Konu bayağı eğitici bir hal almış. Ne durumdayız hocam.
Geçen toplantıda bahsi geçmişti Sefa ustam detaylı anlatmıştı, perdah işini buraya da yazmak iyi olur diye düşünüyorum. Çelik perdahı ve ağaç işlerinde alox zımpara kullanınız. Sefa hocamın söylediği İtalyan üretimi bir marka vardı hatırlayamadım, en iyisi odur. İnternet sitelerinde İndasa, 3m, Norton da bulunuyor, kalitelidirler.
Nalburlarda satılan silisyum carbide zımparalarla zaman ve emek kaybetmeyin.
Bunu çok tekrarlıyorum canınız sıkılacak artık ama; normalizasyon ve su verme öncesi yüzeyi ince bir flux (kil, şamot vb) ile kaplarsanız o yüzeydeki oksidasyon izleri azalacaktır. Bant zımparası olmayan için çok önemli bir husus.
Eğeleme rampası yapacak arkadaşlar kullandığınız malzemenin tahta, profil vb) yüzey düzgünlüğüne dikkat ediniz, eğeyi bağladığınız çubuk da esnememeli. Eğeyi geri çekerken sürtmemek eğenin ömrünü uzatacaktır.
Konunun geldiği noktayı sevdim aslında, okuyacaklar için baya bilgi var. Tabi burada yeni başlayacak olan arkadaşları kastediyorum ki herkes anlamıştır. Durumda değişiklik yok hocam, evde yapamıyorum bu işi, malum apartman ortamı. En ufak zımparalama bile aşağıya gidiyor ses olarak. Yarın Allah'ın izniyle kesinlikle bitmiş olacak ama, kendimi buna göre ayarladım. Pazartesi konusunu açarım, bitmiş bıçağın üstünden fazlaca konuşuruz gibime geliyor.
Sefa ustamın söylediği marka SAIT idi, kesinlikle fazlaca fark olduğunu söylemişti. Ki zaten hırdavatçıya uğradığımda ilk işim sormak olacak. Diğer markaları hatırlayamamıştım, sağ olasın Şeref ustam, yazdığın çok iyi oldu. Kesinlikle katılıyorum, basit zımpara işlerini gördüğümüz o zımparalar çelikte çok zorluyorlar. Harcadığım zamana yazık dedirttiler inanın.
Verilen bilgiden canım asla sıkılmaz, tekrar her zaman iyidir bence. Ben tufalin yüzeyde kalacağını düşünmüş, böyle derin nüfuz edeceğini akıl edememiştim. İlk işte her zaman normal. Ama ustam benim gibi acemilerde kille kaplamak (kömür ocağından bahsediyorum) renk gözetimini zorlamaz mı? Bu sefer rengi takip edememekten ötürü fazla ısıtıp tane büyümesine yol açtığımız bir bıçağımız olmaz mı? Bunu da bilgi amaçlı soruyorum, tabi ki deneyimim yok.
Eğeleme rampasından vazgeçtim, ikinci profili de serbest elde eğeleyerek açtım hocam. Böylesi kullanım kolaylığı açısından bence daha iyi. Ama kesinlikle üstüne imzamı atarım, tahtadan yapmaktan kaçının. Aşırı stabil, esnemesi sıfır bir şey olmalı eğeleme rampası.
Son olarak perdahla ilgili dikkatimi çeken bir olay oldu, fazla da üstünde durulduğunu görmedim. Zımparayı şeritler hâlinde keserek perdah yaparken kestiğimiz şeridi komple perdahta kullandığımız tahta-demir-artık her neyse takoza dolamamamız gerek. Böyle yaparsak yine yumuşak-düzensiz bir zemin oluyor ve hatlarımızı yuvarlıyor. Benim bıçaktaki hatların yuvarlanmasının nedeninin bu olduğunu yine ikinci profili yaparken fark ettim. Zımparamız, takozumuzun üstünden bir kere geçmeli, fazlasını bir şekilde elimizle tutmalıyız diye öneri veriyorum, hatam-yanlışım varsa yine siz ustalarımız düzeltirsiniz.