Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: gurbulak - 20 Aralık 2016, 15:16:39
-
arkadaşlar merhaba,
geçen gün mehmet dülcek ustadan aldığım 80crv2 ile bir nakiri denemesi yapmak istiyorum. bu sefer biraz hesap kitap yaparak ilerleyeyim dedim.
elimdeki lamanın kalınlığı 4mm. genişliği 60mm. bıçağın ağzını 20mm sınırında bitirmek istiyorum. bu şekilde ilerleyince ağız 1mm kalsın istersem aşağıdaki gibi bir kesit çıkıyor ortaya.
(http://i.hizliresim.com/0ll6Do.jpg) (http://hizliresim.com/0ll6Do)
basit bir ağız açma aparatı da yaptım ama 8.6 derecelik açıyı nasıl tutturabileceğim konusunda pek fikrim de yok.
yaklaşık olarak şu forma ulaşmayı hedefliyorum.
(http://i.hizliresim.com/R11ZoZ.jpg) (http://hizliresim.com/R11ZoZ)
şimdi sorularım şöyle.
1- sizce bu şekil (ağız genişliği, açısı vs) nakiri tarzı bir bıçak için uygun mu?
2- ağız açma açısını basit bir ağız açma aparatında nasıl ayarlayabilirim? 8.6 derece biraz zor gibi geldi bana :D
not: bıçak konusunda çok acemiyim. daha evvel bir tane profil çıkarıp, elimde eğe ile aparat kullanmadan ağız açtım. sonuç güzel ama her şeyi planladığım gibi, ölçülü yapmak istiyorum bu sefer.
-
Geçen gün forumda arkadaşın birisi resimli şekilde senin sorunun cevabını yazmıştı. Bakarsanız iyi olur.
-
Geçen gün forumda arkadaşın birisi resimli şekilde senin sorunun cevabını yazmıştı. Bakarsanız iyi olur.
geçen gün ağız açma açısı hesabı konuşulmuştu sanırım ama açıyı elde nasıl ayarlayacağımızla ilgili bir bilgi hatırlamıyorum. bir de nakiri tarzında bir bıçak için ustaların yorumlarını merak ediyorum.
-
Açı yı tespit edeceksiniz önce. Bu konuyu da eylem bey formülünü vererek bahsetmişti. Akşama konuyu görüp size yardımcı olurlar. Ben makine ile ağız açtıgım için yardımcı olamadım.
-
Açı yı tespit edeceksiniz önce. Bu konuyu da eylem bey formülünü vererek bahsetmişti. Akşama konuyu görüp size yardımcı olurlar. Ben makine ile ağız açtıgım için yardımcı olamadım.
çok teşekkürler. ben açıyı hesapladım aslında. 8.6 derece olması gerekiyor istediğim şekilde olması için. sıkıntı o açıyı nasıl tutturacağım elle :D
-
Geniş açıdan başlayıp yavaş yavaş düşerek yaklaşık bir açı oluşur.Ancak 4mm kalınlıkta böyle bir ağızın kesme performansı nasıl olur bilmiyorum bana çok rahat olmayacak gibi geliyor.
-
Geniş açıdan başlayıp yavaş yavaş düşerek yaklaşık bir açı oluşur.Ancak 4mm kalınlıkta böyle bir ağızın kesme performansı nasıl olur bilmiyorum bana çok rahat olmayacak gibi geliyor.
osman bey o konuda da yoruma ihtiyacım var, eğer tavsiyeleriniz varsa planı ona göre revize edeyim. çünkü dediğim gibi bu konuda pek bilgim ve tecrübem yok. diğer nakirilere baktığımda namlu genişliğinin yaklaşık 3te biri kadar açılmış ağızlar. ben de öyle bir hesap yaptım ama yanlış bir yaklaşım olabilir.
-
Basit bir eğeleme rampası yapın. https://www.youtube.com/watch?v=r9iNDRwwBQQ&t=444s
cep telefonuna su terazisi uygulaması indirin. Bıçağın ağzından başlayarak eğeleyerek yavaş yavaş yukarı çıkın. Arada cep telefonu ile eğenin eğimini ölçersiniz. Böyle basit olur. En azından benim yöntemim bu. Eğeleme rampası olmadan zor olur.
-
Böyle bir profil yapsam, taşlama çizgisini en az profilin yarısına kadar çekerdim. Çünkü siz düz lamadan yapıyorsunuz. Orjinalleri dövme oldugu için, agıza dogru inceltilerek dövülüyor olmalı.
-
Basit bir eğeleme rampası yapın. https://www.youtube.com/watch?v=r9iNDRwwBQQ&t=444s
cep telefonuna su terazisi uygulaması indirin. Bıçağın ağzından başlayarak eğeleyerek yavaş yavaş yukarı çıkın. Arada cep telefonu ile eğenin eğimini ölçersiniz. Böyle basit olur. En azından benim yöntemim bu. Eğeleme rampası olmadan zor olur.
rampayı yapmıştım ama telefon uygulaması iyi fikir hocam. oradan yürüyeceğim sanırım. çok teşekkür ederim.
