Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçaklarım

exhonage

  • *
  • 10
  • yusuf gültekin
  • Meslek: makina mühendisi (öğrenci)
  • Yer: ankara
ilk bıçaklarım
« : 07 Mart 2021, 21:24:08 »
       Merhaba ustalarım, hem ilk denemelerimi paylaşmak hem de sizin eleştirilerinizi almak için bu konuyu açıyorum. Gördüğünüz kusurlara acımayın :)

İlk 3 denemem sırasıyla yukarıdan aşağı ilk resimeki şekilde.

Çelik 3mm ck75,
Bant zımparada profili çıkarıp, ağızlarını açtım
Namluları 600, kabzaları 800 kuma kadar elde zımparaladım
Isıl işlemi kendi ytongdan yaptığım fırında yaptım (ayçiçek yağı) menevişleri 220 derece 2 kez 1 saat (ilk denemem oldukları için daha yumuşak ve risksiz olsun istedim)
Kabzalar ceviz, balmumu ve zeytinyağından yaptığım kremle sonlandırdım

Son resimde de şimdiki denemem var bakalım nasıl olucak,

Şimdiden değerli yorum ve eleştirileriniz için teşekkür ederim.

Emrah06

  • ***
  • 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2021, 23:38:53 »
       Merhaba ustalarım, hem ilk denemelerimi paylaşmak hem de sizin eleştirilerinizi almak için bu konuyu açıyorum. Gördüğünüz kusurlara acımayın :)

İlk 3 denemem sırasıyla yukarıdan aşağı ilk resimeki şekilde.

Çelik 3mm ck75,
Bant zımparada profili çıkarıp, ağızlarını açtım
Namluları 600, kabzaları 800 kuma kadar elde zımparaladım
Isıl işlemi kendi ytongdan yaptığım fırında yaptım (ayçiçek yağı) menevişleri 220 derece 2 kez 1 saat (ilk denemem oldukları için daha yumuşak ve risksiz olsun istedim)
Kabzalar ceviz, balmumu ve zeytinyağından yaptığım kremle sonlandırdım

Son resimde de şimdiki denemem var bakalım nasıl olucak,

Şimdiden değerli yorum ve eleştirileriniz için teşekkür ederim.

Selamlar, ilk yorum benden gelsin ama ustaca değil çırakca olsun :) ustalarım gerekli yorumları yaparlar mutlaka yaptığınız ilk bıçaklara göre çok güzel olmuşlar elinize sağlık. denemeleriniz güzel ise bu kadar eminim sonrakiler çok daha iyi olacaktır. Bant zımparanın faydaları olarak görüyorum kendimce baktığımda. Ağız açılarını diğer yandan fotoları olsaydı daha iyi olurdu ama kararsız kalmış gibisin keskin bir ağızmı olsun dayanıklı bir ağız mı olsun gibisinden.

Son yaptığınız bıçakta ck75 ise çok girmeyin bence şef olduğundan sizden başkası kullanacaksa mutlaka paslanacaktır. Denenmiş ve hala denenmektedir. :)

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #2 : 08 Mart 2021, 09:29:42 »
Elinize sağlık, ilk denemeler için çok güzel, artık bıçak yapan biri için bile iyi iş çıkarmışsınız. Tebrik ederim. Bant zımpara kullanmanızın faydası görülebiliyor. Fotoğraflardan anlayabildiğim kadarıyla ağız açarken taşlama hattını düz bir çizgide tutabilmişsiniz. Eğer gerçekten öyleyse çok iyi. Benim kendimce ilk baktığım yer orası. Taşlama hattı düz bir çizgide gitmeli. Dalgalı yada hiç olmazsa estetik ve usta işi gibi gelmiyor bana. Aynı şekilde taşlama eşiği de ricasso tarafında temiz ve düz olmalı. Sizin fotoğraflardan anlayabildiğim kadarıyla bu noktada da bariz bir sorun görünmüyor. Tek eleştirebileceğim husus bıçakların hatlarını çok yuvarlamışsınız. Daha keskin çizgileri olsa daha estetik olurlardı. Mesela sırta yakın taşlama yaptığınız bıçağın taşlama eşiği ricasso ile çok yuvarlak bir geçişe sahip. Sefa hocamızın tavsiyesiyle orayı ben de çok dik bir basamak gibi yapmaktan kaçınıyorum ama sizinki fazla yuvarlanmış. Sanırım elde perdah atarken o geçişleri kaybetmişsiniz. Kabzaların sonları sanki top gibi bitmiş. Biraz daha keskin köşeleri olsa ve orta noktası kavisli olsa daha iyi olabilirdi. Kabzaları fazla kalın tutmuşsunuz. Kabza işçiliğini de biraz daha kibarlaştırabilirsiniz. Daha ince, daha keskin hatları olan kabzalar daha profesyonel görüntü sağlayacaktır. Benim ekleyebileceklerim bu kadar. Bundan sonraki çalışmalarınızda çok farklı işçilikler göreceğimize eminim. :2up

Basat

  • ***
  • 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2021, 10:56:35 »
Elinize sağlık, ilk bıçaklar için çok iyi işçilik çıkartmışsınız.
Orkun ustanın bahsettiği gibi, ilk göze çarpan kabzaların formları. Amaca uygun ve temiz işçilik olsa da form olarak albenili ve profesyonel görüntü pek vermiyor.
2'nci bıçağın sırtında yaptığınız testere kısmı kullanım esnasında kullanıcının yaralanmasına sebep olabilecek kadar kabzaya yakın yapılmış gibi geldi bana,  o formda kullanılmayabilirdi belki.
3'üncü bıçağın sırtındaki parmak dayama tırtıkları da kabzanın bitiminden başlayıp daha kısa olabilirdi (göreceli bir durum aslında, kullanıcı olarak halihazır haliyle işlevsel ise sorun yok kesinlikle)
İşçilik konusunda gayet güzel işler çıkartmışsınız, ileride yapacağınız işlerde form olarak da çok güzel eserler çıkartacağınızdan eminim.
İyi çalışmalar.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Şaban Kurt

  • ***
  • 1082
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #4 : 08 Mart 2021, 11:27:58 »
Elinize sağlık ilk bıçaklara göre gayet güzel eksi yanlarını ustalarım belirtmiş katılıyorum elleriniz dert görmesin.
Gendarmerie Special Operation...

Hakan Polat

  • ***
  • 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #5 : 08 Mart 2021, 16:52:11 »
     Hepsi çok güzeller. Elleriniz dert görmesin. Ustalarımız gereken yorumları yapmışlar. Acemi gözle fazla hata göremedim ben. Lakin son profil olan şef bıçağının son halini merakla bekliyorum. Hatta iyice kullanıp yorumlarsanız sevinirim. Karbon şef bıçağı yapma hayalim var da.  :)
     Saygılarımla...

exhonage

  • *
  • 10
  • yusuf gültekin
  • Meslek: makina mühendisi (öğrenci)
  • Yer: ankara
Ynt: ilk bıçaklarım
« Yanıtla #6 : 08 Mart 2021, 19:40:29 »
     Öncelikle hepinize değerli yorum ve eleştirileriniz için teşekkür ederim, sonraki denemelerimde söylediklerinizi dikkate alarak farklı şeyler deniyeceğim. Mutfak bıçağı konusunda da ara sıra kullanılcak bir bıçak olucağından paslanmaza ihtiyaç duymadım, bitirebilirsem onuda paylaşırım sanırım.