Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: ugurcan_20 - 03 Nisan 2011, 12:40:38
-
Üstadlar bu iç bükey olayını hala çözmüş değilim.Aradım taradım birşey bulamadım.
Nasıl oluyor iç bükey bir avantajı varmıdır?
Saygılar...
-
İç bükeyin bildiğim kadarıyla hedefi yanına çekme özelliği var, ağız açısı açmak daha zor olucaktır ve daha çabuk körelecektir.
-
İçbükey taşlama ise bahsedilen, bıçaktan bıçağa değişir işe yarayıp yaramayacağı. Aslında iç bükey taşlamayı bir büyük oluk olarak düşünebiliriz. Agız tipolojisi bu oluktan bağımsız performans gösterir, ancak iç bükey taşlamanın en büyük avantajı kesme sırasında ağız açısının ardında bir kesme direnci olmaması, bu yüzden özellikle mutfak bıçaklarında ve ustura gibi yüksek kesme performansı beklenen ama darbe görmeyecek bıçaklar için en ideal taşlama tarzıdır. Daha hızlı körelmez çünkü ağız yine aynı düz taşlamadaki gibidir, sadece darbelere dayanımı düşer...
-
Teşekkürler Emre abi. :)
Saygılar...
-
İçbükey taşlama ise bahsedilen, bıçaktan bıçağa değişir işe yarayıp yaramayacağı. Aslında iç bükey taşlamayı bir büyük oluk olarak düşünebiliriz. Agız tipolojisi bu oluktan bağımsız performans gösterir, ancak iç bükey taşlamanın en büyük avantajı kesme sırasında ağız açısının ardında bir kesme direnci olmaması, bu yüzden özellikle mutfak bıçaklarında ve ustura gibi yüksek kesme performansı beklenen ama darbe görmeyecek bıçaklar için en ideal taşlama tarzıdır. Daha hızlı körelmez çünkü ağız yine aynı düz taşlamadaki gibidir, sadece darbelere dayanımı düşer...
Aradan bir soru yöneltmek istiyorum :). Usturalardaki içbükey ağız ustura köreldiğinde tekrar nasıl bilenir. O kalın oyuğa uygun bir takoza zımpara sararakmı yoksa deri masatlama yoluyla ucuna rastgele masat atsakda olurmu ? Konuyla alakasız ama merak işte...