Ustalarım merhaba, yeni konu açmaktansa buradan sorayım dedim.
Geçen haftasonu bu bıçağımın sertleştirmesini yapayım dedim. Gündüz vakti yapmak zorunda kaldım, öncelikle onu belirteyim. Acemi için yapılmaması gereken bir işlem ama, mecburiyetten işte hep. İlk ısıl işlemde bıçağın sertliğini eğe ile test ettim, ağızda eğe kayarken sırttan baya talaş kaldırdı, ağız yeter bana dedim, menevişe geçtim ama burada tufalleri temizlemediğim için meneviş rengini göremedim. Kafama sonradan dank etti, hemen tekrar giriştim. Öncelikle renkleri yanlış yorumlamamak için mıknatısla test ettim, mıknatıs tutmuyordu. Havanın da görece kapalı olmasına güvenerek iyice takip ettim, sonra pamuk yağına daldırdım bıçağı. Bu sefer bıçağın sırtında da kayıyordu eğe. Sonra hızlıca zımpara ile temizleyip menevişe geçtim. Bıçağı sürekli gözlerken arkadaki muhabbete dahil olmak için kafamı çevirdim, bir kaç saniye sonra tekrar ocağa döndüğümde ağız kısmına yakın yerde mora dönme gözlemledim. Hemen ocaktan alıp tekrar yağa daldırdım ama ağızın uç kısmında biraz menevişi yüksek oldu bıçağın.
Şimdi sorum şu, menevişten sonra da ağızda eğenin kayması gerekli mi? Yoksa menevişten sonra eğenin bir miktar çizmesi, talaş alması normal midir? Eğeyle yapılan testlerde meneviş sonrası ile ilgili hiçbir bilgi bulamadım. Genelde meneviş öncesi gibi tarif ediliyor. Ayrıca zımparalamaya geçtiğimde zımparanın yüzeyde davranışı epey değişmişti, yumuşak haldeki çelikle çalışırkenki gibi zımparalama değil de sanki cama baskı uygulayarak camı siler gibi bir hissiyat vardı.
Bir de benim gibi ocak acemileri için ekleyeyim, kömürün üstünde bıçağı sabit bırakmak ciddi derin izler bırakıyor bıçakta. Bununla ilgili de fazlaca yorum göremedim forumda, araştırma yaptıktan sonra farkettim. Aman bunu gözden kaçırmayın derim.