Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: cem eser - 01 Aralık 2016, 15:43:56
-
Aşağıda linkini verdiğim arkadaşı bundan 3 yıl önce tesadüfen YouTube da izledim.Bıçaklarını genelde 80crv2 çelikten yapıyor,Yaptığı bıçakları videoya çekip güzel bir sunum yapıyor.İzlemesi beni dinlendiriyor.Sizlerle de paylaşmak istedim.
https://www.youtube.com/watch?v=FYAciT42QZE
-
Bu arada videonun 4:45 dakikasındaki semaver çok hoşuma gitti.Ben buralarda hiç görmedim.Gören bilen var mı?
-
instagramdan takip ettiğim, güzel işler yapan bir usta. videosu da gayet tatmin edici ve bilgi içerikli. teşekkürler paylaşım için.
-
Teşekkürler
-
instagramdan takip ettiğim, güzel işler yapan bir usta. videosu da gayet tatmin edici ve bilgi içerikli. teşekkürler paylaşım için.
Eyvallah...
-
Güzel bir videoymuş paylaştığınız için sağ olun. Benim gibi evde eğesi ve testeresi dışında pek malzemesi olmayan amatör kişiler için imrenilerek bakılacak bir atölye ;D
Yanlış dikkat etmediysem sadece namluya su verdi. Bütününe yapılır diye biliyordum. Bu konu da forumda tartışılmıştı sanıyorum. Hatta Eylem Cengiz usta şu fotoğrafı paylaşıp tamamına su verilmediğinde ortaya çıkabilecek sorunları göstermişti. Tekrar aradım bulamadım, yanlışım varsa düzeltin lütfen.
(http://img.photobucket.com/albums/v446/Nutnfancy/BustedRecon720.jpg)
-
Güzel bir videoymuş paylaştığınız için sağ olun. Benim gibi evde eğesi ve testeresi dışında pek malzemesi olmayan amatör kişiler için imrenilerek bakılacak bir atölye ;D
Yanlış dikkat etmediysem sadece namluya su verdi. Bütününe yapılır diye biliyordum. Bu konu da forumda tartışılmıştı sanıyorum. Hatta Eylem Cengiz usta şu fotoğrafı paylaşıp tamamına su verilmediğinde ortaya çıkabilecek sorunları göstermişti. Tekrar aradım bulamadım, yanlışım varsa düzeltin lütfen.
(http://img.photobucket.com/albums/v446/Nutnfancy/BustedRecon720.jpg)
Bende sadece namluya su veriyorum. Fotodaki hata tartışılmıştı demek ki gözden kaçırdınız. Burada bıçağın kılımasındaki bana göre en büyük faktör bıçağın sap kısmına geçerkenki bölümündeki keskin incelme hattı. O bölüm daha yumuşak bir şekiklde geçilseydi muhtemel kırım olmayacaktı. Bir başka önemli etmende bence havanın eksi derecelerde olması, daha önce buzlu ette tanık olduğum bıçak kırımları bu fikre kapılmama vesile oluyor.
-
Güzel bir videoymuş paylaştığınız için sağ olun. Benim gibi evde eğesi ve testeresi dışında pek malzemesi olmayan amatör kişiler için imrenilerek bakılacak bir atölye ;D
Yanlış dikkat etmediysem sadece namluya su verdi. Bütününe yapılır diye biliyordum. Bu konu da forumda tartışılmıştı sanıyorum. Hatta Eylem Cengiz usta şu fotoğrafı paylaşıp tamamına su verilmediğinde ortaya çıkabilecek sorunları göstermişti. Tekrar aradım bulamadım, yanlışım varsa düzeltin lütfen.
(http://img.photobucket.com/albums/v446/Nutnfancy/BustedRecon720.jpg)
Bende sadece namluya su veriyorum. Fotodaki hata tartışılmıştı demek ki gözden kaçırdınız. Burada bıçağın kılımasındaki bana göre en büyük faktör bıçağın sap kısmına geçerkenki bölümündeki keskin incelme hattı. O bölüm daha yumuşak bir şekiklde geçilseydi muhtemel kırım olmayacaktı. Bir başka önemli etmende bence havanın eksi derecelerde olması, daha önce buzlu ette tanık olduğum bıçak kırımları bu fikre kapılmama vesile oluyor.
Bilgilendirdiğiniz için sağ olun. Gözden kaçırmışım dediğiniz gibi.
-
Bu fotoğrafa en az iki yerde yorum yapmıştım.
http://www.gezenbilir.com/konu/caki-ve-bicak-secimi.46054/#post-517242 (http://www.gezenbilir.com/konu/caki-ve-bicak-secimi.46054/#post-517242):
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9234.msg183931#msg183931 (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9234.msg183931#msg183931):
Tabi çok net yada öz yazmamışım. Olabildiğince kısaltayım.
