Katılarda atomlar ( saf ve ya alaşım-bileşik fark etmez) , pandemi öncesi cuma namazı safları gibi omuz omuza değiller.
Aralarında atomik boyutta devasa boşluklar olacak şekilde ve belirli bir geometrik düzende dizili olurlar.
Sıkıştırma ile anlatılan şey bu kristal yapının şeklidir.
Atom boyutunda , ağırlığı oluşturan çekirdek ile elektronların arasındaki boşluk ise güneş ve gezegenleri boyutundadır.
Elektronlar ortadan kaldırılsa dahi o çekirdekler bir araya gelmez.
İlla getirilirse başka bir çeşit atomlar oluşur , nötron yıldızları gibi konular konuşulur.
İlla bir araya getirilecekse illa yüksek sıcaklık ve ya basınç gerekmez , sıkarsın kafasına.. misali yüksek hızlarda nötron bombardımanı yapılır - yapılıyor.
Doğal halde bulunmayan ancak laboratuvarlarda yapılan elementler bu yolla yapılıyor.
İşin bu tarafı bıçakçılığı hiç ilgilendirmiyor.
Isıl işlemde bu şekilde .
https://mme.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/07/METALiKMALZEMELER-2hafta.pdfPdf de teorik düzeyde olsa da güzel bilgiler var.
https://cdn.bartin.edu.tr/metalurji/d7ee7cd9-f063-4669-8e1c-393503ed6ffb/malzemeisunu3katilardakristalyapilar.pdfKonunun çıkış noktası çeliklerde dövme ve sonuçları idi.
Çeliklerde dövme işlemi kafes yapıyı değiştirir ve bu durum fiziksel özellikleri etkiler.
Isıl işlem daha karmaşık bir durum olmakla beraber temelde kafes yapının değişik durumlarını kullanmaktır.
Çok sık olmasa da sanayide yüksek mekanik dayanım gerektiren durumlarda dövme çelikler kullandım -gördüm.
Aynı çeliğin dövülmüş ve dövülmemiş halini gördüm.
En uygun şekilde tavlanmış olsa dahi dövülmüş çelik de talaş kaldırma işlemi bariz şekilde farklıdır.
Kaldırılan talaş bile ben farklıyım abii der.
Bıçak şekillendirilirken kullanılan taşlama ya da zımpara işleminde bu çok zor fark edilir.
Bu yüzden fark yok zan ederiz ( tabii uygun sıcaklık değerlerinde usta işi dövme işlemi görmüş malzemeden söz ediyoruz ) .
"..paslanmazlar dövülmez.." dövülür.
Paslanmazdan kasıt paslanmaz çelikler ise dövülür.
Dövmeyin denilen toz metalurjik çelikler.
"..krom sertleştirilemez.." sertleştirilir.
Nötron bombardımanı ile sertleşir.
Uzay ortamında gereken durumlar oluyor ve maliyetine aldırış edilmeden yapılıyor.
Bu durum kromu sertleştiriyor ama aynı zamanda kırılgan hale getiriyor , görmedim okudum.
Bu bilgiler temel bilgiler , bıçak yaparken bizi ancak çoook uzaktan sadece meraktan ilgilendiriyor.