Bıçak Sanatı - Forum

Şef bıçağı deneme (yanılma) !

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« : 19 Mayıs 2021, 04:35:12 »
Aklımda bir şef bıçağı yapmak vardı. Epeyce bu düşünceyle dolaştıktan sonra..
Sonunu düşünen kahraman olamaz gibisinden kolları sıvayıp sanayide denk geldiğim bir makas çeliğini kesmeye başladım.
Makas çeliğinin ne kadar paslandığı hakkında tabi hiçbir fikrim yoktu bıçağı tamamen bitirip birşeyler kesince acı gerçeklerle yüzleştim.
Pasa karşı bıçağın karartıldığını bildiğim için belki karartırsam kullanılabilir düzeye gelir dedim ama malesef karartmakta yeterli olmadı bıçağı ne kadar temizlersem temizleyim kestiğim tüm gıdalarda siyahlık oluşuyor ve bıçak anında paslanma belirtisi gösteriyor. Bıçak şuanda deneme tahtası olarak hizmet vermekte markalama desen oluşturma gibi bıçak yüzeyine uygulanacak herşeyi bu bıçak üzerinde deniyorum. Birgün aynı profili paslanmaz çelikle yapmak nasip olur inşallah. Bu sanırım yaptığım 3. bıçağım 150 adet fotoğraf mevcut yapımı aylar sürdü :) Birkaç fotoğrafını paylaşmak istedim.
Makas çeliği
Ceviz sap
Bakır balçak

Fotoğrafları 200 kb a düşürürken epeyce pikselleşme
olmuş bıçak profilinde görünen çentikler girinti çıkıntılar normalde yoktur.
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2021, 04:37:55 Gönderen: Yasin UZ »

dela

  • *
  • 1765
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2021, 08:03:11 »
Deneme-yanılma öğrenmenin süreç alan ve sor bir yöntemidir ama öğrenme süreci sonu sağlam olur.  :)
Bir şeyi anlamadım. Her seferinde siyahlığın gıdaya geçmesini. Asiti yeterince temizlemediniz mi acaba?
Elinize sağlık.

Şaban Kurt

  • ***
  • 1082
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #2 : 19 Mayıs 2021, 08:40:55 »
Denemelikse size bir tavsiyem var eğer sizede uygun olursa
Bir kaplama boyası aldım Türkiye’de henüz yeni eğer bıçağı gönderebilirsiniz boyayıp göndereyim sizde bu bıçak üstünde pasa çizilmeye boya dayanımına karşı bizi bilgilendirin ne dersiniz bu arada bıçak gayet temiz ve uğraş verilmiş emeğinize sağlık 🙂
Gendarmerie Special Operation...

Sait

  • ***
  • 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2021, 09:14:22 »
Elinize sağlık bıçağın bir tarzı olduğu ve uğraşıldığı kesin ben sap balçak geçişini beğendim açıkçası .

Bende ilk şefimi sanırım O2 den yapmıştım kararttım öyle kullanılıyor şuan fakat karartının yiyeceğe geçme olayını yaşamadım . Tek yaşanan karartsam bile asitli bir şeyler bıçakta tekrar farklı karartılar oluşturuyor ama o da sorun değil zaten patina bile diyebiliriz onlara,  pas olmaması önemli .

Sosyal medyada görürsünüz belki sürekli damascus veya paslanan çeliklerden şefler yapılıyor . Kararma olduğunda insanlar tekrar gönderip temizletiyorlar vs . Ben türkiyede bu kısma dikkat edecek çok az insan olduğunu düşündüğümden paslanırdan vazgeçmiştim :)

 Şaban abinin kaplama önerisi güzel mutfak bıçaklarında hiç görmedim ama denemek güzel olur .

