Bıçak Sanatı - Forum

Et baltası

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Et baltası
« : 04 Eylül 2020, 10:12:19 »
Bu bölüm altında ilk paylaşımım.
Bu çalışmanın dövme olması dışında söyleyebileceğim birkaç şeyi var.
Kömür ocağında ve suda, sadece ağız kısmına su verdim. Pimler 4 mm olmasına rağmen döverek perçinlediğim için 5 mm gibi duruyor.
Kalınlığından dolayı oldukça ağır oldu.

Çelik : Kamyon makası
Tam boy : 32 cm
Kesici ağız uzunluğu : 15,5 cm
Sırt kalınlığı : 9 mm
Kabza : Ardıç
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2020, 10:16:09 Gönderen: dela »

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2020, 10:28:06 »
Hocam eline sağlık. Suda su verme işlemi için ayrıca tebrik ediyorum. :2up Sanırım sadece ağız kısmına su verdiğin için ve tümünü suya daldırmadığın için su tercih ettin diyebilir miyiz? Ağız dayanımı nasıl, test etme fırsatın oldu mu?

AdnanErgün

  • ***
  • 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #2 : 04 Eylül 2020, 12:19:55 »
Canavar olmuş. Kurbandan önce bitseydi kurbanda test etme fırsatı olurdu. Elinize sağlık ustam :)

selcuk.eren

  • ***
  • 193
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #3 : 04 Eylül 2020, 14:50:47 »
Merhabalar, bu tür malzemelere ve aletlere su veren eski ustalar genelde tavlama yapmadan önce kesici ağız kısmına bir miktar arap sabunu sürerler. Sebebini metalürji açısından bilmesem de böyle yapıldığında, aletin kesilecek şeye daha güzel sirayet ettiğini (daha güzel kestiğini) tecrübe ettim. Özellikle bu uygulama makasta daha çok gösteriyor kendisini. Belki bana öyle gelmiş te olabilir. Kısacası denemenizi tavsiye ederim.

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #4 : 04 Eylül 2020, 16:24:44 »
Hocam eline sağlık. Suda su verme işlemi için ayrıca tebrik ediyorum. :2up Sanırım sadece ağız kısmına su verdiğin için ve tümünü suya daldırmadığın için su tercih ettin diyebilir miyiz? Ağız dayanımı nasıl, test etme fırsatın oldu mu?

Orkun sağolasın.  :)
Daha önce birkaç bıçağa bu teknikle su vermiştim ve biri hariç kırımla sonuçlanmıştı. Hatta kırımı paylaşmıştım.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14315.0
Oradan edindiğim tecrübe ve Sefa Hocanın uyarıları çerçevesinde baltanın ağzının kalın olmasının da cesaretiyle tekrar denedim.
Ayrıca bir çeliği kesmek için zımba ve arkadaşımın eski bir satırına su verdim.
Kırımsız sonuçlandı.
Yalnız teknik biraz uzakdoğu taraflarının ustalarının tekniği ile oldu. Takip ettiğim bir örnek.
https://www.youtube.com/channel/UCM3TyL66uKC-JQ81vHOo3fA/videos
Hem satırı, hem de baltayı (karşı olduğumuz) birkaç zorlayıcı denemeye tabi tuttum.
İyiydi.  :D

Canavar olmuş. Kurbandan önce bitseydi kurbanda test etme fırsatı olurdu. Elinize sağlık ustam :)

Sağolasın Hocam. Kurban bayramı bitmiyor.  :D

Merhabalar, bu tür malzemelere ve aletlere su veren eski ustalar genelde tavlama yapmadan önce kesici ağız kısmına bir miktar arap sabunu sürerler. Sebebini metalürji açısından bilmesem de böyle yapıldığında, aletin kesilecek şeye daha güzel sirayet ettiğini (daha güzel kestiğini) tecrübe ettim. Özellikle bu uygulama makasta daha çok gösteriyor kendisini. Belki bana öyle gelmiş te olabilir. Kısacası denemenizi tavsiye ederim.

Merhaba.
Bahsettiğiniz yöntemle ilgili forumda bir konu başlığı açılıp tartışılmış.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5361.0
Her evin altından çekiç sesi gelen bir yerde uzun yıllar bulunduğumdan, eski ustaların (sebebini sorduğunuzda açıklayamadıkları) bu alışkanlığını biliyorum.
Kısaca, köy kadınları salça kazanlarının altını daha kolay temizlemek için arap sabunu sürerler. Ben de avda güveç yaparken güvecin altına mutlaka
arap sabunu sürerim.
Ağız kısmını temizlemenin daha kolay olduğu, aynı anda menevişide yaptıklarından, meneviş ringini görmek için eski ustalar kendilerince bir yöntem bulmuşlar diye düşünüyorum.
Bıçağın ağız keskinliği alma konusunu arap sabunu uygulamasıyla ilişkilendirme benim bildiklerimle çelişti. Kısaca beni aşar...  :)


« Son Düzenleme: 04 Eylül 2020, 16:26:37 Gönderen: dela »

veysel açarı

  • ***
  • 207
  • Meslek: Paramedic
  • Yer: Manisa akhisar
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #5 : 05 Eylül 2020, 00:15:31 »
eline saglık abi guzel olmuslar

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2020, 15:01:34 »
eline saglık abi guzel olmuslar

Eyvallah. Sağolasın.  :)

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #7 : 05 Eylül 2020, 15:54:46 »
Keten tohumu yağının iki gün daldırma usulü içinde beklettikten sonra, ardıç üzerindeki etkisi.

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #8 : 07 Eylül 2020, 08:16:25 »
Güzel olmuş hocam.  :2up

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #9 : 07 Eylül 2020, 12:07:45 »
Güzel olmuş hocam.  :2up
Sağolasın.  :)
Yağ içinde iki gün bekledi. Başka bir ardıç kabzalı bıçağı 5 ile 10 gün arası bekleteceğim.
Bakalım nasıl olacak. Ama ardıçda, keten tohumu yağını, sürme ile içinde bekletme arasında fark oldukça fazla.

orkunaydin350

  • *
  • 1684
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #10 : 07 Eylül 2020, 13:16:24 »
Güzel olmuş hocam.  :2up
Sağolasın.  :)
Yağ içinde iki gün bekledi. Başka bir ardıç kabzalı bıçağı 5 ile 10 gün arası bekleteceğim.
Bakalım nasıl olacak. Ama ardıçda, keten tohumu yağını, sürme ile içinde bekletme arasında fark oldukça fazla.

Aynen hocam, ben de Facebook'ta bir ustada görmüştüm çok güzeldi. Zeytinyağında 3 gün bekletmiş, onunki daha da kızıllaşmış. Yağda kaldığı süre boyunca rengi değişmeye devam ediyor anlaşılan

Hakan Polat

  • ***
  • 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #11 : 07 Eylül 2020, 14:46:03 »
Maşallah çok güzel ustam. Ellerine sağlık.

dela

  • *
  • 1766
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Et baltası
« Yanıtla #12 : 07 Eylül 2020, 17:43:09 »
Maşallah çok güzel ustam. Ellerine sağlık.

Sağolasın. Teşekkürler.  :)