-
Böyle bir profil yapsam, taşlama çizgisini en az profilin yarısına kadar çekerdim. Çünkü siz düz lamadan yapıyorsunuz. Orjinalleri dövme oldugu için, agıza dogru inceltilerek dövülüyor olmalı.
doğru diyorsunuz hocam, iyi fikir bence de. taşlama çizgisini yukarı doğru çeksem iyi olacak sanırım.
-
Aynı nakiriden ben de yapıyorum. Şu an su verilme aşamasında. Cuma elimde olursa Cumartesi sapını takar resmini koyarım inşallah.
Bu arada Maslak'ta nerdesiniz. Epey yakınız.
-
4mm kalınlık nakiri için fazla, nakiri satırı andırsada yapı olarak ince bir bıçak. 2-3 mm kalınlığında bir çelik seçmek daha mantıklı geliyor.
-
Aynı nakiriden ben de yapıyorum. Şu an su verilme aşamasında. Cuma elimde olursa Cumartesi sapını takar resmini koyarım inşallah.
Bu arada Maslak'ta nerdesiniz. Epey yakınız.
Elinize sağlık, görmek isterim. İsyerim Sanayi Mahallesinde. Maslak'ta değilim tam olarak.
-
4mm kalınlık nakiri için fazla, nakiri satırı andırsada yapı olarak ince bir bıçak. 2-3 mm kalınlığında bir çelik seçmek daha mantıklı geliyor.
maalesef elimde başka çelik yok. zaten tecrübe kazanmak için yapıyorum. olmadı belki tüm gövdeyi eğeleme yoluna gidebilirim. böylece sadece sırtı 4mm kalır.
-
merhabalar.8.6 derecenin tanjantını bulursunuz buda 0,15124 eder.. eğeli çelik çubugun geçtiği halkayla bıçagın ağzı arasındaki mesafeyi çarparsın mesela bıçagın agzıyla çelik çubuğun geçtiği halka arası 35 cm olsun 0,15124x35.5.2934 cm halka 5.29 cm yukarıda olmalı ben bu hesaba 1 cm de eğenin kalınlığını ekliyorum 6.29 cm diyorum. umarım anlatabilmişimdir..
-
merhabalar.8.6 derecenin tanjantını bulursunuz buda 0,15124 eder.. eğeli çelik çubugun geçtiği halkayla bıçagın ağzı arasındaki mesafeyi çarparsın mesela bıçagın agzıyla çelik çubuğun geçtiği halka arası 35 cm olsun 0,15124x35.5.2934 cm halka 5.29 cm yukarıda olmalı ben bu hesaba 1 cm de eğenin kalınlığını ekliyorum 6.29 cm diyorum. umarım anlatabilmişimdir..
hocam hesap basit aslında. benim kafa epeyce küflenmiş maalesef 😁 çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi hesap tam oluyor aslında.
-
açı hesaplayıcısı ile sizin ölçüler girildiğinde 4.289 derece çıkıyor bıçagın agzı tek taraflı açılacaksa 2 ile çarparsınız. nakiri deba gibi tek taraflımı bilmiyorum..
-
Nakiri iki taraflı ağıza sahip. Bu arada sırttan bakıldığında, sap kısmında 2.5-3 mm den başlayıp, burunda 1,5 mm ye kadar bir kesit daralması var.
-
açı hesaplayıcısı ile sizin ölçüler girildiğinde 4.289 derece çıkıyor bıçagın agzı tek taraflı açılacaksa 2 ile çarparsınız. nakiri deba gibi tek taraflımı bilmiyorum..
doğru hocam, tek tarafa açı 4,289. iki taraf toplam 8.6 gibi bir şey.
-
Nakiri iki taraflı ağıza sahip. Bu arada sırttan bakıldığında, sap kısmında 2.5-3 mm den başlayıp, burunda 1,5 mm ye kadar bir kesit daralması var.
sefa ustam o da bir sonraki çalışmada inşallah. şu anda amacım belli kurallara uyarak onları uygulama kabiliyetimi geliştirmek :)
bu arada ilk bıçagım bitmek üzere. onu yaparken sizin yuvarlak eğeyle ağız açma yönteminizi kullandım, çok sağolun.
-
Bence sonraki çalışmaya bırakmayın, ne derler, "nasıl başlarsa öyle gider". Elde de olsa kesiti uca doğru daraltabilirsiniz, hem böylece belli kurallara da uymuş olursunuz ;)
-
Bence sonraki çalışmaya bırakmayın, ne derler, "nasıl başlarsa öyle gider". Elde de olsa kesiti uca doğru daraltabilirsiniz, hem böylece belli kurallara da uymuş olursunuz ;)
bakalım o zaman cesaretimi toplayabilirsem deneyeceğim :) çok teşekkürler.
-
Kolay gelsin... nakiri 4mm den olmaz gibi. Ben bu japon bicaklarini gordum cok ince malzemeler. Zaten hafif olmasu lazim sonucta salata malzemesi dogranan bir alet. 4 mm den galiba mini satir gibi bisey olur. Iyi calismalar dilerim