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2021, 16:28:57 »
Deneme-yanılma öğrenmenin süreç alan ve sor bir yöntemidir ama öğrenme süreci sonu sağlam olur.  :)
Bir şeyi anlamadım. Her seferinde siyahlığın gıdaya geçmesini. Asiti yeterince temizlemediniz mi acaba?
Elinize sağlık.
Teşekkür ederim ustam, ben okuyup araştırma becerilerimi pek geliştiremedim malesef onun yerine deneme yanılma yolu ile ilerliyor süreç ve genelde yanılma ile sonuçlanıyor  ::)
Asiti yeterince temizledim sanıyorum ama kesin orda da bir yanlışlık yapmışımdır  :D
Denemelikse size bir tavsiyem var eğer sizede uygun olursa
Bir kaplama boyası aldım Türkiye’de henüz yeni eğer bıçağı gönderebilirsiniz boyayıp göndereyim sizde bu bıçak üstünde pasa çizilmeye boya dayanımına karşı bizi bilgilendirin ne dersiniz bu arada bıçak gayet temiz ve uğraş verilmiş emeğinize sağlık 🙂
Teşekkür ederim ustam
Özelden ileti gönderiyorum.
Elinize sağlık bıçağın bir tarzı olduğu ve uğraşıldığı kesin ben sap balçak geçişini beğendim açıkçası .

Bende ilk şefimi sanırım O2 den yapmıştım kararttım öyle kullanılıyor şuan fakat karartının yiyeceğe geçme olayını yaşamadım . Tek yaşanan karartsam bile asitli bir şeyler bıçakta tekrar farklı karartılar oluşturuyor ama o da sorun değil zaten patina bile diyebiliriz onlara,  pas olmaması önemli .

Sosyal medyada görürsünüz belki sürekli damascus veya paslanan çeliklerden şefler yapılıyor . Kararma olduğunda insanlar tekrar gönderip temizletiyorlar vs . Ben türkiyede bu kısma dikkat edecek çok az insan olduğunu düşündüğümden paslanırdan vazgeçmiştim :)

 Şaban abinin kaplama önerisi güzel mutfak bıçaklarında hiç görmedim ama denemek güzel olur .
Teşekkür ederim ustam
Bu bıçakta karartıların sebebini bende anlayamadım daha ne kadar temizleyebilirim bir bıçağı bilmiyorum ama eksik birşeyler yapmış olmam olası :)

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2418
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2021, 21:58:51 »
Deneyerek öğrenmek en iyisi, elinize sağlık

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2021, 22:37:42 »
Deneyerek öğrenmek en iyisi, elinize sağlık
Teşekkür ederim ustam birşeyler öğrenebiliyorumdur umarım  :)

Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #7 : 20 Mayıs 2021, 00:39:48 »
Mercek Altında bölümü olduğu için biraz açık konuşacağım, amacım incitmek değil en baştan söyleyeyim. Bana göre; forumda bulunan bunca bilgi ve deneyime karşın, bu konuda hala" deneme yanılma " yöntemini kullanmak ya güvensizlikten veya macera duygusundan kaynaklanıyordur düşüncesindeyim. Mutfak bıçağı yaparken paslanmaz veya paslanır çelik kullanmak, bulunduğumuz koşullarda sadece ve sadece bir "tercih" olmalıdır, bunun dışındaki bir yaklaşımı, biraz da bulunulan ortamdaki var olan bilginin değersizleşmesi olarak görüyorum. Böyle bir platformda ve böyle bir konuda "deneme yanılma" yöntemiyle bir şey yapmayı kimse kusura bakmaz ise ciddiyetsiz bir durum olarak görüyorum. Karbon çelikleri ile, asidik yiyecekler veya ortamda bulunan nem-su ile haşır neşir olma durumunda, karbon çeliğinin buna ne tepki vereceğini bilmek için deneyime gerçekten ihtiyaç var mı?? Şaban ın önerdiği Duracoat kaplama veya bir başka kaplama da çözüm olmayacaktır, çünkü er veya geç kesici ağzın bilenmesi gerekecek veya zaten kesici ağzı kaplasanız bile zaten bu kısmın bilenmesi gerekecek, dolayısıyla bıçağın diğer tarafları paslanmaya dayanıklı olsa da kesen kısım paslanmaya devam edecektir. Peki bu durumun ne sakıncası var? kozmetik kaygılar hariç bir bıçağın paslanmasının, gıdaya veya sağlığa bilinen bir zararı yoktur, durum tamamen kozmetiktir, yani kararma veya paslanmaya takılmadan kullanıma devam etmekte bir sakınca yok.
Bunlar dışında, bıçağın balçak kısmında kullanılan bakır çok iyi alıştırılmış, ama bakırın zaman içerisinde bakır sülfür veya sülfat oluşturabileceğini akılda tutmakta yarar var, çünkü bu demir oksitin tersine, bildiğiniz zehirdir ve gıdayla teması halinde sakınca yaratabilir.
Hocam kusuruma bakmayın, bence bu bıçağı mevcut haliyle kullanın, takılmayın paslanmasına da çünkü gayet iyi iş görür ( bakıra dikkat)

