Bıçak Sanatı - Forum

Ck75 / Ceviz

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ck75 / Ceviz
« : 31 Ağustos 2021, 00:21:38 »
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Umarım bütün forum kullanıcılarının ve ailelerinin sağlığı, huzuru yerindedir.
3mm Ck75 çeliğini denemek için böyle bir bıçak yaptım.
İnternette görüp beğendiğim bir bıçaktı. Görsellerinden bakarak profil çizimini kendim yaptım.
Yüzeyi mat olan o1 çeliği parlak olan ck75.
4mm o1 den sonra 3mm ck75 biraz fazla dandik gibi bir his oluşturdu profili çıkarırken.
Ama ısıl işlem ve meneviş sonrası ağız dayanımı konusunda tatmin olmuş durumdayım.
Bu başlıkta yaptığım bıçağın yanında, sapta kullandığım ceviz ve Ck75 çeliği hakkında da görüş ve önerilerinizi merak ediyorum.
2. Serbest el ağız açma denemem oldu. Sırt kalınlığı inceldikçe serbest elde taşlama hattını korumak zorlaşıyormuş onu tecrübe etmiş oldum.
1500 kuma kadar perdah yaptıktan sonra asit ile karartıp ıslak sünger zımpara ile yüzeysel bir temizlik yaptım.
Yaklaşık 850 derecede yağda ısıl işlem ve 120-130 derece arasında 3 dk meneviş işlemi yaptım.
Beğeni, eleştiri ve yapıcı fikirlerinize sunuyorum umarım beğenirsiniz..

Mahmut Erdoğan

  • ***
  • 573
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #1 : 31 Ağustos 2021, 07:41:35 »
Çok güzel olmuş emeğine sağlık.
bu şimdi kararmaya başlayacak aynı emeği paslanmaza verseydin keşke  :)
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

MustafaV

  • ***
  • 416
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #2 : 31 Ağustos 2021, 08:52:31 »
Hocam eline sağlık. Benim aklımda niyeyse meneviş süreleri daha uzun kalmış, nasıl becereceğim acaba diye düşünürken senin yazını görünce girdim metalürji bölümüne tekrar baktım, demek ki kafam karışmış rahatladım bi anda. Malum, elimde 2 adet CK75 profil var.  :D

Bıçağın bitmiş hâli ile ilgili tek foto yeterli değil bence. Bir kaç tane daha eklemeni rica etsem? Hele ki mercek altında bölümü için önemli olan bıçağın bitmiş hâli değil midir?

Bir de kendim fikir edinmek adına sorayım, bu konuda bir şey bulamadım. Bıçağında ahşap sap kalınlıkları nasıl? 4 mm ile çalışıyorum şu anda, benim gözüme güzel gelen saplara herkes çok kalın diyor, onların bahsettiği kalınlıklara düşünce bu sefer bana çok ince geliyor.

O1'in yüzey dokusu şahane görünüyormuş bu arada.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 1765
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2021, 09:13:45 »
Yasin Hocam eline sağlık.
Isıl işlem ve meneviş konusunda anlayamadığım taraflar oldu.
Forumda yayınlanmış tablolara bakıldığında O1 için verilen ısıl işlem ısısı 800-820.
Yaklaşık dediğin için onu geçtim.  :)
Meneviş için özel bir amacı yoksa 120-130 derece epey az bir derece.
Bir de 3-5 dakika meselesi.
Meneviş, ya ısı kontrollü bir fırında yada renk gözetilerek profilin ısıtılmasıyla yapılır. Sanırım seninki ikincisi.

