Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: higicir - 12 Aralık 2016, 22:29:41
-
Merhaba,
Hafta sonu bir bıçak yaptık. Isıl işlem sonucu çeliğin sertliği Rockwell skalasına göre 55 çıktı. 58-60 arasında bir değer beklediğim için biraz motivasyon düşüklüğü oldu ister istemez.
Elimizdeki bilgiler:
Çelik 440C. Mehmetmarangoz.com'dan alındı.
Isıl işlem sanayide bir dükyanda yapıldı. Önce bıçak magma benzeri bir sıvıya sokuldu. Buradan turuncu renkte çıkan bıçak yağa sokuldu. Sonra elde göz kararı menevişlendi. Bizim bu konularda tecrübemiz olmadığı için işlemleri yapan ustaya tabi olduk.
Isıl işlem sonrası bıçağı eğe yemiyor. Eğe Bahço marka.
Bauhaus'tan aldığım 6.5TL'lik taş çeliği Yemiyor. Bıçak taşın üstünde kayıyor.
Silisyum karbür taşı ve Arkansa taşı çeliği yiyor.
Sertlik ölçümü de ısıl işlem yapılan yerde yapıldı.
Bu bilgilerden ne çıkarırsınız. Açıkçası ben ölçüm ile ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorum.
Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.
-
İhtimallerin en kötüsünü eledik. Bu iyi oldu.
-
mağma benzeri dediğiniz büyük ihtimalle tuz banyosu bu banyoda ne kadar kaldı ve sıcaklık kaç derece bilginiz varmı?
-
Bu konuda birazcık dili yanmış ve tecrübe edinmiş biri olarak biraz yorum yapabilirim sanırım. Şimdi efendim bende Bursa'da yaşıyorum ve defalarca (mehmetmarangoz) Özgür ustanın dükkanına gitmiş malzeme almış biri olarak malzemenin 440C olmamasına falan ihtimal vermiyorum hiç. Yani bu konuda güvenilir bir insan olduğunu düşünüyorum, kendi izlenimlerim, tecrübem tabi.
Isıl işlem olayına gelirsek, magma benzeri bir sıvının içinde ısıtma olayını hiç görmedim duymadım bilmiyorum merak ediyorum cevapları gerçekten. Ama 440C'de diğer tüm paslanmaz çelikler gibi oksijensiz ortamda ve sabit bir sıcaklıkta (1010-1070 derece arasında ) en az 10-15 dakika bekletildikten sonra su verilmesi gereken bir çelik. Bu işlem sonrası 60-61 HRC gibi bir sertlik elde edilebiliyor ve menevişleme sonrası örneğin 200 derecede 2 saat olsa en fazla 1-2 derece sertlik düşse 58-59 arası bir sertlik elde edilebiliyor diye düşünüyorum tabi teorik olarak.
Aklıma ilk gelenler şunlar;
1-) Isıl işlem ısı kontrollü bir fırında yapılmadı ise ya gerekli sıcaklığa ulaşılamadı (turuncu renk sanki bunun göstergesi) ya da belki düşük ihtimal ama benim başıma geldiği gibi sıcaklık fazla oldu bu yüzdende istenilen sertliğe ulaşılamadı.
2-) Daha düşük ihtimalle meneviş sıcaklığı bilerek, (yapan kişinin atıyorum kurban bıçağı falan ısıl işlemi yapmışsa daha önce) biraz yüksek tutulduğu ve sertliğin 55 HRC civarına denk gelmesini istediği için olmuş olabilir.
3-) Buna aslında hiç ihtimal vermesem de objektif olmak adına söylüyorum, çelik belki 440C değilde 440B veya 440A veya 420 serisi bir çeliktir.
Nacizane yorumlamam bu kadar tabi üstadlar yorum yapacaktır okuyalım görelim, saygılar.
-
İbrahim bey merhaba
Isıl işlem dogru yapildimi muamma bence.Bakın bizim forumdan sabit bir konu.
440C
Çeliğin ismi özelliklerinin önüne geçmiştir. Bu üçlü gurubun karbonca en zengin olanıdır ama oysa aralarında ciddi bir ayrımsal fark yoktur, bu durumu her üç çelikle de çalışmış birisi rahatlıkla fark eder. Bu alanda paslanmaz çeliklerin neredeye “Selpak” mendili veya “Sana yağı”dır. Günümüzde bir çok çelik niteliksel olarak bu çeliğin önüne geçse de popülaritesini hala yitirmemiştir. Paslanmaya direnci yüksektir ve özellikle kromkarbürlü yapısıyla aşınma direnci üst seviyelerde olmasa da iyidir. Özellikle mutfak bıçakları olmak üzere her tür bıçağa yapmaya elverişlidir. Her ortamda su verilemez, oksijensiz ortam ister, dövülmesi önerilmez.
-
mağma benzeri dediğiniz büyük ihtimalle tuz banyosu bu banyoda ne kadar kaldı ve sıcaklık kaç derece bilginiz varmı?
Malesef bilmiyorum.
-
İbrahim bey merhaba
Isıl işlem dogru yapildimi muamma bence.Bakın bizim forumdan sabit bir konu.
