Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: FATİH YILANCI - 29 Eylül 2016, 12:44:23
-
İyi çalışmalar . Sorum ısıl işlem fırını olan ağabeylere
Yapılan firinlarda 1000 dereceye çıktığımız ı farzedelim. Gösterge 1000 derece gösteriyor. Lakin 1000 derece termokupl ucundaki yüksek sıcaklıktaki hava değil mi
Çeliğin o sıcaklığa ciktigindan eminmiyiz yoksa ona yakin derecelerde midir.
Bazi celiklere verilen ısıl islemlerde 2-3 derece bile onemli iken derecede gosterilen derecenin veliğin uzerindeki sicakliğa ne kadar yakin olduğunu merak ediyorum
-
konunun yeri yanlış.
-
Eylem usta doğru söylüyorsun da burda isil islem firini yapimlari old için cevap verilir diye düşündüm.
O zaman Konuyu taşısanız bi zahmet
-
;) Tabi, şimdi taşıyorum. Çok yapılan bir hata olduğundan dolayı genel olarak farkındalığı anlatmak adına söyledim.
-
Elektrikli fırınların bir özellikleri yavaş olmaları. Bu sıcaklığın fırının her noktasında gazlı bir fırına göre daha dengeli olmasına neden oluyor.
Yine de fırınlardaki kontrolörler eğer proses kontrolör ise bunlarda sıcaklık değişimi adım adım düzenlenebiliyor. Değişimin istenen yavaşlıkta olması yada farklı sıcaklıklarda istenen sürede demlenmeler bu kontrolörler sayesinde sağlanabiliyor.
Örneğin ekteki görsel, Öz Çelik Ticaret'in sitesinde 1.2379 yani D2 için verdiği şema. Bu şemada turuncu alandaki sıcaklık değişimi sayesinde işin istenen sıcaklığa gelmesi ve bunu gereken demleme süreleriyle gerçeklemesi mümkün oluyor:
-
Eğer her noktada aynı ise sıkıntı yok,yani 850 derece de ; biraz bekledikten sonra celik istenilen rengi almiş ise o sicakliga cikmis sayilir degil mi
-
Aslında sorduğun soru çok iyi bir soru. Soruyu yanıtlarken karşımıza çıkacaklar arasında ısının yayılmasının ne kadar dengeli olacağının ötesinde de faktörler var.
Fırınların sıcaklığını ayarlayan kontrolörler PID kontrolör diye geçiyorlar. Bunların kontrolü sağlaması için iyi ayarlanmaları gerek. Bu hem hızlı tepki hem de hedeflenenden olabildiğince az sapma için gerekli.
Bu şekilde farklı kontrol karakterlerinin sonuçları var:
(http://m.eet.com/media/1158142/pid.jpg)
Bkz.: http://www.eetimes.com/author.asp?section_id=28&doc_id=1286073 (http://www.eetimes.com/author.asp?section_id=28&doc_id=1286073)
Bizim istediğimiz eğri yeşil olan eğrideki gibi fırının istediğimiz sıcaklığa hızlı ve aşımsız gelmesi. Ancak parametreler doğru değilse, özellikle fırınımızda sıcaklık dengesizce salınabiliyorsa bunu önlemek için çare ya parametrelerden ya da programdan bulunabilir. Beklemeler, sıcaklık değişiminin derece/dakika cinsinden sınırlandırılması yardımcı olabilir.
-
güzel konu guzel soru
nokta.