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #4 : 31 Ağustos 2021, 09:38:30 »
Yasin hocam emeğine sağlık. Bıçağın her yerine baktığımda gördüğüm ve aklımda oluşan tek fikir "yıllardır bıçak yapan birinin işi gibi" oldu. Sap işçiliği, bıçağın hatları, taşlama eşiği ve ricasso, vs. vs. Çok estetik ve albenili bir iş olmuş. Mustafa hocama katılıyorum, tek bir fotoğraf yetmedi. :2up

MustafaV

  • ***
  • 416
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2021, 10:46:23 »
Yasin Hocam eline sağlık.
Isıl işlem ve meneviş konusunda anlayamadığım taraflar oldu.
Forumda yayınlanmış tablolara bakıldığında O1 için verilen ısıl işlem ısısı 800-820.
Yaklaşık dediğin için onu geçtim.  :)
Meneviş için özel bir amacı yoksa 120-130 derece epey az bir derece.
Bir de 3-5 dakika meselesi.
Meneviş, ya ısı kontrollü bir fırında yada renk gözetilerek profilin ısıtılmasıyla yapılır. Sanırım seninki ikincisi.

Mehmet ustam, ben cevaplasam sorun olmaz sanırım. Yazının başına baktığımız zaman "3mm CK75 çeliğini denemek için böyle bir çalışma yaptım" diyor Yasin usta. Sanırım aynı profilden hem O1, hem CK75 çıkardı, burada bitirdiği de CK75 gibi anlıyorum konunun bütününden.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Muhammed Kargı

  • ***
  • 132
  • AVCI..
  • Yer: Sivas
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #6 : 31 Ağustos 2021, 11:23:00 »
Ellerinize sağlık yasin ustam çok estetik bir ürün çıkmış ortaya. Özellikle serbest elle ağız açmanız konusunda ayrıyetten tebrik ediyorum. 1075 her ne kadar O1 olmasada yinede candır. Benim favori karbon çeliğimdir

dela

  • *
  • 1765
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #7 : 31 Ağustos 2021, 12:19:25 »
...............

Mehmet ustam, ben cevaplasam sorun olmaz sanırım. Yazının başına baktığımız zaman "3mm CK75 çeliğini denemek için böyle bir çalışma yaptım" diyor Yasin usta. Sanırım aynı profilden hem O1, hem CK75 çıkardı, burada bitirdiği de CK75 gibi anlıyorum konunun bütününden.

Tamam o zaman. O1 için söylediklerimi geri çekiyorum.  :)

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #8 : 31 Ağustos 2021, 13:19:07 »
Çok güzel olmuş emeğine sağlık.
bu şimdi kararmaya başlayacak aynı emeği paslanmaza verseydin keşke  :)
Teşekkür ederim Hocam. Paslanmaz için ısıl işlem imkanım olmadığı için şuan karbon çelikleri ile çalışıyorum varsın onlarda kararsın :)
Hocam eline sağlık. Benim aklımda niyeyse meneviş süreleri daha uzun kalmış, nasıl becereceğim acaba diye düşünürken senin yazını görünce girdim metalürji bölümüne tekrar baktım, demek ki kafam karışmış rahatladım bi anda. Malum, elimde 2 adet CK75 profil var.  :D

Bıçağın bitmiş hâli ile ilgili tek foto yeterli değil bence. Bir kaç tane daha eklemeni rica etsem? Hele ki mercek altında bölümü için önemli olan bıçağın bitmiş hâli değil midir?

Bir de kendim fikir edinmek adına sorayım, bu konuda bir şey bulamadım. Bıçağında ahşap sap kalınlıkları nasıl? 4 mm ile çalışıyorum şu anda, benim gözüme güzel gelen saplara herkes çok kalın diyor, onların bahsettiği kalınlıklara düşünce bu sefer bana çok ince geliyor.