440C
Çeliğin ismi özelliklerinin önüne geçmiştir. Bu üçlü gurubun karbonca en zengin olanıdır ama oysa aralarında ciddi bir ayrımsal fark yoktur, bu durumu her üç çelikle de çalışmış birisi rahatlıkla fark eder. Bu alanda paslanmaz çeliklerin neredeye “Selpak” mendili veya “Sana yağı”dır. Günümüzde bir çok çelik niteliksel olarak bu çeliğin önüne geçse de popülaritesini hala yitirmemiştir. Paslanmaya direnci yüksektir ve özellikle kromkarbürlü yapısıyla aşınma direnci üst seviyelerde olmasa da iyidir. Özellikle mutfak bıçakları olmak üzere her tür bıçağa yapmaya elverişlidir. Her ortamda su verilemez, oksijensiz ortam ister, dövülmesi önerilmez.
Aydın bey merak ettiğim bir şey var, tamam 440C diğer pahalı toz metalürjik veya başka pahalı yüksek alaşım çeliklerin yanında pek güçlü durmasa da fiyat/performans bakımından nerededir? Mesela 4116 gibi düşük biraz daha düşük karbonlu paslanmazlarla arasında ne ne kadar fark vardır, ya da T5-T7 gibi piyasadaki sık kullanılan çeliklerden?
-
Magma benzeri dediğiniz sıvı erimiş tuz. Seri imalatta randımanlıdır. Isıyı eşit yayar ve oksijenle temas olmaz tabiki de. Bence ısıda uygun sıcaklıktadır diye düşünüyorum. Ama meneviş elde nasıl yapılmış pek anlamadım. Ben menevişi mutfak fırınında 200 C de yapıyorum. 1 saat.
440 c ile değil ama muadili olan (hatta birazcık daha iyi diyende var) N695 ile epey bıçak yaptım. Bahsettiğiniz çeliklerden daha iyi ama 4116 da ondan aşağı değil. Bahsettiğiniz çeliklerin hepsiyle bıçaklar yaptım. 420 de öyle anlatıldığı gibi kötü bir çelik değil ve mutfak için oldukça iyi bir çelik. 420 yi t7 ye tercih ederim. T7 den artık bıçak yapmıyacağım. Aslında 420 de t5 olarak geçer. Öyle sadece çeliğin içeriğine bakıp değerlendirmek yerine tecrübe etmekte önemli.
Son olarak bunların hiçbirisi D2 nin ağız dayanımına sahip değildir ve bariz bir fark vardır aralarında onu da söyleyim.
-
Magma benzeri dediğiniz sıvı erimiş tuz. Seri imalatta randımanlıdır. Isıyı eşit yayar ve oksijenle temas olmaz tabiki de. Bence ısıda uygun sıcaklıktadır diye düşünüyorum. Ama meneviş elde nasıl yapılmış pek anlamadım. Ben menevişi mutfak fırınında 200 C de yapıyorum. 1 saat.
440 c ile değil ama muadili olan (hatta birazcık daha iyi diyende var) N695 ile epey bıçak yaptım. Bahsettiğiniz çeliklerden daha iyi ama 4116 da ondan aşağı değil. Bahsettiğiniz çeliklerin hepsiyle bıçaklar yaptım. 420 de öyle anlatıldığı gibi kötü bir çelik değil ve mutfak için oldukça iyi bir çelik. 420 yi t7 ye tercih ederim. T7 den artık bıçak yapmıyacağım. Aslında 420 de t5 olarak geçer. Öyle sadece çeliğin içeriğine bakıp değerlendirmek yerine tecrübe etmekte önemli.
Son olarak bunların hiçbirisi D2 nin ağız dayanımına sahip değildir ve bariz bir fark vardır aralarında onu da söyleyim.
Teşekkür ederim faydalı oldu bu, yani ısıl işlemi güzel yapılmış bir 4116'da yabana atılmaz diyorsunuz, ben sadece düşük karbonun ne kadar fark ettiğini merak ediyordum. Bende 4116'dan kamp bıçağı ve D2'den av bıçağı yaptım, 4116'dan gayette memnunum hatta D2 ye göre daha rahat kullanıyorum çünkü D2 yi bilemek tam bir işkence, ne kadar uğraştıysam istediğim keskinliğe getiremiyorum bir türlü :) Ama 440C'yi tecrübe etmemiştim, ısıl işlemini kendim yapmayı denedim ama olmamıştı doğal olarak vesselam.
-
Her aşamada yanlışlık olma ihtimali çok yüksek.
1)Kaç derecede su verildi bilmiyoruz östenizasyon için beklendi mi onuda bilmiyoruz.
2)Göz kararı meneviş paslanmaz çelikler için karbon çeliklerinde yaptıkları gibi 3-5dk meneviş yapıp geçilmez çeliğin iç yapısındaki geçişler ne yazık ki ışık hızıyla olmuyor.
3)Herşey yolunda gittiyse bile menevişte 300 derece ve üzerine çıkıldıysa 55hrcye düşmesi gayet normal.
-
cevaplar için teşekkürler.