Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: ugurcan_20 - 25 Mart 2011, 23:25:16
-
Elimde 8 cm boyunda küçük bir kiridashi var.
Merak ettiğim konu mutfak ocağında su verme ısılarına çıkabilirmiyim?
Saygılar..
-
Uğurcan mutfak ocağında ne yazık ki su verme sıcaklıklarına çıkamazsın. ck67 için 800 derecelere çıkman gerekir ki mutfak ocağın verse verse 600 dereceler civarında bir sıcaklık verir. Teorik olarak 723 dere sıcaklık su verme sınırının en alt çizgisidir, su verme işlemi içinde bu sıcaklığın üzerine çıkman gerekir.
Mutfak ocağı yerine bir mangalın içerisinde kömür yakıp, saç kurutma makinasıyla ateşi şiddetlendirip bu şekilde malzemeni gerekli sıcaklıklara çıkarabilirsin. Ancak bu noktada renkleri iyi ayırd edebilmen gerekir. İlgili konuları okumadığını düşünüyorum. Su verme işlemi çok kolay bir işlem olmakla birlikte biraz deneyim gerektirir. Bu nedenle bu bölümdeki başlıkları iyi okumanı öneririm. Hatta asıl bıçağı sertleştirmeden önce aynı çelikten bir parçayı ön deneme yapman daha sağlıklı olur.
-
Sefa abi ocağın su verme ısılarına çıkıp çıkmayacağını merak etmiştim.
Renk skalasına göre açık kiraz kırmızısı olduğunda su vermem gerek.
-
Aynen ;)
-
Peki 8-10 cm lik bıçaklar için normalizasyon gereklimidir?
-
Uğurcan normalizasyon işlemiyle boyutun bir ilgisi yok ki, ısıl işlem öncesi çelik stresli ortamlara ( dövme, taşlama vs) girip çıktıysa normalizasyon yapmakta yarar var.
-
Mutfak ocağı tüplü ise tüp işinize yarayacaktır ama gerisindekileri bence değiştirmeniz gerek.
Yüksek basınç dedantörü (Bkz. (http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/brulor-test-atesi/msg8455/#msg8455)), ve bir şalüma seti ( 30+ mm başlık) ve ytong kullanmanız önerimdir.
Ayrıca bunu açık balkondan daha kapalı bir yerde yapmayın derim.