O1'in yüzey dokusu şahane görünüyormuş bu arada.
Teşekkür ederim. Fotoğraflarda bi aksilik oldu daha fazla detaylı fotoğraf vardı ama şuan bulamıyorum bir kaç tane fotoğraf ve video ekliyorum şimdi. Ahşap kalınlıklarını tam anlayamadım benim bu bıçakta kullandığım sapların kalınlığı 1 cm.
Yasin Hocam eline sağlık.
Isıl işlem ve meneviş konusunda anlayamadığım taraflar oldu.
Forumda yayınlanmış tablolara bakıldığında O1 için verilen ısıl işlem ısısı 800-820.
Yaklaşık dediğin için onu geçtim.  :)
Meneviş için özel bir amacı yoksa 120-130 derece epey az bir derece.
Bir de 3-5 dakika meselesi.
Meneviş, ya ısı kontrollü bir fırında yada renk gözetilerek profilin ısıtılmasıyla yapılır. Sanırım seninki ikincisi.
Teşekkür ederim Mehmet ustam.
Mustafa'nında belirttiği gibi bahsettiğim ısıl işlem meneviş işlemleri ck75 çeliği için geçerli. Yaklaşık 850 dememin sebebide yağa daldırmadan önceki renkten göz kararı tahmin ettiğim sıcaklık :) 800 lerde kırmızı tonları oluyor ama benim tam su verirkenki rengim daha çok sarı tonlarıydı. Meneviştede mümkün olduğunca sertliği korumak için mutfak fırınında 100 ile 150 derece arasında biryerlerde ısıttım oda tahminimce 120-130 derecelere denk geldi.
Yasin hocam emeğine sağlık. Bıçağın her yerine baktığımda gördüğüm ve aklımda oluşan tek fikir "yıllardır bıçak yapan birinin işi gibi" oldu. Sap işçiliği, bıçağın hatları, taşlama eşiği ve ricasso, vs. vs. Çok estetik ve albenili bir iş olmuş. Mustafa hocama katılıyorum, tek bir fotoğraf yetmedi. :2up
Teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık yasin ustam çok estetik bir ürün çıkmış ortaya. Özellikle serbest elle ağız açmanız konusunda ayrıyetten tebrik ediyorum. 1075 her ne kadar O1 olmasada yinede candır. Benim favori karbon çeliğimdir
Teşekkür ederim Muhammed ustam malum fiyatlardan dolayı ck75 şuan en makul çelik olarak görünüyor benim için.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #9 : 31 Ağustos 2021, 13:21:05 »

MustafaV

  • ***
  • 416
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #10 : 31 Ağustos 2021, 17:28:02 »
Teşekkür ederim. Fotoğraflarda bi aksilik oldu daha fazla detaylı fotoğraf vardı ama şuan bulamıyorum bir kaç tane fotoğraf ve video ekliyorum şimdi. Ahşap kalınlıklarını tam anlayamadım benim bu bıçakta kullandığım sapların kalınlığı 1 cm.

Hocam bahsettiğim sap kalınlığıydı. Benimki 1.5 cm civarıydı, çok kaba indir bunu dediler zorla 1 cmye indirdim ben de. Bitmiş bıçakta öyle benim sandığım gibi ince de görünmüyormuş açıkçası. Teşekkürler.

Videoda daha güzel görünüyor bıçak. Özellikle ahşabın desenleri daha belirgin çıkmış. Fotoğraflarda sanki fazla koyu görünüyorlar. Mercek altında olduğu için bir şeyler arayayım içi boş cümleler kurmayayım dedim ama bıçak hakikaten muazzam olmuş. Hele ki ısıl işlemini bekleyen ilk bıçağımda ip deliğini aynı şekilde yapmayı düşünüp cesaret edememiştim, böyle canlı görünce keşke cesaret etseymişim demiyor değilim.  :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #11 : 31 Ağustos 2021, 18:25:29 »
Hocam bahsettiğim sap kalınlığıydı. Benimki 1.5 cm civarıydı, çok kaba indir bunu dediler zorla 1 cmye indirdim ben de. Bitmiş bıçakta öyle benim sandığım gibi ince de görünmüyormuş açıkçası. Teşekkürler.

Videoda daha güzel görünüyor bıçak. Özellikle ahşabın desenleri daha belirgin çıkmış. Fotoğraflarda sanki fazla koyu görünüyorlar. Mercek altında olduğu için bir şeyler arayayım içi boş cümleler kurmayayım dedim ama bıçak hakikaten muazzam olmuş. Hele ki ısıl işlemini bekleyen ilk bıçağımda ip deliğini aynı şekilde yapmayı düşünüp cesaret edememiştim, böyle canlı görünce keşke cesaret etseymişim demiyor değilim.  :2up
Videoda tam sonlandırma yapmamıştım kaba zımpara ve yağsız çekildiği için öyle görünüyordu.
İnce zımpara ve yağ sonrasında ceviz epey bir kararıyor malesef
Eğim verirken 2 mm kadar yemişim toplam kalınlıktan, 8 mm ye düşmüş en kalın kısmı.
Yaklaşık 2,5 mm eğimle aşağı inmiş ve 0,5 mm pah kırmışım ve düz inen kısım 5 mm.
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2021, 18:32:56 Gönderen: Yasin UZ »

