup çıkararak gözle görebilirsiniz. Yağı da ateşin üstüne koyup da ısıtmayın. Yağı, içine kızgın bir çelik parçası daldırarak ısıtabilirsiniz.
b) Namlunun yağın içinden erken çıkarılması yüzünden martemperleme - östemperleme şeklinde bir işlem istenmeden de olsa yürütülmüş olabilir. Yağda kritik sıcaklıklardan geçtikten ve yağda yeterince tuttuğunuzu düşünüp çıkarmanızdan sonra da namlunun sıcaklığı sonucu etkiyelecek kadar yüksek olabiliyor. Emin olmak için yağda biraz durduktan sonra namluyu dışarda bırakmamak, bir de suya sokmak işi garantiye alır.
c)...
Bence bu büyük ihtimalle b olabilir, ikinci olasılık a sanki...
GÜVENLİK - Yağ demişken yine hatırlatayım. Özellikle yeni başlayanların güvenliği için önemli: Yağa daldırdığınız kızgın metal yağın alev almasına neden olabilir. Bunu yaşayacağınızı kabul ederek tedbirinizi alın. Kolunuz, saçlarınız vs. yanmayacak, kıyafetiniz alev almayacak şekilde giyinin. Kendinizi parlamaya hazırlayın ki panikle bir şeyleri devirip de yangın çıkarmayın.
-
Şu b'deki "bir de suya sokmak işi garantiye alır." kısmından az bi şüphe ettim. Bunun yerine daha garantili tavsiye olarak "El yakmayacak bir sıcaklığa gelene kadar yağda tutmaya devam edin" diyeyim.
-
Eylem ustam oda riskli gibi, bu bıçakta sırf meraktan acaba su verdikten sonra yağın ısısı kaç derece oluyor diye çubuk termokulp ile yağın ısısını ölçtüm 120 derece civarı çıktı, belki bıçak büyük olduğu için yağ bu kadar ısındı ancak bu bile el yakacak bir sıcaklık ( yaklaşık 5 litre yağ kullanıyorum )