1
Sabit Namlu / Ynt: Parang
« Son İleti Gönderen: dela 13 Eylül 2026, 09:09:18 »Ellerine sağlık ustam gaddar ve haşin görünüyorEyvallah. Sağolasın.
Ellerine sağlık ustam gaddar ve haşin görünüyorEyvallah. Sağolasın.
Bunun M390 yada Sleipner olması çok muhtemel, benim lama da balkonda aynı bu şekle gelmişti: https://i.hizliresim.com/lnzzce2e.jpgTeşekkür ederim Orkun Bey, elimde tek bir lama var. Resimler aynı lamanın diğer yüzü. Satın aldığımda da bir tarafı siyah, diğer tarafı paslı şekildeydi diye hatırlıyorum.
Toz metallerin üzerinde siyaha benzer bir kaplama oluyor, onun aralarında küçük korozyonlar oluşuyor en fazla.
Bu da D2 yada karbon çeliğinin pasına benziyor. Belki N690 da böyle paslanıyor olabilir, o da konvansiyonel üretim bir çelik: https://i.hizliresim.com/0wckgnyx.jpg
Tahminlerimiz ne kadar gerçeğe yakın olursa olsun Mustafa hocamın verdiği tavsiye bence de doğru. Elinizde olduğunu bildiğiniz tüm çeliklerin ortak bir su verme derecesi varsa o derecede sulatın. O derecede M390 çok sert ve N690 yumuşak ama tok kalabilir. Yada tam tersi M390 yumuşak ama tok, N690 fazla sert kalabilir. Sonuçta tüm çelikler sağlıklı su verme değerleri içinde olacaktır. Hepsinin sağlıklı ve kırılgan olmaması için ısın işlem firmasının meneviş yaptığı derecenin aynısında siz de ikinci ve hatta üçüncü menevişleme yapın.
Ne demek, rica ederim.Tabiki de...![]()
Çözüp çözemediğinizi de yazarsanız hocam ona göre aklımızda bulunsun ileri zamanlar için.
Çok teşekkür ederim Mustafa Bey, kıvılcım testi ile ilgili sadece karbon çelikler aklımda olduğu için hiç aklıma gelmedi. Elimdeki çelikleri unuturken çoğu bilgi de gitmiş anlaşılan.
N690 bir lamadan büyük oğluma, dördüncü resimdeki profili de bozup küçük oğluma benzer bir iş çıkartıyorum. N690'ı dremelle kenarları zımparalarken hiç kıvılcım olmazken dördüncü resimdeki meçhul çelik ara ara hafif kıvılcım vermişti. Bu sebeple bunun D2 ihtimali güçlenmiş oldu. Çünkü hazır profili toz metal olarak alma ihtimalim zaten yoktur. En azından bunlar ısıl işleme kafam daha rahat gidecek. Geniş bir vakit diğerleri için video izleme çalışması yapmam lazım.
Ayrıca zamanında Konya'da bireysel olarak D2, N690 ve Chipper Viking çelikler için ısıl işlem yaptırabileceğim bir yer bulamamıştım. Durum hala aynı mı?
Hocam paslanmazlar da içerdikleri karbon ve diğer alaşımlara göre farklı kıvılcımlar çıkarmıyor mu? İzlediğim videonun birinde özellikle paslanmazlara ayrılmış bir bölüm vardı örneğin.
Ben dışarıda hiç yaptırmamıştım ve o yüzden de paslanmaz tarafına hiç girmemiştim. Fakat çalıştığım işyerinde küçük miktarlarda ısıl işlem yaptırdığımız, fatura açıklamasında da "vakum sertleştirme / takım çeliği" olarak yazan bir firma var. O zamanlarda da sormayı unuttuğum için paslanmaz mı gönderdik yoksa firma otomatik olarak bu açıklamayı mı yazıyor emin değilim. Bir ulaşıp teyit almakta fayda var.
Google aramasında da çıkıyor, Büsan sanayi tarafında yerleri, İstanbul merkezli bir firma: ALPHA ISIL İŞLEM A.Ş.
Çok teşekkür ederim Mustafa Bey, kıvılcım testi ile ilgili sadece karbon çelikler aklımda olduğu için hiç aklıma gelmedi. Elimdeki çelikleri unuturken çoğu bilgi de gitmiş anlaşılan.
N690 bir lamadan büyük oğluma, dördüncü resimdeki profili de bozup küçük oğluma benzer bir iş çıkartıyorum. N690'ı dremelle kenarları zımparalarken hiç kıvılcım olmazken dördüncü resimdeki meçhul çelik ara ara hafif kıvılcım vermişti. Bu sebeple bunun D2 ihtimali güçlenmiş oldu. Çünkü hazır profili toz metal olarak alma ihtimalim zaten yoktur. En azından bunlar ısıl işleme kafam daha rahat gidecek. Geniş bir vakit diğerleri için video izleme çalışması yapmam lazım.
Ayrıca zamanında Konya'da bireysel olarak D2, N690 ve Chipper Viking çelikler için ısıl işlem yaptırabileceğim bir yer bulamamıştım. Durum hala aynı mı?
Eray hocam selamlar.Çok teşekkür ederim Mustafa Bey, kıvılcım testi ile ilgili sadece karbon çelikler aklımda olduğu için hiç aklıma gelmedi. Elimdeki çelikleri unuturken çoğu bilgi de gitmiş anlaşılan.
Mevcut durumda en kolay testin kıvılcım testi olacağını düşünüyorum. İnternette kısa aramayla "D2 Steel Spark Test" gibi videolara ulaşılıyor. Aynısını N690 için denedim ama özel bir video bulamadım. Uzun videolar var topluca test yaptıkları, belki onlar bir fayda sağlar.
Bir de şöyle bir durum var, M390 harici diğerlerinin su verme sıcaklığı hemen hemen aynı yanlış bakmadıysam, çok problem yaşatmaz gibi düşünüyorum fırında yapıldıktan sonra.