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #8 : 20 Mayıs 2021, 01:44:06 »
Sefa ustam öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Bu bıçağı yaptığım zamanlarda bıçak sanatı forum sayfasından dahi haberim yoktu bıçak konusuna o kadar uzaktım yıllar içinde daha fazla araştırma yapmayı öğreniyorum ve şuan aklıma gelen herşeyi araştırıp değerli ustalarımızın ve sizin fikirlerinizden, bilgilerinizden faydalanmaya çalışıyorum. Bu bıçak yıllar önce yaptığım bir çalışmaydı paylaşmak istedim ama kendimi yanlış ifade ettim sanırım foruma ve yaptığımız işe karşı ciddiyetsiz saygısız bir söylemim olduysa herkesten özür dilerim kesinlikle öyle bir amacım yoktur.
Bakır konusunda dikkatli olacağım kullanımı uygun görüldüğü alanları araştırıp sadece o şekilde kullanacağım uyarınız için teşekkür ederim.

Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2021, 01:56:09 »
Estağfurullah, ben genel konuştum, ayrıca kusurluk bir durum zaten yok  ;) kendi aramızda sohbet ediyoruz. Bakır zaten balçakta, ben sadece dikkat çekmek amacıyla söyledim.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2021, 02:22:19 »
Teşekkür ederim ustam daha yolun çok başındayım sizden öğrenecek çok şeyim var.

seckin.yaman

  • **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #11 : 20 Mayıs 2021, 10:09:21 »
Elinize sağlık güzel bir deneme olmuş

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #12 : 20 Mayıs 2021, 10:36:09 »
Bıçağın profilini ve hatlarını beğendim hocam, elinize sağlık. Özellikle ricasso kısmındaki soru işareti formu hoş olmuş. Herhangi bir taşlama hattı ve taşlama çizgisi olmaması belki biraz görüntü eksiği olabilir, ben şahsen taşlama hattını ve çizgisini estetik buluyorum. Paslanma konusunu Sefa hocam cevaplamış, bence de paslanması yada kararması sadece homojen olmayan bir görüntü oluşturacağından estetik kaygı oluşturabilir. Yoksa bakır balçak hakkında daha çok endişe duymalısınız. Ve hatta bence sapta kullanmış olduğunuz toksik ceviz ağacı bile daha çok düşünülmesi gereken bir durum. Cevizi ben de çok sevmeme ramen mutfak bıçaklarında tercih etmem. Sap konusu da, ince olması kibar fakat çok cılız kalmış görünüyor. En azından arkaya doğru kalınlaşarak devam etseydi daha hoş ve kullanışlı olabilirdi diye düşünüyorum. Balçağın formu çok güzel olmuş. İşlemesini beğendim, tekrar elinize sağlık.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2021, 17:40:53 »
Elinize sağlık güzel bir deneme olmuş
Teşekkür ederim.
Bıçağın profilini ve hatlarını beğendim hocam, elinize sağlık. Özellikle ricasso kısmındaki soru işareti formu hoş olmuş. Herhangi bir taşlama hattı ve taşlama çizgisi olmaması belki biraz görüntü eksiği olabilir, ben şahsen taşlama hattını ve çizgisini estetik buluyorum. Paslanma konusunu Sefa hocam cevaplamış, bence de paslanması yada kararması sadece homojen olmayan bir görüntü oluşturacağından estetik kaygı oluşturabilir. Yoksa bakır balçak hakkında daha çok endişe duymalısınız. Ve hatta bence sapta kullanmış olduğunuz toksik ceviz ağacı bile daha çok düşünülmesi gereken bir durum. Cevizi ben de çok sevmeme ramen mutfak bıçaklarında tercih etmem. Sap konusu da, ince olması kibar fakat çok cılız kalmış görünüyor. En azından arkaya doğru kalınlaşarak devam etseydi daha hoş ve kullanışlı olabilirdi diye düşünüyorum. Balçağın formu çok güzel olmuş. İşlemesini beğendim, tekrar elinize sağlık.
Teşekkür ederim Orkun ustam beğenmenize sevindim.
Bu tip bir profilde taşlama hattı ve çizgisine ben rastlamadım eğer bir örneği varsa görmek isterim nasıl bir taşlama hattı yapılıyor merak ettim.
cevizin toksik olmasınıda şimdi sizden duydum ahşaplar konusunda güzel bir araştırma yapma vaktim gelmiş :)