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2418
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #12 : 02 Eylül 2021, 20:20:21 »
Çok güzel.olmus ben çok beğendim

selcuk.eren

  • ***
  • 193
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #13 : 03 Eylül 2021, 04:37:37 »
bir sürü emek vermişsiniz ve güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. fakat tatsızlık çıkarmak gibi olmasın. ama bıçağınız hiç menevişlenmemiş olabilir. yani bir gün bir yerde kırılabilir(kırılır). ayrıca menevişlenmemiş çeliklerde az veya çok komplikasyonlar olabiliyor. sertlik veya karbürleşmedeki değişim gibi. ben ondan bahsetmeyeyim. sefa hocamız konuyu görürse belki değinebilir. sapı söküp kuralına göre tekrar menevişlemenizi öneririm. selamlar.

Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #14 : 03 Eylül 2021, 21:06:48 »
bir sürü emek vermişsiniz ve güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. fakat tatsızlık çıkarmak gibi olmasın. ama bıçağınız hiç menevişlenmemiş olabilir. yani bir gün bir yerde kırılabilir(kırılır). ayrıca menevişlenmemiş çeliklerde az veya çok komplikasyonlar olabiliyor. sertlik veya karbürleşmedeki değişim gibi. ben ondan bahsetmeyeyim. sefa hocamız konuyu görürse belki değinebilir. sapı söküp kuralına göre tekrar menevişlemenizi öneririm. selamlar.
Selçuk pas atınca mecburen ben de birşeyler yazmak istedim. 120 130 derece meneviş sözü geçen çelikler için çok çok yetersiz, bunun neden yetersiz olduğu konusunu uzun uzun yazacak değilim elbette ama, menevişin yeterli olup olmadığını test etmek çok zor bir iş değil, en azından kaba olarak bir pirinç testi yapılıp durum kontrol edilebilirdi, bunun yapılmamasının nedenini söylemek çok mantıklı da değil üsteklik. Basit bir test, denersiniz ve ağzın buna vereceği yanıta göre işe olur veya olmaz dersiniz. Bunun dışındaki söylemler sadece bıçağı yapan kişiyi ikna edicidir. Sert bir söylemde bulunmak adına söylemedim, ama işin doğrusu da budur.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #15 : 04 Eylül 2021, 12:40:46 »
Çok güzel.olmus ben çok beğendim
Teşekkür ederim Ersin ustam  8)

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #16 : 04 Eylül 2021, 13:14:53 »
bir sürü emek vermişsiniz ve güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. fakat tatsızlık çıkarmak gibi olmasın. ama bıçağınız hiç menevişlenmemiş olabilir. yani bir gün bir yerde kırılabilir(kırılır). ayrıca menevişlenmemiş çeliklerde az veya çok komplikasyonlar olabiliyor. sertlik veya karbürleşmedeki değişim gibi. ben ondan bahsetmeyeyim. sefa hocamız konuyu görürse belki değinebilir. sapı söküp kuralına göre tekrar menevişlemenizi öneririm. selamlar.
Tatsızlık ne demek ustam bıçağı beğenmenize ve beni meneviş konusunda uyarmanız benim için yapılmış en güzel iyilik :)
120-130 derecede ck75 çeliğine 3 dakika meneviş yaptım bu değerleride Sefa ustanın ck75 çeliğine belirttiği meneviş ısı ve sürelerini baz alarak yaptım.
100 derece 62
200 de 59
300 de 56 hrc sertliğe ulaştığını belirtmiş Sefa usta
Bende düz mantık 120-130 derecede 61-62 hrc sertlik elde ederim diye düşünerek o şekilde bir yol izledim.
Sefa ustanın belirttiği değerlerde benim kaçırdığım bir nokta mı var acaba ?
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2021, 13:39:08 Gönderen: Yasin UZ »

