Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: tugrul - 17 Aralık 2016, 22:26:12
-
selam arkadaşlar
oldukça yeniyim bu formda öğrendiklerimle ve genel araştırmalar ve makaleler sonucu 10 adet üzeri bıçak yaptım genel olarak testere çeliğinden.çok sert olduğu için ısıl işleme sokmadım böyle kullanmak istedim.
bu sebeplemidir bilemiyorum ama bu ekde resimini koyduğum bıçağı yaptım ve bir meyve keser kesmez kurulanmazsa anında yüzeyi paslanıyor.ne yapmalıyım sizce bu aşamada?? yardımlarınızı bekliyorum
(http://i.hizliresim.com/3vAWL5.jpg) (http://hizliresim.com/3vAWL5)
-
Aslında çok basit bıçaklara da ateşli silah gözüyle bakmak lazım kullandıktan sonra güzelce kurulayıp ardından yağlı bezle silin paslanma olmaz :)
-
:) doğaldır çünkü karbon çeliği kullanmaktasınız ve karbon çeliklerinin en önemli özelliği pasa karşı hiç dirençlerinin olmamasıdır. Bunu engellemeniz mümkün değildir ıslanma ve nemlenmenin hemen akabinde kurulamakta gecikirseniz paslanacaklardır. Ama asit karartma denilen yöntemi uygularsanız (sirkenin içine çeliği bırakıp kararmasini beklemek) paslanmaya karşı biraz daha direnç kazanacaktir ama bu kez de parlak degil füme rengi bir bıçağınız olacak ve bana göre görsel olarak daha hoş bir görüntü kazanacaktır
-
Yukarıdakilere ek olarak; bıçağı gıda hazırlamakta kullanacaksanız öncesinde bir damla zeytinyağı ile sıvamanız halinde hem paslanmadan korur hem de gıdaya demir tadı geçmez.
-
Aslında çok basit bıçaklara da ateşli silah gözüyle bakmak lazım kullandıktan sonra güzelce kurulayıp ardından yağlı bezle silin paslanma olmaz :)
işte herşeyi yaptıkça öğreniyoruz teşekkürler
-
:) doğaldır çünkü karbon çeliği kullanmaktasınız ve karbon çeliklerinin en önemli özelliği pasa karşı hiç dirençlerinin olmamasıdır. Bunu engellemeniz mümkün değildir ıslanma ve nemlenmenin hemen akabinde kurulamakta gecikirseniz paslanacaklardır. Ama asit karartma denilen yöntemi uygularsanız (sirkenin içine çeliği bırakıp kararmasini beklemek) paslanmaya karşı biraz daha direnç kazanacaktir ama bu kez de parlak degil füme rengi bir bıçağınız olacak ve bana göre görsel olarak daha hoş bir görüntü kazanacaktır
çok teşekkürler bir tanesinde hemen deneyeceğim
aslında çok parlak bıçağı bende pek sevmiyorum deneyip sonucu paylaşacağım
(http://i.hizliresim.com/njE3L5.jpg) (http://hizliresim.com/njE3L5)
-
Yukarıdakilere ek olarak; bıçağı gıda hazırlamakta kullanacaksanız öncesinde bir damla zeytinyağı ile sıvamanız halinde hem paslanmadan korur hem de gıdaya demir tadı geçmez.
teşekkürler bunu da deneyeceğim
-
:) doğaldır çünkü karbon çeliği kullanmaktasınız ve karbon çeliklerinin en önemli özelliği pasa karşı hiç dirençlerinin olmamasıdır. Bunu engellemeniz mümkün değildir ıslanma ve nemlenmenin hemen akabinde kurulamakta gecikirseniz paslanacaklardır. Ama asit karartma denilen yöntemi uygularsanız (sirkenin içine çeliği bırakıp kararmasini beklemek) paslanmaya karşı biraz daha direnç kazanacaktir ama bu kez de parlak degil füme rengi bir bıçağınız olacak ve bana göre görsel olarak daha hoş bir görüntü kazanacaktır
çok teşekkürler bir tanesinde hemen deneyeceğim
aslında çok parlak bıçağı bende pek sevmiyorum deneyip sonucu paylaşacağım
(http://i.hizliresim.com/njE3L5.jpg) (http://hizliresim.com/njE3L5)
[/
Yalnız dikkat edin kabza sirke ile temas etmesin hatta mümkünse kabzayi yapmadan önce karartma uygulamak daha isabet olur