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #14 : 20 Mayıs 2021, 21:30:18 »
Bıçağın profilini ve hatlarını beğendim hocam, elinize sağlık. Özellikle ricasso kısmındaki soru işareti formu hoş olmuş. Herhangi bir taşlama hattı ve taşlama çizgisi olmaması belki biraz görüntü eksiği olabilir, ben şahsen taşlama hattını ve çizgisini estetik buluyorum. Paslanma konusunu Sefa hocam cevaplamış, bence de paslanması yada kararması sadece homojen olmayan bir görüntü oluşturacağından estetik kaygı oluşturabilir. Yoksa bakır balçak hakkında daha çok endişe duymalısınız. Ve hatta bence sapta kullanmış olduğunuz toksik ceviz ağacı bile daha çok düşünülmesi gereken bir durum. Cevizi ben de çok sevmeme ramen mutfak bıçaklarında tercih etmem. Sap konusu da, ince olması kibar fakat çok cılız kalmış görünüyor. En azından arkaya doğru kalınlaşarak devam etseydi daha hoş ve kullanışlı olabilirdi diye düşünüyorum. Balçağın formu çok güzel olmuş. İşlemesini beğendim, tekrar elinize sağlık.
Teşekkür ederim Orkun ustam beğenmenize sevindim.
Bu tip bir profilde taşlama hattı ve çizgisine ben rastlamadım eğer bir örneği varsa görmek isterim nasıl bir taşlama hattı yapılıyor merak ettim.
cevizin toksik olmasınıda şimdi sizden duydum ahşaplar konusunda güzel bir araştırma yapma vaktim gelmiş :)

Tabi şunu tekrar belirteyim, bu sadece benim beğendiğim bir nokta, olmak zorunda değil ve hatta bazı durumlarda dezavantaj bile olabilir. Fakat sırt kalınlığı 3mm ve üzerindeki çeliklerde bariz şekilde görülebilir. Hatta kaybetmek için ricasso ve gerisini bilerek taşlayarak kaybetmeniz gerekir. Beğendiğim birkaç örnek:

https://www.instagram.com/p/CLm_xHdDhCw/

https://www.instagram.com/p/CMpr9MkF26f/

https://www.instagram.com/p/CMu1ir2n-7G/

https://www.instagram.com/p/CMz_JGuJo_6/

https://www.instagram.com/p/CM2j8E8HfhL/

https://www.instagram.com/p/COQrv2Qhtbd/

https://www.instagram.com/p/CNU-7FxF-MO/

https://www.instagram.com/p/CN6uQmED4ND/

Forumda ağaçlar hakkında da tozu ve ve sıvıya temasında oluşabilecek unsurlarla ilgi, sertlik skalaları ile ilgili paylaşımlar mevcut.

Yasin UZ

  • ***
  • 442
  • Yasin UZ - 1993
    • İnstagram
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Şef bıçağı deneme (yanılma) !
« Yanıtla #15 : 20 Mayıs 2021, 22:54:19 »
benim bıçakta ricassonun, balçağa giren kısıma kadar sırttan ağıza incelen bir yapısı var.
Gönderdiğiniz örnekler güzel gerçekten. Denemek lazım bu şekilde de