Bıçak Sanatı - Forum

Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« : 11 Nisan 2023, 10:09:05 »
Ustalarım selamlar. Yine garip bir hata ve çözüm arayışıyla karşınızdayım.

Arkadaşımın biri ağaç oyma işine merak salmış, benden oyma bıçakları istedi. Düz olanı yaptım, teslim ettim. Bir tane de kaşık, kuksa işleri için istedi, onu da yaptık beraber fakat acemilik bu ya, sadece kesici kısmın eğimini verdik. Sırttan terse doğru olan eğimi vermeyi unutmuşuz. Kabzayı da taktık bir güzel. İkimiz de içten içe "Bunda bir gariplik var ama" diye düşünüyormuşuz fakat birbirimize söylemiyormuşuz. :D Dün forumda bir konuyu görüp "Seninkini biraz büyük mü yapmışız ne" diye fotoğraflarını gönderdiğimde arkadaş fark etti durumu. Tabi baya bi güldük kendimize ama bu şekilde de kullanılmaz bu arkadaş. Kullanılır kullanmaya da tam anlamıyla iş görmez diye düşünüyorum.

Şimdi sorum şu, bu arkadaşı zarar vermeden terse bükebilir miyiz? Namluyu sırtta 300'e yakın, ağızda 200 civarı menevişlemiştim, çelik 80Crv2. Bunu eğmek için meneviş ısılarının da üstüne çıkmak gerekli değil mi? Ağız kısmını suyun içinde bekleterek yapayım desem bu sefer de kabzaya doğru ısı gidecek, epoksi ve ağaca zarar verecek. Kabzayı da sanırsam kırmadan sökemem, epoksiyi baya emmiş.

Bunun yöntemi var mıdır yoksa "Sen bunu böyle kullan, sana normalinden yapalım bi ara" mı diyelim?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 2120
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2023, 17:09:36 »
Kaşık için standart bir oyma bıçağı yetiyor ama kuksa vb. işler için farklı açılarda hatta ters bıçakların olması çalışırken iyi oluyor. Bunun kabzası yapışmış. Mutlaka çalışırken işe yarayacağı bir yer olur. Ben olsam yenisini yaparım. Bunu da böyle kullanırım.

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #2 : 11 Nisan 2023, 17:20:01 »
O zaman bunu öylece verelim yani hocam bozmaktansa diyorsun. Aslında derinde iyi iş yapar bu. Biraz ucube görünüyor ama olsun yani. :))

Arkadaş standart bir şey almaktansa yapmayı tercih ediyor. Hem ekonomik sebebi var, hem de özelleştirme imkanından ötürü.

Aslında ahşap işleme deyince tam adamına denk geldik hocam senin yazman şans oldu. Bir kaç soru sorayım izninle hocam.

Mesela kaşık bıçağında namludan sonra direkt kıvrımı başlatmak mantıklı mı yoksa biraz uzantı vermek mi lazım? Ben iki örneğini de gördüm sanki.
Normal, düz işleme bıçaklarında namlunun uzun-kısa olmasının hangisi tercih sebebi olur? Benim yaptığım düz bıçağı arkadaş uzun istedi mesela, ben de tecrübem olmayınca kısaltalım diyemedim.
Senin de sık sık çalışmandan ötürü, 80Crv2 olduğunu tahmin ettiğimiz daire testere çeliğinden bu tarz bıçakları yaparken menevişi hangi ısıda yapmak daha sağlıklı olur?
Son sorum da, ben ağız dayanımına katkısı olsun diye dışbükey yapıyorum ağızları, sence nasıl olmalı? Tek taraflı mı, scandi mi? Tabi bu arkadaşta tek taraflı bileme oldu oyma yapılacak çukurda sıkışma-dönme yapmasın diye. Ama tek taraflı kısmı da dışbükey yaptım ben.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 2120
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2023, 18:09:06 »
Bu sorulara benim vereceğim standart bir cevap olmaz aslında.
İhtiyacıma göre yaptım oyma bıçaklarımı. Farklı açılarda farklı namlu boylarında, farklı kabza boylarında var.
Ama yaptığım oyma bıçaklarının ortak özelliği,  yakut bıçağının soru işareti şekline getirilmiş şekli gibi diyebiliriz. İç taraf içbükey, dış daraf hafif dış bükey. Kendim bilediğim için sertliklerini de biraz sert bıraktım. 200 derece meneviş. Ama gördüğüm, geleneksel kaşık üretim merkezlerindeki eğdiler, ince diş eğeyle keskinleştirecek kadar yumuşak oluyor. Onu da belirteyim.
Dediğim gibi benimkiler, doğru veya yanlış,  ihtiyacıma göre yaptığım şeyler. Standarda konu olmazlar.

