Bıçak Sanatı - Forum

3-Bıçak ustası yeterlilik testi:

gökhan bakla

  • *****
  • 2619
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
3-Bıçak ustası yeterlilik testi:
« : 25 Ocak 2016, 16:00:21 »
   3-   Bıçak ustası yeterlilik testi:
Bu testin kapsamı, Dövme üretim yeterlilik testini geçenlerin ustalık seviyesinde işler yaptığının test edilmesidir. Bu aşamada katılımcının değerlendirmeye alınacak tüm ürünlerinde Damascus veya Sanmai tekniği ile üretmiş olma şartı aranır.


Teste katılacaklarda aranan özellikler,
•   En az dört yıllık forum katılımı - üyeliği ve özel üyelik şartı.
•   Yeterlilik testinde referans sunacağı 10 adet damascus veya san mai bıçak (çakı, balta, kılıç vb.) yapmış olmak ve forumda paylaşmış olmak. (test başvurusunun kabulünde bu bıçaklardaki işçilik değerlendirmeye alınacaktır.)
•   Test başvuru ile birlikte, Test hakemlerinin katılımcının işçiliğini görmesi ve değerlendirme yapması için iki farklı modelde tüm işi bitmiş damascus bıçağı ( ön test bıçağı * ) test hakemlerine gönderilmek / sunulmak üzere hazır olması.
•   Test tarihinden en az 2 ay öncesinde bu koşulları yerine getirecek şekilde hazır olup başvurusunu yapmış olması.

*Test hakemlerinin Bıçak ustası ön test bıçağında arayacağı özellikler ayrıca dokümante edilecektir. 

Test bıçağının özellikleri,
•   Damascus çelikten yapılmış olması. ( damascus çeliği diyebileceğimiz yeterli kat sayısında olması )
•   Düzgün ve kazaya neden olmayacak sağlamlıkta bir sapı olması ve bilek ipi takılabilir olması.
•   Tüm yüzeyim elde perdah yapılması, Rustik, kaba dövme gibi bir şekilde bırakılmamış olması
•   Toplam boyu 38 cm, ağız 25 cm, eni 5 cm i geçmeyecek ölçülerde olması ve bu ölçülere yakın değerlerde olması

Test sürecinin işleyişi

1.   Aşama ( Başvuru ) :Yeterli özelliklere haiz olan kişinin başvurusu ile başlar, 4 yıl forum üyeliği ve özel üyeliğin ardından referans olarak sunduğu 10 bıçak değerlendirmeye alınır ve yeterli görülürse ön test bıçaklarını hazırlaması için 2 ay süre tanınır. Ön test bıçağı hazır olanlar bu aşamada beklemeden bıçaklarını gönderip 2. Aşamaya geçebilirler.
2.   Aşama ( Kabul ) : 1. Aşamayı geçip ön test bıçağını zamanında gönderen kişinin bıçağı incelenir ve raporlanır. Bu incelemenin sonucu müspet olan katılımcı bir sonraki test tarihine kadar test bıçağını hazırlayıp gelmekle sorumludur.
Test tarihi için yeterli sürenin olmaması ya da makul durumlarda katılımcının teste katılımı bir sonraki test tarihine ertelenebilir
3.   Aşama ( Test )
4.   Aşama ( Sertifikasyon )





Testin yapılışı,
Test, katılıma bağlı olarak yılda iki defa daha önceden belirlenen tarihlerde yapılır.
Test ile ilgili tüm aşamalar test hakemi tarafından yönlendirilerek gerçekleşir ve testin herhangi bir noktasında yanlış gördüğü bir duruma müdahale etme ve yönlendirme yetkisi test hakemindedir.
Gözlük, eldiven, bilek ipi, kesilecek parçaların düzgün yerleştirilmiş olması çevre güvenliği gibi konular gözden geçirilmeden teste başlanamaz.

Test,
2 cm çaplı kenevir ( kendir ) halat kesimi
5x10 kütük kesimi ( fırınlanmış ithal çam )
5x10 kütük kesimi ( fırınlanmış ithal çam )
2 cm çaplı kenevir( kendir ) halat kesimi
Kıl tıraş etme
90° bükme   
 
Testin değerlendirilmesi, sonucun açıklanması ve sertifika verilmesi

Teste katılan katılımcının tüm özelliklere haiz olması ve referans gösterdiği 10 bıçağın değerlendirilmesinden sonra katılımcıdan, işçiliğinin değerlendirilmesi için bıçağını bir hakeme göndermesi istenir.
Bu değerlenmeden geçen katılımcı bir sonraki test gününde test bıçağı ve kişisel güvenlik ekipmanları ile hazır olarak belirlenen test yerine gelir.
Burada hakem test bıçağı da dahil olmak üzere tüm koşulları değerlendirerek testin gerçekleşmesine onay verir.
Test bıçağının işçiliğinde ya da güvenlikle ilgili bir konuda sıkıntı gören hakem testi iptal edip bir sonraki test tarihine erteleyebilir.

Test sonucu, uygulama testinin bitişinde açıklanır ve yeterlilik testinden geçtiğine dair bir test raporu katılımcıya verilir. Sertifika daha sonradan katılımcının adresine gönderilir.

http://www.bicaksanati.com/dosyalar/Yeterlilik_Testi_3.pdf
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2016, 16:10:53 Gönderen: gökhan bakla »