Bu bıçakta ne gördüm: Bu bıçağın sapı fazlaca sert dolayısıyla kırılgan bırakılmış olabilir. Kırığın olduğu yerdeki şekli de bıçağın kırılmasında etkili olmalı. Keskin köşeler su vermede sorun yaratabilir.
Sapın daha dayanıklı olması için: Ağzın istediği yüksek sertlik, sap ve sırtta gereksizdir hatta istenmez. Sapı ve sırtı daha yumuşak bırakmak avantajlıdır. Bunun için bu kısımlara ya su vermemek yada su verilse bile yüksek sıcaklıkta menevişleyerek yumuşatmak bu kısımları daha dayanıklı hale getirir.
-
Bu da bir fotoğraf eşliğinde bir menevişleme tavsiyem. (Tabi bu tavsiyem karbonu az bir çelik için olduğundan ilk temperleme sıcaklığını biraz fazlaca düşürmeyi önermiştim. Sizin kullandığınız karbon çeliğe göre uygun olan birinci menevişleme sıcaklığınız artabilir.)
Fotoğraftaki bıçağın ağzını kırabilseniz bile sap ve sırtı kırmak için daha fazla uğraşmanız gerekecektir.
...
Bu çelikte meneviş renklerini görebileceğiniz bir sıcaklık bir bıçak için biraz fazla bir meneviş sıcaklığıdır. Ben olsam 200 dereceden yukarısına çıkmaya gerek görmezdim. Önceden ısıtılmış bir mutfak fırınında, rezistansları mümkünse direk görmeyecek bir şekilde temperleyebilirsiniz.
Bundan sonra da ağzı ıslak tutarak sırtı iki sıcak plaka arasına alıp sırtı daha fazla tyemperleyerek sırtı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Ağzı kollayarak sırtı 500 derecelere kadar ısıtabilirseniz çok güvenilir bir ısıl işlem yapmış olursunuz. Bu işi sap için de yapmalısınız.
- Bütün bunların sonunda bu çelikten azami verimi alabilirsiniz.
Bir örneği şudur. Renklere bakılarak çıkılan sıcaklıkları bulabilirsiniz. Temperlemenin de etkisinin logaritmik gibi olduğunu söyleyeyim. Bir sıcaklıkta ilk 1 dakikadaki etkiyi ikiye katlamak için 10 dakika bir daha ikiye katlamak için 100 dakika geçmesi gerektiği gibi...
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/differential_temper2.jpg)
Saptaki açık renkli hat yanıltıcı. İki ayrı temperlemeden sonrakisi öncekinin renklerini etkilediğinden arada az ısınmış bir hat varmış gibi yanıltıcı bir görüntü veriyor.
-
Bu fotoğrafa en az iki yerde yorum yapmıştım.
http://www.gezenbilir.com/konu/caki-ve-bicak-secimi.46054/#post-517242 (http://www.gezenbilir.com/konu/caki-ve-bicak-secimi.46054/#post-517242):
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9234.msg183931#msg183931 (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9234.msg183931#msg183931):
Tabi çok net yada öz yazmamışım. Olabildiğince kısaltayım.
Bu bıçakta ne gördüm: Bu bıçağın sapı fazlaca sert dolayısıyla kırılgan bırakılmış olabilir. Kırığın olduğu yerdeki şekli de bıçağın kırılmasında etkili olmalı. Keskin köşeler su vermede sorun yaratabilir.
Sapın daha dayanıklı olması için: Ağzın istediği yüksek sertlik, sap ve sırtta gereksizdir hatta istenmez. Sapı ve sırtı daha yumuşak bırakmak avantajlıdır. Bunun için bu kısımlara ya su vermemek yada su verilse bile yüksek sıcaklıkta menevişleyerek yumuşatmak bu kısımları daha dayanıklı hale getirir.
Çok teşekkür ederim. Kafam fazlaca karışıktı bu konuda. Gayet aydınlatıcı bir şekilde yazmışsınız.
-
Bıçağın çok sert olması bence de büyük bir dez avantaj.Babama bora marka bicak (10 sene önce ) hediye etmiştim.iki santimlik bir odunu bıçağın ucu ile zorlayinca tık diye kırılmış biçagin ucu.çok garibime gitmişti.
-
Bu vıdeodakı bıcagın pdf varmı? Cok hosuma gitti hemen hafta aynısını yapmam lazım
-
Biraz önce sizin mesajını okuyordum geçmiş olsun.Bıçağınız olması gerekenden çok çok sert olmuş.O kadar sertlik başa bela.suyunu yağda verip meneviş yapabilirsiniz.Bu bıçaktan ben de yaptım.Ben genelde resmini indirip elde çizim ve kesim yapıyorum
-
teşekkürler güzel paylaşım olmuş