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #17 : 04 Eylül 2021, 13:37:03 »
Selçuk pas atınca mecburen ben de birşeyler yazmak istedim. 120 130 derece meneviş sözü geçen çelikler için çok çok yetersiz, bunun neden yetersiz olduğu konusunu uzun uzun yazacak değilim elbette ama, menevişin yeterli olup olmadığını test etmek çok zor bir iş değil, en azından kaba olarak bir pirinç testi yapılıp durum kontrol edilebilirdi, bunun yapılmamasının nedenini söylemek çok mantıklı da değil üsteklik. Basit bir test, denersiniz ve ağzın buna vereceği yanıta göre işe olur veya olmaz dersiniz. Bunun dışındaki söylemler sadece bıçağı yapan kişiyi ikna edicidir. Sert bir söylemde bulunmak adına söylemedim, ama işin doğrusu da budur.
Sefa ustam üstte de belirttiğim gibi sizin belirtmiş olduğunuz değerleri baz alarak sertliği maksimumda tutmayı amaçladım ve böyle bir işlem yapmayı uygun gördüm.
Pirinç testini hemen yapacağım ama ondan önce şunu belirteyim bıçağı bileylerken taşa sürttüğümde bıçağın kesici ağızının taşın köşelerinden geçerken bombe yaptığını fark ettim ama bileyleme sonrasında ağızda herhangi bir kırılma veya bombe oluşmadı bu sebepten kendi kanaatim bıçağın kırılganlığının gittiği ve ağız dayanımı için yeterince esnekliğe sahip olduğudur. Pirinç testini Emre ustanın belirttiği gibi yapmaya çalışıp tekrar elde ettiğim sonucu paylaşacağım.
Selçuk pas atınca mecburen ben de birşeyler yazmak istedim.
Her gönderdiğim yeni konuda hep sizin değerli yorumlarınızı fikirlerinizi arıyor gözlerim. Bu gönderinin altına yazdığınızı görünce heycanlanmıştım ama bu şekilde mecbur kalarak yazmış olmanıza üzüldüm   :-[ Bunuda içimde kalmasın diye belirtmek istedim.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #18 : 04 Eylül 2021, 13:41:03 »

selcuk.eren

  • ***
  • 193
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #19 : 04 Eylül 2021, 14:16:01 »
kaçırdığınız nokta şurası, karbon çeliklerinin meneviş işlemi genel olarak iki şekilde yapılabilir. birinci yöntem yüksek sıcaklıklarda kısa süreli meneviş. ikincisi sabit ve düşük sıcaklıkta uzun süreli meneviştir. birincisine örnek, kömür ocağı veya mangal gibi yüksek sıcaklık ortamında 2-3 dakika gibi kısa süreli meneviştir. böyle menevişte, hedeflediğiniz sertliğe rengi takip ederek ulaşırsınız. mesela sert bıçak istiyorsanız ayva sarısı tabir edilen renk uygundur. bu yöntem ustalık ister ve rengin homojen olması esastır. ikincisine örnek, çok sert bıçak için (ck 75 için söylüyorum) mesela 160-170 sabit sıcaklıkta 30 dakika meneviş uygun olacaktır. ama iki konuda uyarayım: 140-150 dereceden daha düşük sıcaklıklarda meneviş pek anlamlı bir şey değildir. çok özel durumlar ve gereklilikler olmadıkça, yok hükmündedir bence. diğer uyarım, haddinden fazla sert bıçak, düşük düzeyli bir bıçaktır. kırılgandır ve emin olun o da körelecektir. hem de umduğunuzdan çok daha kısa sürede körelecektir. bu tür şeylerin çok gereksiz olduğunu zamanla anlarsınız. bıçağın ideal uygunlukta yapılması en güzelidir. 58-59 veya en fazla 60 hrc çok idealdir ve güzeldir. fakat körelmeye iddialı bir dayanıklılık istiyorsanız, çeliğinizi değiştirin. mesela m390 uygundur. ama karbon çeliklerini asıl kimliklerinin dışına çıkarıp, onları üzmeye gerek yoktur. selamlar.