Yapım geometrisi için iyi bir örnek. Usta Erhan Ka.



da
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2023, 18:14:40 Gönderen: dela »

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #4 : 12 Nisan 2023, 09:59:56 »
Teşekkürler hocam. Ben de bunlarda 200 derece civarında meneviş yapmıştım. Arkadaş bileme taşı edineceğini söyledi, zar zor da olsa biler bir şekilde yani.
İçbükey kısmı yapacaktım, arkadaş "örneği var mı" diye sorunca mantıklı olduğunu, kesmesinin ve talaşı tahliyesinin daha kolay olacağını söylemiştim, "yapılan bir şey yoksa yapmayalım, nereden biliyorsun iyi olacağını" diye ağzıma tıktı lafı. :D Keşke dinlemeyip yapsaymışım ben de.
Sana sormamın sebebi hem çelikle hem de oyma kaşıklarıyla çok haşır neşir olmandı hocam. Standarta ulaşana kadar fazla araştırma yapmak gerek, önümüzde başarılı bir örneği varken, sizden bilgi almak benim için daha kıymetli.

Bilgiler ve video için teşekkür ederim hocam. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2023, 10:43:01 »
Arkadaşım yaptığı kuksa ve kaşıkla beraber benim bıçakların fotoğraflarını da göndermiş. Bunlar da forumda bulunsun diye atayım. Biraz kuksa ön planda görünüyor ama fotoğraflarda, yine de burada bıçaklardan bahsedip atmamak olmaz.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 2120
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #6 : 13 Haziran 2023, 08:53:46 »
Yapılan bir çalışmanın işe yarıyor olmasını görmek güzel bir şey.

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #7 : 13 Haziran 2023, 11:12:24 »
Yapılan bir çalışmanın işe yarıyor olmasını görmek güzel bir şey.

Aynen hocam. Görsellikten daha çok etkiliyor bu beni. Teşekkürler.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şeref Acar

  • *
  • 1567
  • Yer: sarıyer
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #8 : 19 Haziran 2023, 12:18:05 »
Av, kamp, outdoor işlerine yeni başlayan arkadaşların hobisi, tam bir gereksiz oyalama üretimi olan kuksa:

Bu tahta bardağın içinin matkapla oyulması taraftarıyım. Öyle bıçakla ıskarpelayla bu tip bir çukur açmak iş güvenliğine aykırı.

Bu işleri bir mengenesi dahi olmayan acemiler yaptığı için bir elde kuksa diğer elde oyma bıçağı tarzında çalışılıyor. Elini ciddi anlamda kesip ameliyat olanlar gördüm.

Karşınızdakinin bir acemi olduğunu unutmayın. En güzeli onları klasik oyma kutu işlerine yönlendirin.

En önemli kısmı onlara oyma ıskarpelaları yapın. Ve sakın ucuza satmayın.

MustafaV

  • ***
  • 748
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #9 : 19 Haziran 2023, 13:01:49 »
Şeref ustam yazdıklarının hepsinde son derece haklısın. Arkadaşı sabitlemesi konusunda özellikle tembihlemiştim, sabitleyerek yapmış. Kuksa zaten panç ile içinin kenarları kesilmiş ve dıştan da kaba hatları kesilmiş şekilde gelmiş. Artık öyle satışlar varmış, ben de ilk kez görüyorum.

Yönlendirme konusunda etkim olmaz zaten de, başlarken kaşık ve tokmak yapmıştı, ilerlettikçe kuksaya girdi zaten bu arkadaş.

İskarpela gibi darbe görecek malzemede güvenememiş, dolayısıyla yapmamıştım. Satış zaten söz konusu değil, çok samimi arkadaşım, 16 yıldan fazladır tanışırız. Ben bu tarz dost işlerini hobiyi ilerletmek, farklı şeyler yapmak konusunda faydalı görüyorum. O yüzden yakın dostlarım harici kimseye iş yapmıyorum, onlardan da ücret istemiyorum.

Ama genel yönlendirmelerin çok faydalı ustam, çok teşekkür ederim.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1876
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Kuksa-Kaşık Bıçağı Hk.
« Yanıtla #10 : 12 Temmuz 2023, 22:42:48 »
Av, kamp, outdoor işlerine yeni başlayan arkadaşların hobisi, tam bir gereksiz oyalama üretimi olan kuksa:

Bu tahta bardağın içinin matkapla oyulması taraftarıyım. Öyle bıçakla ıskarpelayla bu tip bir çukur açmak iş güvenliğine aykırı.

Bu işleri bir mengenesi dahi olmayan acemiler yaptığı için bir elde kuksa diğer elde oyma bıçağı tarzında çalışılıyor. Elini ciddi anlamda kesip ameliyat olanlar gördüm.

Karşınızdakinin bir acemi olduğunu unutmayın. En güzeli onları klasik oyma kutu işlerine yönlendirin.

En önemli kısmı onlara oyma ıskarpelaları yapın. Ve sakın ucuza satmayın.

Hiç bu açıdan bakmamıştım. Çok doğru tespitler Şeref hocam. Bakış açısı kazandırdın, teşekkürler.